07/02/2019

Predstavljanje knjige Filmski osvrti Tomislava Čegira održat će se u četvrtak, 7. veljače 2019., u 18 sati, u Knjižari Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Nikica Gilić, dr. sc. Tomislav Šakić i autor knjige Tomislav Čegir.

Fotografiju ustupila Matica hrvatska

Ugledni i nagrađivani filmski kritičar Tomislav Čegir napisao je knjigu koja žanrovskom filmu vraća umjetničku auru i u njemu pronalazi izravnoga nasljednika pradavnih mitskih predaja. U ovoj zbirci četrdeset i osam tekstova o suvremenom filmu, razvrstanih u tematska poglavlja posvećena pojedinim filmskim žanrovima (vestern, ratni, znanstvenofantastični i biblijsko-kršćanski film, kriminalistički film i triler, dokudrama ili biografski film) otkriva se kao kritičar koji smatra da se redateljske osobnosti itekako mogu izraziti u okvirima žanrovskoga filma te kroz priče i likove nenametljivo predstaviti svoj svjetonazor.

Tomislav Čegir (Zagreb, 1970), filmski je i likovni kritičar, autor i suautor niza knjiga posvećenih filmu i stripu, dugogodišnji filmski kolumnist Matičina dvotjednika Vijenac. Godine 2009. dobio je Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku. Na festivalu ZagrebDox 2008. bio je član žirija filmske kritike, a na Danima hrvatskoga filma 2011. selektor u kategoriji dokumentarnoga filma. S Joškom Marušićem i Tomislavom Šakićem suautor je knjige Hrvatski filmski redatelji I (2009). Autor je knjiga Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma (2012) i Otkrivanje stripa (2018).

[izvor informacije Matica hrvatska]