Čovjek iz sjene
Vice (2018.)
Redatelj: Adam McKay
Glumci: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell
Žanr: Biografija, drama
Trajanje: 132 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
U svojem novom filmu Adam McKay se usmjerio na još jednu istinitu priču, o jednom od najviše neuhvatljivih i tajanstvenih umova suvremene američke političke povijesti – Richarda Brucea (Dicka) Cheneyja, kojeg je utjelovio oskarovac Christian Bale u još jednom nezaboravnom nastupu. Film prati pedeset godina Cheneyjevog složenog putovanja od ruralnog Wyominga gdje je radio kao električar do Washingtona u kojem je bio de facto predsjednik SAD-a. Radi se o humorističnom, ali i mračnom te često uznemirujućem pogledu na upotrebu i zloupotrebu institucijske moći. Nešto o čemu svjedočimo i danas. Christian Bale je za ulogu Dicka Chaneyja već osvojio ovogodišnji Zlatni globus® a film je nominiran u čak osam Oscar® kategorija uključujući i one za: najbolji film, Adam McKay za režiju, Amy Adams za sporednu glumicu i Sam Rockwell za sporednog glumca.

Čovjek iz sjene – Movie Site
Vice – IMDb


Mia i bijeli lav
Mia and the White Lion (2018.)
Redatelj: Gilles de Maistre
Glumci: Daniah de Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood, Ryan Mac Lennan, Lionel Newton
Žanr: Avantura, drama, obiteljski
Trajanje: 98 minuta
Država: Francuska, Južna Arika, Njemačka

Sadržaj:
Mia, 11 godišnja djevojčica sa roditeljima seli iz Londona u Afriku gdje upoznaje nevjerojatnog novog prijatelja – bijelog lava Charlija. Tijekom odrastanja, Mia i lav Charlie postaju nerazdvojni prijatelji ali ga njezin otac odluči prodati lovcima kao trofej. Kako bi spasila Charlija, Mia odluči s njim pobjeći.

Mia i bijeli lav – Facebook
Mia and the White Lion – IMDb


Za ona dobra stara vremena
Za ona dobra stara vremena (2018.)
Redatelj: Eduard Galić
Glumci: Karlo Mrkša, Marko Petrić, Vini Jurčić, Elizabeta Brodić
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 105 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vrijeme sazrijevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu u kojem nema ni jasnih pravila ni mjesta za nevinost i naivnost. Iznenadne odluke koje će morati donijeti odredit će njihove životne putove, a njihovo prijateljstvo doći će na ispit zrelosti.

Za ona dobra stara vremena – Movie Site
Za ona dobra stara vremena – IMDb


Miljenica
The Favourite (2018.)
Redatelj: Yorgos Lanthimos
Glumci: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz
Žanr: Biografska drama, komedija
Trajanje: 119 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Radnja filma je smještena nekoliko stoljeća u prošlost, u englesku povijest, i prati kraljicu Anne, jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i dešavanja na njenom dvoru. Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju tako iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješti manipulator. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova miljenica kraljice. Ovu tragikomičnu u priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji prate brojni prevrati i ironični dijalozi. Film ‘Miljenica’, redatelja Yorgosa Lanthimosa, je nominiran u čak deset Oscar® kategorija uključujući: najbolji film, najbolji redatelj, glavna glumica Olivia Colman, sporedne glumice Rachel Weisz i Emma Stone i originalni scenarij.

Miljenica – Movie Site
The Favourite – IMDb


Kako izdresirati zmaja 3 – sink
How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019.)
Redatelj: Dean DeBlois
Glumci: Mitja Smiljanić, Mia Krajcar, Frano Mašković, Kristijan Potočki, Ozren Grabarić. Goran Grgić
Žanr: Epska animirana avantura
Trajanje: 104 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Studio DreamWorks Animation donosi nam novu iznenađujuću priču o odrastanju, pronalaženju hrabrosti da se suoče s nepoznatim … Sve je počelo kao nevjerojatno prijateljstvo između adolescentskog Vikinga i strašnog zmaja Noćni bijes, I razvilo se u epsku avanturu koja se proteže u njihovim životima. Dobrodošli u najzabavnije poglavlje jedne od najdražih animiranih franšiza u povijesti filma: Kako izdresirati zmaja: skriveni svijet. Sada vladar Berka uz Astrid, Štucko je stvorio veličanstvenu kaotičnu utopiju zmajeva. Kada se Štucko i Bezubica iznenada susreću sa ženskom vrstom noćnog bijesa, moraju napustiti jedinstveni dom kojeg su poznavali i otputovati u skriveni svijet za koji većina vikinga vjeruje da je samo mit. Kako se otkriju njihove prave sudbine, zmaj i jahač će se boriti zajedno na samom kraju Zemlje kako bi zaštitili sve do čega im je ikad u životu stalo.

Kako izdresirati zmaja 3 – Movie Site
How to Train Your Dragon: The Hidden World – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]