Dječak oluje
Storm Boy (2019.)
Redatelj: Shawn Seet
Glumci: Jai Courtney, Geoffrey Rush, David Gulpilil
Žanr: Drama, obiteljski
Trajanje: 99 minuta
Država: Australija

Sadržaj:
Prekrasna i suvremena adaptacija klasične australske priče Colina Thiela. Priča započinje kada Michael Kingley, uspješan umirovljeni poslovni čovjek i djed, počinje unučici pričati priču iz svog djetinjstva. Priču o dječaku koji je živio s ocem na izoliranom otoku u Južnoj Australiji i povezao se sa pelikanom, kojeg je kao dječak spasio i koji mu je promijenio život zauvijek. Njihove izuzetne avanture i vrlo posebna veza imaju dubok utjecaj na sve što mu se u budućnosti događalo te mu je dalo snagu da se dalje bori kroz život.

Dječak oluje – Movie Site
Storm Boy – IMDb


Kavalir s pištoljem
The Old Man & the Gun (2018.)
Redatelj: David Lowery
Glumci: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 93 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Film „Kavalir s pištoljem“ temeljen je na istinitoj priči o Forrestu Tuckeru (Redford), a prati njegov odvažan bijeg iz zatvora San Quentin u dobi od 70 godina pa sve do niza pljački bez presedana koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Neprestano mu se za petama nalaze detektiv John Hunt (Affleck) koji pomalo postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te žena (Spacek) koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji.

Kavalir s pištoljem – Movie Site
The Old Man & the Gun – IMDb


Kapetanica Marvel
Captain Marvel (2019.)
Redatelj: Anna Boden, Ryan Fleck
Glumci: Brie Larson, Jude Law, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Annette Bening
Žanr: akcijski, avanturistički
Trajanje: 124 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Priča ‘Kapetanice Marvel’ prati razvoj Carol Denvers u jednu od najmoćnijih heroina Marvelovog filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. Smještena u 1990-ima Kapetanica Marvel potpuno je nova avantura sačinjena od prethodno neviđenog dijela prošlosti Marvelovog filmskog svijeta.

Kapetanica Marvel – Movie Site
Captain Marvel – IMDb


Lada Kamenski
Lada Kamenski (2018.)
Redatelj: Sara Hribar, Marko Šantić
Glumci: Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica
Žanr: drama
Trajanje: 71 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Frano je filmski redatelj koji priprema svoj dugometražni prvijenac. Tema kojom se bavi jest propast krojačkih poduzeća u regiji, a inspirirana je iskustvom vlastite tete, bivše radnice u tvornici Kamensko, s kojom je bio blizak. Kako bi odabrao tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. Međutim, kada shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru.

Lada Kamenski – Facebook
Lada Kamenski – IMDb


Halla ide u rat
Woman at War / Kona fer í stríð (2018.)
Redatelj: Benedikt Erlingsson
Glumci: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 101 minuta
Država: Island, Francuska, Ukrajina

Sadržaj:
Halla je neovisna pedesetogodišnjakinja koja iza naizgled mirne rutine vodi buran dvostruki život kao predana ekološka aktivistica. Drugima poznata samo pod svojim alter-egom „Planinska žena“, Halla samostalno objavljuje rat lokalnoj aluminijskoj industriji. Hallini potezi postaju sve radikalniji, od spontanog vandalima do pomno promišljene industrijske sabotaže, te ona uspijeva prekinuti pregovore između islandske vlade i korporacije koja gradi novu aluminijsku ljevaonicu. Međutim, upravo kada krene planirati svoj najveći i najsmioniji aktivistički pothvat primi neočekivano pismo koji promijeni sve. Njezin zahtjev za posvajanjem djeteta konačno je prihvaćen i u Ukrajini je čeka malena djevojčica. Dok se Halla priprema napustiti svoju ulogu saboterke i spasiteljice planina kako ostvarila san o majčinstvu, odluči isplanirati posljednji napad kako bi zadala presudni udarac aluminijskoj industriji.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2018, Tjedan kritike – nagrada SACD
Toronto Interational Film Festival 2018.
Dobitnik nagrade LUX 2018.
Zagreb Film Festival 2018. – nagrada publike

Halla ide u rat – Facebook
Woman at War / Kona fer í stríð – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]