Minijaturno putujuće LUTKARSKO KAZALIŠTE „ZA BREGOM“
Autorice izložbe: dr. art. Ivana Bakal, doc. i dr. sc. Zdenka Đerđ, doc.
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
07.3. – 18.3.2019.

Izložba predstavlja zasebne ali međusobno povezane programe minijaturnog putujućeg Lutkarskog kazališta “Za bregom”. To su lutkarski igrokazi, edukativni lutkarski programi za prosvjetne djelatnike i stalne te povremene posebne ili prigodne multimedijalne i interdisciplinarne projekte. U gotovo svim navedenim programima likovni umjetnici su važni izabrani suradnici, često i sukreatori, koji značajno participiraju u realizaciji istih – od ideje, procesa stvaranja – pokusa do premijere za lutkarske igrokaze ili za projekte – tijekom višemjesečne pa i višegodišnje realizacije. Tako su lutke, kostime i scenografiju za predstave LK “Za bregom” kreirali javnosti poznati umjetnici poput Antuna Crljena, Miljenka Sekulića i Ivane Bakal te tada početnici – lutkari, slobodni likovni umjetnici Nikolina Manojlović Vračar, Mia Janković i David Peroš Bonnot. S potonjim autorom realiziran je (od 2009.) poseban desetogodišnji program Kluba lutkarsko filmske animacije Maksimir / KLFAM. Naime KLFAM kao majstorska radionica drugoga stupnja lutkarske poduke kronološki se nastavljao na seminar Abeceda lutkarstva. U filmskoj majstorskoj radionici polaznici (odgajatelji, učitelji i djeca) stvaraju lutka film osmišljavan za dramaturšku i izvedbenu cjelinu lutkarskoga igrokaza. Na izložbi se pored lutaka, kostima i scenografija igranih predstava (od 1993. – 2018.), predstavljaju i  procesi rada na predstavama (skice, makete) te dokumentacijski materijal života predstava, majstorskih radionica i posebnih projekata.

Fotografiju ustupilo Lutkarsko kazalište ‘Za bregom’

U vremenu trajanja izložbe u prostoru Galerije priredit će se (16. ožujka 2019. u 12 h) razgovor o izazovima i posebnostima likovnog stvaralaštva za minijaturno putujuće lutkarsko kazalište, a zadnji dan izložbe u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 18 h odigrat će se predstava – prihvatljiva i dvogodišnjacima, Listovi slikovnice, a u 19,30 h predstava Bilo pa nije – za djecu od 3-8 godina. Za najmlađe gledatelje ulaz za obje predstave je slobodan uz prethodnu rezervaciju ulaznica zbog ograničenog broja gledatelja. Mjesta se trebaju rezervirati na mejl ulupuh@gmail.com , najkasnije do 17. ožujka do 16 sati (mejl nasloviti “rezervacija za lutkarsko kazalište Za bregom”).

O Kazalištu

Lutkarsko kazalište ‘Za bregom’ djeluje od 1993. godine stvarajući predstave za djecu od dvije do deset godina. Osnivači su glumac-animator i redatelj Velimir Chytil i dr. sc. Zdenka Đerđ. Godine 1999. redateljice, Jasna Mesarić i Zdenka Đerđ reorganiziraju Kazalište u umjetničku organizaciju.

Osobitost je Kazališta da dnevni boravak u dječjem vrtiću, učionicu u školi ili čitaonicu školske ili gradske knjižnice lutkarskom predstavom pretvara u kazališni prostor. Komornost prostora u kojem se izvodi predstava uvjetuje i ograničen broj gledatelja (do 100 njih), što omogućuje njezinu izravniju, protočniju percepciju i doživljajnost.

Kazalište njeguje dva predstavljačka oblika: LUTKARSKE PREDSTAVE i monodrame KAZALIŠTA BAJKI. Lutkarske predstave stvara sa studentima glume/apsolventima ili tek diplomiranim glumcima. Tako su od 1996. do 2018. godine prvi su put s lutkama glumili/radili/igrali: Hrvoje Zalar, Matilda Sorić, Adam Končić, Antonija Stanišić, Anđelko Petric, Kristina Krepela, Zrinka Antičević, Sven Jakir, Dino Škare, Ivana Rodin, Ana Marija Percaić, Justina Vojaković –Fingler, Sara Moser, Lidija Kraljić, Marina Stanger i Ena-Sanan Hdagha. Monodramske igre Kazališta bajki igraju doajeni hrvatskoga glumišta, poput  Marije Kohn i Pere Juričića. I lutkarske predstave i predstave kazališta bajki zasnivaju se na čvrstim načelima estetskih i etičkih vrijednosti, na jasnom i zanimljivom sadržaju. Budući da se repertoar osmišljava za unaprijed određenu dob, sve je podređeno zamjećajnoj i doživljajnoj razini dječje spoznaje.

Sastavni i zasebni dio cjelovita djelovanja Kazališta jesu njegovi lutkarsko-edukativni programi: stosatni seminar za voditelje (početnike) lutkarskih amaterskih družina Abeceda lutkarstva te tridesetosatne – majstorske lutkarske ili filmske radionice kao drugi stupanj edukacije. Projekti Svakidašnjica sa scenskom lutkom, S lutkom (se) smijem te Lutkarski studio višegodišnji su, istraživački i stalni oblici rada implementiranja lutkarskog medija u svakodnevni rad s djecom i mladima. Projekti se realiziraju s prethodno educiranim odgojiteljima/učiteljima/nastavnicima predmetne nastave – (seminarom Abeceda lutkarstva)  te njihovim odgojnim / razrednim skupinama ili školskim te amaterskim lutkarskim družinama. Seminari i projekti LK „Za bregom“ verificirani su programi Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Više na: http://www.zabregom.com/

[izvor informacije Lutkarsko kazalište ‘Za bregom’]