“Ovo je pravi život, a ne crtić” izjava je jednog lika u filmu “Glass”, koja film savršeno opisuje. Naime, riječ je o filmu o superherojima koji su utemeljeni u stvarnosti, za razliku od superheroja koji u šarenim kostimima haraju po kinima.To ne znači da redatelj M. Night Shyamalan nije itekako dobro upoznat sa stripovskom ikonografijom i mitologijom, kao recimo Zack Snyder (“Man of Steel”). “Glass” se diskretno poziva u jednoj glazbenoj temi na dojmljivu Supermanovu temu iz Snyderovog filma, te u par prizora na ikonografsku naslovnicu prvog stripa o Supermanu.

Shyamalanov “Unbreakable” (“Neslomljivi”) s Bruceom Willisom iz  2000. godine, deklarira se kao prvi realistični superherojski film. U njemu običan čovjek poprima supermoći nakon što jedini preživi nesreću u sudaru vlaka. Film je poslužio kao podloga za “Split” (“Podvojen”), koji je zahvaljujući neočekivanom obratu na kraju filma postao službenim nastavkom filma “Unbreakable” i otvorio jedan potpuno novi filmski svijet.

Glass ; Fotografiju ustupio Cineplexx

James McAvoy maestralno glumi lika koji pati od poremećaja podvojene ličnosti (njih čak 24!), od kojih je jedna serijski ubojica nadljudskih moći. McAvoyev lik se trebao pojaviti u završnici filma “Unbreakable”, no redatelj ga je mudro izbacio iz scenarija jer je narušavao tempo i odvlačio pozornost od ljudske srži filma. Vidovito je ipak ostavio jednu scenu za eventualni nastavak, koji se ipak ostvario dva desetljeća kasnije. U njoj Willis slučajno dodirne dijete i osjeti/čuje ne jedan, već mnoštvo dječjih vriskova (naznaka podvojenih ličnosti).

Nakon što je genijalni obrat “Splita” uzburkao internet, nastavak koji bi ujedinio Willisa i McAvoya je bio neminovan, no prava na filmove imala su dva različita filmska studija. Kvaliteta obadva filma i vjera u projekt potaknuli su prvi puta u povijesti suradnju na istom filmu između konkurenata Disneya i Universala. Rezultat ove niskobudžetne produkcije (samo $20 milijuna dolara) rezultirao je filmom “Glass”, koji je već u prva dva tjedna prikazivanja zaradio oko 200 milijuna dolara.

“Glass” događaje iz oba filma povezuje i zaokružuje, dovodeći ih ne do jednog, već dva neočekivana obrata. Pritom koristi osjećaj za detalj ne samo u priči već i u vizualima, posebice u primjeni boja. Tako kraljevska ljubičasta definira Mr. Glassa (Jackson) kao vođu, religiozna smeđa etiketira Hordu (McAvoy) propovjednički, a životna zelena vezana je uz Davida (Willis) kao zaštitnika života. Roza je boja psihijatrice (Sarah Paulson) koja ih pokušava razuvjeriti da posjeduju moći, a služi za njihovu neutralizaciju i pruža lažni majčinski karakter.

“Glass” je dokazao da za uspješan superherojski film ne treba 200-milijunski budžet niti non-stop akcija prepuna vizualnih efekata. Akcijski prizori u filmu “Glass” potpuno su ogoljeni i lišeni spektakla. Gledamo krupne izraze ljudi koje supermoćni ubojica napada, a borbe znaju biti prikazane neizoštrene u drugom planu ili preko nadzornih kamera. Stilističke su to odluke koje bi mogli odbiti mlađe gledatelje, ali zato zadovoljiti one zrelije.

Tihoni Brčić

Glass – Movie Site
Glass – IMDb