Escape Room (2019.)
Redatelj: Adam Robitel
Glume: Taylor Russell, Logan Miller, Jay Ellis

Bijeg od nepoznatog neprijatelja iz zatvorenog prostora atraktivna je tema koja i pred gledatelja stavlja niz neizvjesnih situacija s kojima se teško može nositi. Od ‘Kocke’ (Cube; 1997.; Vincenzo Natali) do franšize ‘Saw’, u kojoj se pred likove stavljaju nemogući zadaci kako bi se oslobodili iz smrtonosnih zamki, uz masovnu upotrebu interneta, pojavila se nova vrsta predatora koji kapitaliziraju svoju zastrašujuću maštu. Na velikom platnu bilo je filmova s motivom direktnog prijenosa putem interneta sa žrtvama koje nastoje preživjeti, za zabavu publike koja plaća prijenos. Jedan od svježih takvih primjera je ‘Keep Watching’ (2017.) Seana Cartera u kojem se u obiteljsku kuću postavljaju niz video kamera s direktnim prijenosom putem interneta u kojem obitelj nastoji preživjeti usljed divljačkog napada ubojica. Ovogodišnji primjer je ‘Escape Room’.

Escape Room ; Fotografiju ustupio Continental film

Šestoro ljudi koji se ne poznaju pozvani su na igru preživljavanja. Međutim, brzo će shvatiti da se ne radi o igri, već o pravom preživljavanju, a da mogućnost preživljavanja ima samo jedan od njih. Zajednička crta sudionicima je da je svatko od njih preživio u nekoj bezizlaznoj situaciji, a sada ‘netko’ želi utvrditi tko je ‘pravi igrač’ od njih. Već u prijemnoj sobi počinju izazovi. Soba se počinje toliko zagrijavati, da im prijeti smrt od vrućine. U drugoj sobi imaju posve drugačiji problem, a to je hladnoća za koju nisu opremljeni. U svakoj sljedećoj sobi netko ispada iz igre, a zadaci su sve teži. ‘Predstava’ je napravljena za internet publiku na Dark Webu.

‘Escape Room’ žanrovski spada u kategoriju horora koji nisu nadnaravni. Autori, i filmski i oni koji u filmu stoje iza igre, potrudili su se kako bi natjecatelje stavili pred što zahtjevnije zadatke. Osim zakučastih situacija, film je vizualno atraktivan.

Redatelj Adam Robitel prethodno je snimio horore ‘Opsjednuta’ (The Taking; 2014.) i ‘Astralna Podmuklost: Poglavlje 4’ (Insidious: The Last Key; 2018.).

Robert Jukić, Zagreb, 24.02.2019.

Informacije o filmu:

Escape Room
Original Film, 2019.
Trajanje: 99 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | DTS (DTS: X)| SDDS
Scenarij: Bragi F. Schut & Maria Melnik
Priča: Bragi F. Schut
Glazba:
Još glume: Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Nik Dodani, Yorick van Wageningen, Cornelius Geaney Jr., Russell Crous, Bart Fouche, Jessica Sutton, Paul Hampshire, Vere Tindale, Kenneth Fok, Caely-Jo Levy

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Escape Room – Movie Site
Escape Room – IMDb