09/02/2019to10/03/2019

Zoltan Novak – Svijet bez mjere
MSU, Prostor za povremene izložbe, 2. kat, otvorenje u subotu, 9. veljače 2019. u 19 sati

Zoltan Novak, jedan od najvažnijih slikara srednje generacije, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će se najnovijim nizom od tridesetak slika velikih formata pod nazivom Svijet bez mjere, ciklusom u kojem donosi slike iz društveno-političke zbilje. Nakon ciklusa Noćne slike iz 2009. i Kontrola iluzije iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup. U novim radovima tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije. Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam. Kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna je i kompleksna – unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnog sadržaja, na razini detalja događa se cijeli niz manjih poglavlja – piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima. Ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, čime dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja na području suvremenog slikarstva. Njegovo slikarstvo dokaz je da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, ono može biti drugačije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas.

Kustosica izložbe: Snježana Pintarić

Zoltan Novak rođen je 1963. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1989. godine. Od tada do danas priredio je niz izložbi i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu. www.zoltan-novak.from.hr

Fotografiju ustupio Zoltan Novak

Program otvorenja izložbe u subotu, 9. veljače 2019. započet će razgovorom s umjetnikom Zoltanom Novakom u 18.30 sati u Prostoru za povremene izložbe MSU-a (1. kat). S umjetnikom će razgovarati Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe te Marija Selak, docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Marija Selak rođena je 1982. godine. Studirala je Filozofiju i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim znanstvenog rada, također je aktivna i u javnoj sferi. Objavljuje mjesečnu kolumnu u Liječničkim novinama, sudjeluje u HRT-ovoj emisiji Peti dan gdje komentira aktualna društvena, kulturna i politička zbivanja, a povremeno piše osvrte i u drugim medijima.

Nakon razgovora s umjetnikom, izložbu otvaramo u 19 sati u Prostoru za povremene izložbe MSU-a (2. kat). Na otvorenju će, osim kustosice izložbe Snježane Pintarić i umjetnika Zoltana Novaka, govoriti i Vanja Babić, autor tekstova u katalogu izložbe.

Vanja Babić rođen je 1965. u Zagrebu. Diplomirao je Povijest umjetnosti i Povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1991. radi kao likovni kritičar i kustos. Od 1995. je voditelj Galerije Matice hrvatske, a od 2009. i kustos Galerije Kranjčar. Kao galerijski voditelj organizirao je više od dvije stotine samostalnih ili skupnih izložbi, a kao kustos autorski je osmislio i stručnim predgovorom popratio više od stotinu samostalnih ili skupnih izložbi. Redovito objavljuje kritike i prikaze izložbi u raznim časopisima, surađuje s HRT-om kao stručni suradnik i sudjeluje u radu različitih ocjenjivačkih sudova.

Nakon svečanog otvorenja, pozivamo vas da nam se pridružite u glazbenom programu – nastupu Oridano Gypsy Jazz Banda s početkom u 19.45 sati.

[izvor informacije Muzej suvremene umjetnosti]