Program Venecija u Zagrebu šestu godinu zaredom na platno kina Europa donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

U programu ovogodišnje Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod dugogodišnje suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 10. do 16. ožujka moći pogledati osam atraktivnih talijanskih filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Fotografiju ustupio Kino Europa

Šesto izdanje otvorit će jedan klasik – ‘Smrt u Veneciji’ (1971.) bezvremensko je djelo talijanskog filmskog velikana Luchina Viscontija. Pedantna i iznimno uspješna povijesna rekonstrukcija sumračnog raspoloženja koje je zahvatilo europsku aristokraciju na prijelazu stoljeća adaptacija je književnog predloška nobelovca Thomasa Manna. Njemački skladatelj Gustav von Aschenbach u Veneciji koja je zahvaćena kolerom razvija neodoljivu privlačnost prema mladom Tadziju. U glavnoj je ulozi dekadentni Britanac Dirk Bogarde, jedna od najvećih filmskih zvijezda 1970-ih, a lik njemačkog skladatelja inspiriran je Gustavom Mahlerom čija je glazba obilato korištena u filmu. Viscontijeva studija dvosmislenosti erotske žudnje i čežnje za smrću svojom vizualnom spektakularnošću ostavlja bez daha.

U nastavku programa gledamo još jednu povijesnu dramu ‘Capri-Revolucija’ redatelja Marija Martonea koja prati pripadnike umjetničke komune na otoku Capri uoči Prvoga svjetskog rata. Martone vješto koristi utjecaje teatra i opere, a njegova vizualno raskošna filmska saga poziva nas na promišljanje odnosa čovjeka i prirode te umjetnosti i revolucije. ‘Capri-Revolucija’ završni je dio njegove hvaljene trilogije o povijesnim buntovnicima. Film je u Veneciji primio nagradu Arca CinemaGiovani za najbolji talijanski film, a osvojio je i pet nagrada David di Donatello koje dodjeljuje Talijanska filmska akademija.

‘Proročanstvo pasanca’ šarmantna je priča o životnim nedaćama besciljnog tridesetogodišnjaka i ujedno adaptacija popularnog talijanskog grafičkog romana. Karikaturist Zero jednoga dana dođe doma a tamo ga čeka njegova kritički nastrojena savjest u obličju divovskog pasanca koji ga u razgovorima na granici apsurda izvještava o svjetskim događanjima. Filmski prvijenac redatelja Emanuelea Scaringija bio je u konkurenciji za nagradu Orizzonti. Svijet koji nastanjuju njegovi junaci posveta je kultnim filmovima The Goonies i Stand by Me koji su obilježili Scaringijevu generaciju, a autor u šali kaže kako je pasanac njegova verzija gremlina.

U svijet stripa vodi nas i otkačena komedija ‘Najsretniji mladić na svijetu’ u režiji talijanskog osobenjaka, nagrađivanog autora stripova i ilustratora Gipija. Ovo dokufikcijsko ostvarenje vodi nas u uzbudljivu i urnebesnu potragu za tajanstvenim mladićem iz naslova, a pritom otkrivamo što znači „pripovijedati priče.“

Nizu naslova pridružit će se i jedna nogometna priča. U filmu debitanta Cira D’Emilija ‘Iznenada jednog dana’ upoznajemo tinejdžera Antonija koji živi u gradiću na jugu Italije i sanja o tome da postane nogometna zvijezda. Antonio će uskoro saznati da svaki san ima svoju cijenu. Dirljiva priča o odrastanju te ljubavi između majke i sina podsjeća nas na staru, ali provjerenu poslovicu – kad ti život da limune, ti napravi limunadu!

Kriminalistička drama ‘Bezimena priča’ u režiji Roberta Andòa vodi nas u svijet filmske industrije gdje će tajanstvena krađa slavne Caravaggijeve slike poslužiti kao predložak za scenarij koji će njegovu autoricu, spisateljicu iz sjene Valeriju, staviti u središte nesvakidašnje i uzbudljive intrige. Film je inspiriran istinitim, neriješenim slučajem jedne od najtraženijih ukradenih slika na svijetu – Caravaggijeve slike Rođenje Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom koju je mafija 1969. godine ukrala iz Crkve Sv. Lovre u Palermu. U ulozi naslovne junakinje pojavljuje se slavna Micaela Ramazzotti, jedna od najuspješnijih suvremenih talijanskih glumica.

Program zaključujemo uz dva iznimna dokumentarca. U ’24/25 sličica u sekundi’ redateljskog dvojca Giancarlo Rolandi i Federico Pontiggia pratimo isprepletenu povijest dvaju najvažnijih vizualnih medija dvadesetog stoljeća – filma i televizije. Kroz bogati arhivski materijal RAI-ja svjedočimo vezi koja je od samih početaka bila prožeta ljubavlju i mržnjom, a naši vodiči su filmski redatelj Giuseppe Tornatore (dobitnik Oscara za Nuovo Cinema Paradiso), te poznati televizijski novinar i pisac Corrado Augias. Potresni dokumentarac ‘1938. Drukčiji’ redatelja Giorgija Trevesa prati genezu rasnih zakona koje je 1938. godine uveo fašistički režim. Ova sjetna lamentacija koristi animirane sekvence i rasvjetljava presudnu ulogu koju su masovni mediji odigrali u jednom od najtragičnijih progona u čitavoj ljudskoj povijesti.

Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana.

Cijena ulaznice za projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili putem web stranice https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr/.

RASPORED PROJEKCIJA

Nedjelja, 10/3, 20:00 h, velika dvorana
Smrt u Veneciji / Morte a Venezia
r. Luchino Visconti, Italija/Francuska/SAD, 130′, 1971.

Ponedjeljak, 11/3, 19:00 h, velika dvorana
Capri-Revolucija / Capri-Revolution
r. Mario Martone, Italija/Francuska, 122′, 2018.

Utorak, 12/3, 19:00 h, velika dvorana
Proročanstvo pasanca / La profezia dell’armadillo
r. Emanuele Scaringi, Italija, 99′, 2018.

Srijeda, 13/3, 19:00 h, velika dvorana
Najsretniji mladić na svijetu / Il ragazzo più felice del mondo
r. Gian Alfonso Pacinotti – Gipi, Italija, 90′, 2018.

Četvrtak, 14/3, 19:00 h, velika dvorana
Iznenada jednog dana / Un giorno all’improvviso
r. Ciro D’Emilio, Italija, 89′, 2018.

Petak, 15/3, 19:00 h, velika dvorana
Bezimena priča / Una storia senza nome
r. Roberto Andò, Italija/Francuska, 110′, 2018.

Subota, 16/3, 19:00 h, dvorana Müller
24/25 sličica u sekundi / 24/25 Il fotogramma in più
r. Giancarlo Rolandi, Federico Pontiggia, Italija, 50′, 2018.

Subota, 16/3, 20:00 h, dvorana Müller
1938. Drukčiji / 1938 Diversi
r. Giorgio Treves, Italija, 62′, 2018.


Nedjelja, 10/3, 20:00 h

Smrt u Veneciji / Morte a Venezia
Italija/Francuska/SAD, 130′, 1971.
Režija: Luchino Visconti
Scenarij: Luchino Visconti, Nicola Badalucco (prema noveli Thomasa Manna)
Produkcija: Luchino Visconti
Produkcijska kuća: Alfa Cinematografica, Warner Bros., PECF
Fotografija: Pasqualino De Santis
Montaža: Ruggero Mastroianni
Glume: Dirk Bogarde, Romolo Valli, Mark Burns, Nora Ricci, Björn Andrésen

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 1971. – specijalna nagrada povodom 25. obljetnice festivala
Nagrade David di Donatello 1971. – najbolja režija
Nagrade BAFTA 1971. – najbolja scenografija, kostimografija, fotografija i glazbeni zapis

Njemački skladatelj Gustav von Aschenbach dolazi u Veneciju odmoriti se od umjetničkih i osobnih neuroza. U luksuznom hotelu u kojem odsjeda upoznaje privlačnog tinejdžera Tadzija koji ljetuje s obitelji. Tadzio sve više zaokuplja Aschenbachove misli kao utjelovljenje klasičnih proporcija koje nikad nije uspio ostvariti u svojoj umjetnosti. Grad ubrzo zahvaća kolera. U ovom bezvremenskom djelu Visconti predložak Thomasa Manna upotpunjuje referencama na skladatelja Gustava Mahlera, a bavi se svojim trajnim preokupacijama: dvosmislenošću i isprepletenošću erotske žudnje i čežnje za smrću. Umiruća Venecija postaje metafora dekadencije zapadne kulture na prijelazu stoljeća.

Ponedjeljak, 11/3, 19:00 h

Capri-Revolucija / Capri-Revolution
Italija/Francuska, 122′, 2018.
Režija: Mario Martone
Scenarij: Mario Martone, Ippolita di Majo
Produkcija: Nicola Giuliano, Francesca Cima, Carlotta Calori, Jérôme Seydoux, Ardavan Safaee, Muriel Sauzay
Produkcijska kuća: Indigo Film, Rai Cinema, Pathé Films
Fotografija: Michele D’Attanasio
Montaža: Jacopo Quadri, Natalie Cristiani
Glazba: Sascha Ring, Philipp Thimm
Glume: Marianna Fontana, Reinout Scholten van Aschat, Antonio Folletto, Gianluca Di Gennaro, Eduardo Scarpetta

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – nominacija za Zlatnog lava, nagrada Arca CinemaGiovani za najbolji talijanski film, nagrada Pasinetti za najbolji film, najbolja kostimografija i glazbeni zapis, nagrada Sfera 1932.
Nagrade David di Donatello 2019.– ukupno 5 nagrada (najbolja režija, fotografija, glavna glumica, sporedna glumica i glazba).

Godina je 1914. i Italija se sprema za rat. Mladi umjetnici sa sjevera Europe pronašli su na otoku Capri idealno mjesto na kojem će osnovati komunu te se posvetiti istraživanju životnih i umjetničkih užitaka. Povijesna drama prepričava susret između pripadnika komune koju predvodi karizmatični Seybu, odvažne pastirice Lucije i mladog gradskog doktora Carla. Paralelno se pred nama podastire bogata povijest otoka Capri koji je na početku 20. stoljeća magično privlačio sve one koji su bili u potrazi za utopijom i sanjali o slobodi, poput Rusa, koji su se u progonstvu na Capriju pripremali za Oktobarsku revoluciju. Vizualno raskošna filmska saga poziva nas na promišljanje odnosa čovjeka i prirode te umjetnosti i revolucije.

Utorak, 12/3, 19:00 h

Proročanstvo pasanca / La profezia dell’armadillo
Italija, 99′, 2018.
Režija: Emanuele Scaringi
Scenarij: Michele Rech, Oscar Glioti, Valerio Mastandrea, Johnny Palomba
Produkcija: Domenico Procacci, Paolo del Brocco
Produkcijska kuća: Fandango, Rai Cinema
Fotografija: Gherardo Gossi
Montaža: Roberto Di Tanna
Glazba: Giorgio Giampà
Glume: Simone Liberati, Valerio Aprea, Pietro Castellitto, Laura Morante

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – Orizzonti (konkurencija)
Nagrade David di Donatello 2019. – nominacija za najbolji adaptirani scenarij

Zero je karikaturist bez stalnog posla koji živi u rimskom predgrađu Rebibbija. Jednoga dana dođe doma a tamo ga čeka njegova kritički nastrojena savjest u obličju pasanca koji ga u razgovorima na granici apsurda izvještava o svjetskim događanjima. Smrt Camille, djevojke u koju je bio zaljubljen u srednjoj školi, potaknut će Zera da promijeni život i suoči se sa sumnjama, apatijom i nemogućnošću komunikacije koje progone njegovu generaciju. Humoristična posveta svim besciljnim tridesetogodišnjacima koji se u današnjem svijetu nalaze u limbu: bilo da balansiraju između nekoliko prekarnih poslova, još uvijek žive s roditeljima ili moraju stalno nanovo osmišljavati svoj identitet.

Srijeda, 13/3, 19:00 h

Najsretniji mladić na svijetu / Il ragazzo più felice del mondo
Italija, 90′, 2018.
Režija: Gian Alfonso Pacinotti – Gipi
Scenarij: Gian Alfonso Pacinotti – Gipi, Gero Arnone
Produkcija: Domenico Procacci
Produkcijska kuća: Fandango
Fotografija: Vanni Mastrantonio
Montaža: Chiara Dainese
Glazba: Valerio Vigliar
Glume: Domenico Procacci, Gian Alfonso Pacinotti – Gipi, Davide Barbafiera, Chiara Palmieri, Gero Arnone

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – Venezia Sconfini

Ovo je istinita priča. Stanovita osoba više od dvadeset godina šalje pisma svim talijanskim crtačima stripova predstavljajući se kao petnaestogodišnjak. U pismima uvijek traži da mu poklone jedan crtež. Talijanski karikaturist i autor grafičkih romana Gipi kreće u potragu za tajanstvenim mladićem. Plan je snimiti dokumentarac, otkriti njegov identitet, intervjuirati sve koji su primili njegova pisma, a pritom se Gipi oslanja na pomoć svojih prijatelja. Oni su samo prijatelji, dakle potpuno su nesposobni. Stvarnost i fikcija isprepliću se, a potraga za „najsretnijim mladićem na svijetu“ poprima urnebesne dimenzije. Zajedno s Gipijem otkrivamo što znači „pripovijedati priče.“

Četvrtak, 14/3, 19:00 h

Iznenada jednog dana / Un giorno all’improvviso
Italija, 89′, 2018.
Režija: Ciro D’Emilio
Scenarij: Ciro D’Emilio, Cosimo Calamini
Produkcija: Andrea Calbucci, Maurizio Piazza
Produkcijska kuća: Lungta Film
Fotografija: Salvatore Landi
Montaža: Gianluca Scarpa
Glazba: Bruno Falanga
Glume: Anna Foglietta, Giampiero De Concilio, Massimo De Matteo, Lorenzo Sarcinelli, Giuseppe Cirillo

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – Orizzonti (konkurencija)
Nagrade David di Donatello 2019. – nominacija za najbolju glumicu

Sedamnaestogodišnji Antonio živi u gradiću na jugu Italije i sanja o tome da postane nogometna zvijezda. Njegova majka Miriam pak sanja o obnovi obitelji nakon što ih je ostavio Antonijev otac. Njihov život iznenada se promijeni kada u Kampaniju dođe lovac na talente Michele Astartia koji traži obećavajuće mladiće da igraju profesionalni nogomet za prvoligaški klub Parma. Antonio je pravo otkriće, no svaki san ima svoju cijenu. Dirljiva priča o odrastanju te ljubavi između majke i sina podsjeća nas na staru, ali provjerenu poslovicu – kad ti život da limune, ti napravi limunadu!

Petak, 15/3, 19:00 h

Bezimena priča / Una storia senza nome
Italija/Francuska, 110′, 2018.
Režija: Roberto Andò
Scenarij: Roberto Andò, Angelo Pasquini, Giacomo Bendotti
Produkcija: Angelo Barbagallo, Paolo Del Brocco, Patrick Sobelman
Produkcijska kuća: BiBi film, Rai Cinema, Agat Film, Cie-Parigi
Fotografija: Maurizio Calvesi
Montaža: Esmeralda Calabria
Glazba: Marco Betta
Glume: Micaela Ramazzotti, Renato Carpentieri, Laura Morante, Alessandro Gassmann, Jerzy Skolimowski

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018.

Valeria radi kao tajnica filmskog producenta i piše iz sjene za uspješnog scenarista koji pati od spisateljske blokade. Jednoga dana pristupi joj umirovljeni policajac koji želi s njom podijeliti priču o slučaju na kojem je radio. Kada dođe doma iskoristi njegove riječi kao inspiraciju za novi scenarij velikog Alessandra Pesa. Scenarij odmah privuče pažnju financijera i poznatog američkog redatelja, no „Bezimena priča“ zapravo je istinit i neriješeni slučaj o jednoj od najtraženijih ukradenih slika na svijetu. U pitanju je Caravaggijeva slika Rođenje Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom koju je mafija 1969. godine ukrala iz Crkve Sv. Lovre u Palermu. Valeria se ubrzo nađe u središtu nesvakidašnje i uzbudljive intrige.

Subota, 16/3, 19:00 h

24/25 sličica u sekundi / 24/25 Il fotogramma in più
Italija, 50′, 2018.
Režija: Giancarlo Rolandi, Federico Pontiggia
Scenarij: Giancarlo Rolandi, Federico Pontiggia, Gianluca Russo
Produkcijska kuća: Rai Radiotelevisione Italiana – Rai Movie
Montaža: Marco Caroni, Benny Lamberti
Glume: Corrado Augias, Giuseppe Tornatore

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – Venezia Classici

U ovom intrigantnom dokumentarcu pratimo povijest i međusobni odnos dvaju najvažnijih vizualnih medija dvadesetog stoljeća – filma i televizije – u potrazi za sličnostima i razlikama. Od Totòa do Pinocchija, od Magnani do Morettija, ova filmska studija isprepliće 24 sličice u sekundi koje su karakteristične za film s 25 sličica u televizijskom prijenosu, postižući britak i ironičan dijalog. Kroz bogati arhivski materijal RAI-ja svjedočimo vezi između filma i televizije koja je od samih početaka bila istovremeno prožeta ljubavlju i mržnjom, a naši vodiči su filmski redatelj Giuseppe Tornatore (dobitnik Oscara za Nuovo Cinema Paradiso), te televizijski novinar i pisac Corrado Augias.

Subota, 16/3, 20:00 h

1938. Drukčiji / 1938 Diversi
Italija, 62′, 2018.
Režija: Giorgio Treves
Scenarij: Giorgio Treves, Luca Scivoletto
Produkcija: Roberto Levi, Carolina Levi
Produkcijska kuća: Tangram Film, Sky Arte
Fotografija: Sammy Paravan
Montaža: Valeria Sapienza
Glume: Roberto Herlitzka, Stefania Rocca, Alessandro Federico, Mario Avagliano, Roberto Bass

Nagrade i festivali:
Venecijanski filmski festival 2018. – posebno priznanje Filmske mreže za ljudska prava

Prošlo je 80 godina otkako je fašistički režim uspostavio rasne zakone. Talijani koji dotad nisu bili deklarirani antisemiti pod utjecajem fašističke propagande okomili su se na manjinu koja je u Italiji živjela mirno stoljećima. Potresan dokumentarac i sjetna lamentacija prati genezu ovih zakona. Prethodio im je niz članaka, karikatura, stripova i kratkih filmova koji su u svega nekoliko mjeseci transformirali Židove u „drukčije“ ljude a potom u državne neprijatelje. Kroz animirane sekvence koje oživljavaju proživljenu diskriminaciju i poniženje, te razgovore s renomiranim stručnjacima film pomaže rasvijetliti presudnu ulogu koju su masovni mediji odigrali u jednom od najtragičnijih progona u čitavoj ljudskoj povijesti.

[izvor informacije Kino Europa]