Jaques Tati: Mon Oncle / Moj ujak

Ovog četvrtka, 14. ožujka u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice gledat ćemo komediju kultnog francuskog komičara Jacquesa Tatija o njegovoj pacifističkoj viziji suprotstavljenih svjetova u filmu ‘Moj ujak’.

Gospodin Hulot (Jacques Tati) povremeno posjećuje svoju sestru i njezina supruga, uspješnog vlasnika tvornice Arpela u njihovoj ultramodernoj vili opremljenoj brojnim tehnološkim napravama. Njihov devetogodišnji sin Gérard više voli provoditi vrijeme u Hulotovu dvosobnom potkrovnom stanu u staroj četvrti, posebice stoga što Hulot stalno domišlja brojne igre. Arpelovi, međutim, smatraju da on ne pruža dobar uzor njihovu sinu te ga odlučuju smiriti: pokušaju mu naći posao i ženu, ali to dovodi do…

Moj ujak ; Ustupio HAVC

“Tati gradi komiku na kontrastu dvaju svjetova – junakova i onoga njegove rodbine. Dok su slikovito predgrađe i njegovi stanovnici prikazani sa simpatijom, uz pratnju liričnih melodija, zbivanja u krajnje mehaniziranoj kući junakove rodbine prate deformirani zvukovi i šumovi. Oni nadograđuju komične situacije u kojima Tati karikira snobovsku opsesiju tehnološkim novotarijama, ali i automatiziranu radnu tehnologiju pa scene junakova rada u tvornici asociraju na slične u Chaplinovim Modernim vremenima. Sam lik Hulota, svojim spontanim pa i bezobzirnim ponašanjem, uzrokuje rasap mehaničkih naprava ilustrirajući time karakterističan motiv sukoba s objektima kao iskaza implicitne kritike podređivanja čovjeka tehnici, a koji Tati razvija u seriji gegova čija izmjena tvori jednostavnu, mozaičnu, fabularnu strukturu filma. Vrlo gledan, film je nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku.”

(Bruno Kragić, Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)

Jacques Tati: Mon Oncle / Moj ujak
Francuska, 1958., 116′
Režija: Jacques Tati
Scenarij: Jacques Lagrange, Jean L’Hôte, Jacques Tati
Kamera: Jean Bourgoin
Uloge: Jacques Tati, Jean-Pierre Zola, Adrienne Servantie, Alain Bécourt, Lucien Frégis, Dominique Marie, Betty Schneider
Glazba: Alain Romans, Frank Barcellini
Montaža: Suzanne Baron

Jacques Tati je francuski komičar, glumac i redatelj. Na početku karijere nastupa kao pantomimičar u kabaretima. Godine 1948. realizira svoj prvi cjelovečernji film Praznični dan. Pamtimo ga po njegovom nezaboravnom liku gospodina Hulota, uvijek odjevenog u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom koji se pojavljuje u najmanje sedam filmova…

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.


POZIV NA RADIONICU – – – Prijave za besplatne radionice otvorene su do petka, 15. ožujka u 12:00 sati.

U petak 15. ožujka počinje novi ciklus radionica u Klubu Pulske filmske tvornice!

Pod mentorstvom iskusne autorice i animatorice Lee Vidaković pulski osnovnoškolci i srednjoškolci imati će priliku napraviti svoje prve, animirane filmove.

Radionica “Svijet pod povećalom” djeci ima za cilj približiti razlike između ovog našeg vidljivog i opipljivog svijeta i onog nevidljivog, “skrivenog” i apstraktnog koji je vidljiv samo pod “povećalom”. Taj svijet može biti unutrašnji svijet polaznika, potpuno izmišljeni svijet; svijet mašte, ludi svijet u kojem je sve moguće.

The Vast Landscape – Porcelain Stories ; Fotografiju ustupila PFT

Djeca od 5.-8. razreda osnovne škole učiti će o osnovama lutka animacije i osnovama izrade autorskog filma kroz stvaranje iluzije pokreta. Mentorica naglasak stavlja na slobodu izraza i imaginacije koju će oživljavati plastelinom, cut-out animacijom od papira, objektima te pikselacijom.

Na radionici “Životinje u nama” stariji polaznici okušat će se u izradi i animaciji spiritualne životinje. Radionica animacije pružit će polaznicima praktično usmjeravanje i iskustvo u izradi i animiranju lutaka. Polaznici će imati priliku da razrade svoje ideje počevši od prvobitnog koncepta, dizajna likova, izrade lutaka i setova, storyboarda, osnova stop animacije, pa sve do završnog djela i postprodukcije koji uključuje montažu i dizajn zvuka. Rezultat radionice bit će autorski animirani filmovi u kojima polaznici oživljavaju stvorenja koja nose u sebi.

Radionica će se održavati kontinuirano kroz ožujak i travanj i to:
– utorkom i četvrtkom od 17:00 do 19:30 sati za osnovnoškolce
– subotom od 11:00 do 16:00 sati za srednjoškolce.

PRIJAVE ZA ZAINTERESIRANE POLAZNIKE:
– Zainteresirani učenici OSNOVNIH ŠKOLA, odnosno njihovi roditelji djecu prijavljuju putem maila na: pulskafilmskatvornica@gmail.com s naznakom u predmetu poruke “Prijava za radionicu animacije” ili slanjem sms poruke s imenom i prezimenom polaznika na +385 981890060.

– Zainteresirani učenici SREDNJIH ŠKOLA prijavljuju se ispunjavanjem prijavnice na idućem linku:
https://www.pulskafilmskatvornica.hr/prijave/animacija/

Lea Vidaković rođena je 1983. u Subotici. Studirala je na odsjeku grafike pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i animaciju na Volda Sveučilištu u Norveškoj. Magistrirala je audiovizualne umjetnosti na Royal Academy of Arts (KASK) u Belgiji a trenutno piše doktorat na Nanyang Technological University u Singapuru. Autorica je nekoliko animiranih filmova u tehnici lutka animacije s kojima je sudjelovala na nizu domaćih i međunarodnih filmskih festivala.

http://leavidakovic.com/

Radionice su financijski podržali Zaklada Kultura Nova i Grad Pula.

Autorica u gostima: Lea Vidaković, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38526. Fotografije ustupila Pulska filmska tvornica

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 6. ožujka 2019.