Mula
The Mule (2018.)
Redatelj: Clint Eastwood
Glumci: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Michael Pena
Žanr: kriminalistički, drama
Trajanje: 116 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Eastwood je u ulozi Earla Stonea, čovjeka u svojim osamdesetima koji je bankrotirao, sam je i čeka ovrhu nad svojim poslom, kada mu ponude posao u kojem samo mora voziti. Čini se prilično lako, ali Earl zapravo postaje mula meksičkog kartela. Posao mu jako dobro ide, čak toliko dobro da mu povećaju “teret”, a njega proglase glavnim rukovoditeljem. Earl se vrlo brzo nađe i u centru interesa policije, DEA agenta Colina Batesa. Iako su njegovi problemi s novcem sada stvar prošlosti, Earlove pogreške iz prošlosti počinju izranjati, a pitanje je hoće li imati dovoljno vremena ispraviti sve te pogreške prije nego što ga sustigne ruka pravde ili kartel za koji radi. Dobitnik nagrade Oscar® Clint Eastwood se prvi put nakon 2009. godine i filma “Gran Torino” nalazi na dvije strane, redateljskoj i glavnoj ulozi. Clint Eastwood režirao je film prema scenariju Nicka Schenka koji je inspiriran člankom iz New York Times Magazina.

Mula – Movie Site
The Mule – IMDb


Hladna osveta
Cold Pursuit (2019.)
Redatelj: Hans Petter Moland
Glumci: Liam Neeson, Emmy Rossum, Laura Dern
Žanr: akcija, triler
Trajanje: 118 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Život mirnog obiteljskog muškarca iz korijena će se promijeniti nakon misteriozne smrti njegovog sina. Njegova će ga potraga za pravdom od uzoritog građanina pretvoriti u hladnog i ubojitog osvetnika. Kreće u lov na vođu narko mafije za kojeg vjeruje da je povezan sa smrću njegova sina. Liam Neeson je glavna zvijezda napetog trilera koji je temeljen na mračnom skandinavskom trileru iz 2014. godine pod nazivom “In Order of Disappearance”.

Hladna osveta – Movie Site
Cold Pursuit – IMDb


Spokoj
Serenity (2019.)
Redatelj: Steven Knight
Glumci: Anne Hathaway, Diane Lane, Matthew McConaughey
Žanr: Drama, triler
Trajanje: 106 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
U dramatičnom trileru Serenity za koji režiju i scenarij potpisuje Steven Knight, naočiti Matthew McConaughey tumači kapetana ribarskog broda koji živi prividno spokojnim životom na malom otoku na Karibima. Uskoro ga sustižu mračne sjene njegove misteriozne prošlosti i on biva ovijen velom zablude, vjerujući u stvarnost u kojoj možda i nije sve onako kakvim se čini.

Spokoj – Movie Site
Serenity – IMDb


Ne ostavi traga
Leave No Trace (2018.)
Redatelj: Debra Granik
Glumci: Ben Foster, Thomasin Harcourt McKenzie, Jeff Kober
Žanr: Drama
Trajanje: 109 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Veteran Will i njegova kći Tom godinama žive gotovo idiličnim životom izvan sustava u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Sami traže hranu daleko od vlasti, a Will prenosi vještine preživljavanja i moralne vrijednosti svojoj pametnoj i znatiželjnoj kćeri. Kad ih otkriju, potjeraju ih iz parka i predaju ih socijalnim službama. Službe čine sve što mogu da otac i kći ostanu zajedno, ali prilagođavanje društvu veliki je problem, pogotovo za traumatiziranog Willa. Granik, koja se već proslavila otkrićem Jennifer Lawrence u filmu Zimska kost (prikazan na ZFF-u 2010. godine), ponovno je pronašla iznimno talentiranu glumicu. Film je premijerno prikazan na Sundanceu, a zatim u Cannesu (15 dana autora), Torontu itd. Hrvatsku premijeru imao je na 16. ZFF-u gdje je proglašen najboljim filmom natjecateljskog programa Ponovno s nama.

Nagrade i festivali:
Sundance Film Festival 2018; Cannes Film Festival – Directors’ Fortnight 2018; San Francisco Int’l Film Festival 2018; Atlanta Film Festival 2018; Sydney Film Festival 2018; Toronto Int’l Film Festival 2018; Independent Film Festival Boston 2018 – Grand Prix; Zagreb Film Festival 2018 – pobjednik programa Ponovno s nama

Ne ostavi traga – Movie Site
Leave No Trace – IMDb


Izvještaji o Sari i Saleemu
The Reports on Sarah and Saleem (2018.)
Redatelj: Muayad Alayan
Glumci: Maisa Abd Elhadi, Adeeb Safadi, Sivane Kretchner, Ishai Golan
Žanr: Krimić, drama, romansa
Trajanje: 127 minuta
Država: Palestina, Nizozemska, Njemačka, Meksiko

Sadržaj:
Napeta palestinska drama s elementima trilera. Sara je Izraelka i vodi kafić u Zapadnom Jeruzalemu. Saleem je Palestinac iz Istočnog Jeruzalema i radi kao dostavljač. Iako svjetovima odvojeni i u braku, Sara i Saleem započinju tajnu vezu koja bi mogla razoriti njihove obitelji. Kada im se kasnonoćni provod izjalovi i zaprijeti izlaganjem zabranjenog odnosa javnosti, bespomoćno pokušavaju spasiti ono što je ostalo od njihovih života. Zapleteni u mrežu prijevare uslijed ekstremnog socio-političkog pritiska, Sara i Saleem bivaju uhvaćeni u mašineriju sustava koju ni istina više ne može zaustaviti. Film je osvojio posebno priznanje žirija za scenarij i nagradu publike na festivalu u Rotterdamu.

Nagrade i festivali:
Film Festival Rotterdam 2018 – Special Jury Award for Best Screenplay, Audience Award; Durban Film Festival 2018 – Best Film; Seattle Film Festival 2018 – Grand Jury Prize
Zagreb Film Festival 2018 – Festivali pod reflektorom: FMFS

Izvještaji o Sari i Saleemu – Facebook
The Reports on Sarah and Saleem – IMDb


Escape Room
Escape Room (2019.)
Redatelj: Adam Robitel
Glumci: Deborah Ann Woll, Nik Dodani, Tyler Labine
Žanr: SF, triler
Trajanje: 100 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Šest stranaca nađe se u okolnostima koje su izvan njihove kontrole i moraju koristiti svoje znanje kako bi preživjeli.

Escape Room – Movie Site
Escape Room – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]