Suspiria (2018.)
Redatelj: Luca Guadagnino
Glume: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace Moretz

Gledajući danas ‘Suspiriu’ Darija Argenta iz 1977. godine, vraćate se u jedno vrijeme kada je horor bio još uvijek podcijenjeni žanr, bez obzira na filmove koji su ga etablirali kao što su ‘Rosemaryno dijete’, ‘Pretkazanje’ ili ‘Istjerivač đavola’. Argentova ‘Suspiria’ stekla je kultni status ne samo kod poklonika žanra, a Dario Argento se u međuvremeni prometnuo u jednog od najznačajnijih autora horora. Osobno sam fan žanra horora, međutim, njegova ‘Suspiria’ nije na vrhu moje horor liste. Eksplicitno nasilje s golemim količinama krvi privlačili su pažnju publike, a slični filmovi su se naveliko snimali. Argento je osjetio puls publike i zadovoljavao njihovu ‘krvoločnu znatiželju’. A da ne bih bio nepravedan prema tom talijanskom redatelju, u njegovu obranu moram reći da je bio ograničen malim budžetima u studijima koje i nije zanimala kreativna strana filmova koje su ‘štancali’ za tržište. Ono po čemu je Argentova ‘Suspiria’ ipak značajna, to je priča koja se krije iza (u drugom sloju) prikaza nasilja. Upravo tu priču iskoristio je jedan drugi talijanski redatelj, Luca Guadagnino, ovaj put neopterećen ograničenim budžetom kako bi (pro)govorio o svijetu koji će doživjeti kaotične promjene.

Suspiria ; Fotografiju ustupio Discovery Film

Radnja filma (kao i u originalu) smješetena je u Berlin sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su u podijeljenoj Njemačkoj djelovale lijevo orijentirane ekstremističke grupe. Mlada Amerikanka Susie (Dakota Johnson) dolazi u baletnu školu s reputacijom jedne od najboljih, i prolazi audiciju. Studentice pod vodstvom mentorice (Tilda Swinton) pripremaju završnu predstavu, ali pripreme ne idu po planu. Nastavnička ekipa čudno se ponaša, a nestanak jedne od učenica, zaintegrirat će Susie. Ono što će postupno otkrivati o školi i njezinim osnivačima kosi se sa zdravim razumom. Teško je povjerovati u mogućnost da su utemeljitelji škole vještice. Ali za ono što se događa u školi postoje praktični razlozi.

Luca Guadagnino povezuje klaični žanr horora sa strahotama koje su se dogodile u bliskoj povijesti (holokaust). Terorizam radikalnih lijevih i desnih grupa intenzivno je djelovao je u nekim zapadnim zemljama sedamdesetih godina prošloga stoljeća, ali je postupno zamro. Međutim, neki užasi kao da su se provukli do današnjice. Suočavajući horor na razini racionalnog i iracionalnog, redatelj pokazuje da je bijeg od zla nemoguć, zato što je bezvremenski i ispoljava se u raznim kategorijama. Glavna junakinja u konačnici suočava se s utemeljiteljicom škole koja zbog svojih (ne baš iracionalnih ciljeva) vodi igru iz pozadine. Ovdje bismo se mogli vratiti na Argentov original, ali o tome u posebnom tekstu.

Nova ‘Suspiria’ u trajanju od 152 minute atraktivni je i vizualno efektni (osobito u plesnim scenama) horor koji nije opterećen klasičnim horor efektima za plašenje publike. Redatelj Luca Guadagnino hrvatskoj kino publici poznat je po filmovima ‘Melissa P’ (2005.), ‘Io sono l’amore’ (2009.), ‘Rasprskavanje’ (A Bigger Splash; 2015.) i ‘Skrivena ljubav’ (Call Me by Your Name; 2017.).

Robert Jukić, Zagreb, 11.02.2019.

Informacije o filmu:

Suspiria
Frenesy Film Company, Videa, First Sun, 2018.
Trajanje: 152 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: David Kajganich
Priča: Dario Argento i Daria Nicolodi
Glazba: Thom Yorke
Još glume: Doris Hick, Malgorzata Bela, Angela Winkler, Vanda Capriolo, Alek Wek, Jessica Batut, Elena Fokina, Mia Goth, Clémentine Houdart, Ingrid Caven, Sylvie Testud, Fabrizia Sacchi

Film je pogledan u kinu Kino Europa

Suspiria – Movie Site
Suspiria – IMDb