Kazališne predstave, osobito mjuzikli, izrazito su popularni u Velikoj Britaniji. Oxford University svojim zaposlenicima nudi povoljne uvjete posjeta kazalištu (ulaznica s s osvježavajućim pićem 5 GBP), u odnosu na redovite cijene koje mogu biti vrlo visoke. Naime, cijene nisu fiksne, već ovise ne samo o položaju sjedišta i terminu, već i posjećenosti te su podložne dnevnim promjenama. Najjeftinije ulaznice za predstave londonskih kazališta iznose u prosjeku 20 GBP.

‘Annie’ je gostovala u New Theatre Oxford i povoljne ulaznice odnosile su se upravo na dan otvorenja te smo, iako se radilo o ponedjeljku, kupili smo karte za ‘Annie’, koja je na rasporedu u NTO bila samo tjedan dana.

Annie ; Fotografiju ustupio New Theatre Oxford – Faye Katsande ‘Annie’ and Alex Bourne ‘Oliver Warbucks’. Photo Paul Coltas

New Theatre Oxford nalazi se u samom centru grada (George street) i može primiti oko 1700 ljudi. Parter je postavljen na padini, a iznad se nalazi veliki balkon. Prilikom kupnje karata u kazališnom box officeu pozicije sjedišta prikazane na ekranu nude i fotografiju pogleda na binu koja olakšava odabir – mi smo izabrali desni parter, sjedala uz prolaz koja su omogućavala skoro direktan pogled. Dva su ulaza – kroz boxoffice za osobe koje tek trebaju kupiti kartu te bočni ulaz za posjetitelje koji ju posjeduju. U okviru kazališta djeluje caffe bar i nekoliko manjih punktova koji nude grickalice i pića. Poseban punkt namijenjen je prodaji memorabilija trenutno gostujuće predstave. Kazalište nudi asistenciju prilikom kupovine, tako da nije potrebo stajati u redu, već je moguće predati narudžbu ovlaštenoj osobi, koja će ju naknadno donijeti na vaše mjesto. Bila sam ugodno iznenađena ponašanjem posjetitelja. Tijekom predstave dozvoljeno je grickanje kokica (sweet popcorn), ali iako je skoro svaki posjetitelj tijekom pauze nabavio neku poslasticu, nije se čulo mrmljanje niti grickanje.

Ukratko o mjuziklu ‘Annie’ – vjerojatno je najpoznatiji film iz 1982. godine, ali originalno je prema stripu Harolda Graya ‘Little Orphan Annie’ adaptirana za Broadway (scenarist Thomas Meekam, glazba Charles Strouse, tekst Martin Charnin) 1972. godine u Teatru Alvin (danas Neil Simon Theatre). Mjuzikl je osvojio nagradu Tony za najbolji mjuzikl. ‘Tomorrow’ i ‘It’s the Hard Knock Life’ najpoznatije su pjesme.

Mjuzikl nas je oduševio. Energični i odlično uvježbani klinci pjevaju fantastično, a profesionalno plešu i glume. Bogata scenografija upotpunjena je svjetlosnim efektima i pomno odabranim kostimima. Zanimljive i uzbudljive uvježbane plesne dionice (uključujući step) ispunjuju scene u kojima se ne pjeva ili govori, reducirajući prazne i potencijalno dosadne trenutke. U glumački postav uključen je i pravi pas kojeg za svaki uvježbani pokret nagrade poslasticama. Za razliku od, primjerice, ‘Big Friendly Gianta’, u kojem je maca na kraju filma zaboravljena, ovaj pas postaje dio Annienine obitelji.

Osim djece, koja su zaista fantastična, odlični su i odrasli glumci – govorimo o gostovanju predstave s londonskog West Enda!

Jedina zamjerka, dodušte opravdana s obzirom na veličinu produkcije i ekipe te prostor kazališta, odnosi se na nedostatak orkestra i korištenje mikrofona koji su zvuk činili umjetnim.

Sljedeći je na rasporedu ‘The Rocky Horror Show’, kojemu se unaprijed radujemo.

Vendi Jukić Buča
Oxford, 10/3/2019

Informacije o predstavi:

Annie, mjuzikl
Ponedjeljak, 4/3/2019
Trajanje: 2h
New Theatre Oxford
Producenti: Michael Harrison, David Ian
Redatelj: Nikolai Foster
Scenografija i kostimografija: Colin Richmond
Uloge: Anita Dobson (Miss Hannigan), Taziva-Faye Katande (Annie), Alex Bourne (Daddy Warbucks), Amber (pas Sandy)
www.anniethemusicaltour.uk