Ovog četvrtka, 7. ožujka u 20 sati u Klub Pulske filmske tvornice u goste nam dolazi animatorica Lea Vidaković koja će nam predstaviti svoja dva filma. Nakon projekcije s njom ćemo pričati o životu u animaciji, lutkarskim minijaturama te strpljivosti i preciznosti koju zahtijeva ovaj predan poziv.

Nakon projekcije s njom ćemo pričati o životu u animaciji, lutkarskim minijaturama te strpljivosti i preciznosti koju zahtijeva ovaj predan poziv.

Ulaz je slobodan!

The Vast Landscape – Porcelain Stories ; Fotografiju ustupila PFT

Vidjet ćemo radove „Sisters“ i „The Vast Landscape – Porcelain Stories“ nastale u tehnici tradicionalne lutka animacije. Prvi je nastao u suradnji s KASK Konzervatorijem – School of Arts u Gentu dok je drugi nastao u produkciji AKC Attacka! u Zagrebu.

Osim što se bavi produkcijom animiranih lutka filmova, Lea Vidaković se bavi i istraživanjem alternativnih metoda storytellinga u proširenom polju animacije. Takav pristup vidljiv je u triptihu „Sisters“, koji u split-screenu opisuje tri istodobne radnje. Njezini se filmovi, osim na festivalima, nerijetko susreću i u galerijskim institucijama i prostorima primijenjene i konceptualne umjetničke prakse. U takvim se uvjetima pričanje priče u animiranom filmu odvija na osebujan i drugačiji način, što smo u kino dvorani rijetko u mogućnosti iskusiti. Mogućnosti proširene kinematografije – expanded cinema u alternativnim prostorima pružaju promatraču drugačiju vrstu slobode viđenoga u kojoj se ona ne očituje toliko fabulom već van narativnim elementima. U tom iskustvu gledatelj je aktivni sudionik kreiranja narativa kojeg on montira svojom kretnjom i prisustvom u prostoru.

Lea Vidaković trenutačno u Puli piše doktorsku dizertaciju na temu fragmentiranih narativa u animiranim instalacijama pri Nanyang Technological Sveučilištu u Singapuru.

Također će u Puli voditi radionice lutka animacije za srednjoškolce i osnovnoškolce pri Pulskoj filmskoj tvornici sredinom ovog mjeseca.

The Vast Landscape – Porcelain Stories
Hrvatska, 2014., 11’
Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković
Produkcija: Draško Ivezić; AKC Attack!
Lovac na lisice i prodavačica porculana, braća naučnici, dječak, tuljan i muzička kutija. Šest likova u svojim svijetovima pretrpanim tragovima čežnje, koje razdvaja široki, pusti krajolik. Tri priče o ljubavi, kontemplaciji i (samo)destrukciji.

Sisters
Belgija, 2012., 8’
Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković
Produkcija: Royal Academy of Art – KASK
Animirani triptih koji oživljava atmosferu intimnih interijera starog Flamanskog slikarstva u kojima su sestre zatečene u melankoliji koja proizlazi iz brige i tuge za onom koja nedostaje.

Filmografija:
2019. (predprodukcija) The Family Portrait, Adriatic Animation (Hrvatska) i Origin Tales (Srbija)
2014. The Vast Landscape – Porcelain Stories, AKC Attack!, Zagreb, Hrvatska
2012. Sisters, Royal Academy of Art KASK, Belgija
2010. Crossed Sild (sa Ivanom Bošnjak), HVO, Norveška
2009. Splendid Isolation, Glamorgan University, UK

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]