L’apparition (2018.)
Redatelj: Xavier Giannoli
Glume: Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d’Assumçao

U ruralnom mjestu u Francuskoj dogodilo se ukazanje. Djevojka koja je vidjela Djevicu Mariju postala je medijska zvijezda, a u mjesto se slijevaju gomile sljedbenika. Međutim Crkva je nepovjerljiva prema onome što se dogodilo i osniva komisiju koja će ispitati događaj. Članovi Komisije skeptični su prema događaju, jer u niz slučajeva pokazalo se da su neki faktori koji nemaju veze s religijom utjecali na subjektivne doživljaje onih koji su doživjeli ukazanja. Kao neutralnog člana i voditelja Komisije pozovu uglednog novinara poznatog po svojem istraživačkom i nepristranom pristupu. Jaques Mayano (Vincent Lindon) obilazi mjesto ukazanja na kojem hodočaste sljedbenici. A kada upozna mladu vidjelicu, Annu (Galatéa Bellugi) iznenadit će se koliko je mlada djevojka skromna i nesretna što je podigla toliku medijsku pažnju. Situaciju iskorištava lokalni svećenik koji ne želi podastrijeti materijalne dokaze vezane za ukazanje…

Ukazanje ; Fotografiju ustupio Discovery Film i Video

‘Ukazanje’, jedno od najvećih ovogodišnjih iznenađenja, kratko je igrao u Zagrebu samo u dvorani Müller kina Europa, i šteta je što nije dobio širi tretman u zagrebačkim kinima. Žanrovski podjednako bi se mogao okarakterizirati i kao triler i kao drama, jer do posljednjeg kadra redatelj gledatelje ključnim obratima drži u napetosti. U prvoj trećini filma neki od likova govore o ukazanjima koja su od Crkve priznata, kao i onima koja su još uvijek (prema Crkvi) upitna, a jedno je i iz naše neposrene okoline. Svako od ukazanja kao ‘poljedicu’ ima i gospodarski razvoj tog kraja, razvoj turizma, izrađuju se i prodaju suveniri, u ovom slučaju s likom vidjelice Anne, a uz poklonike dolaze i poduzetnici te mediji. Novinar je skeptik prema onome što treba istraživati. Počinje upoznavati Anninu prošlost kao i one koji su vezani uz nju. Kao dijete bez roditelja, odrasla u udomiteljskoj obitelji s malo vršnjaka koji su joj bili bliski, ocrtava se njezin profil.

‘Ukazanje’ bi se pogrešno moglo okarakterizirati i kao religijski triler, nešto poput trilera Dana Browna (Inferno, DaVinčijev kod, Anđeli i demoni), ali nema takvih poveznica. Film pokazuje kako je mala razlika između realnosti i nečega što možemo tumačiti onako kako nam odgovara. A tu je i tema preuzimanja tuđeg tereta na svoja leđa.

Redatelj Xavier Giannoli poznat je po dobro ocijenjenim drama kao što su ‘Les corps impatients’ (2003.), ‘Une aventure’ (2005.), ‘Quand j’étais chanter’ (2006.), ‘À l’origne’ (2009.), ‘Superstar’ (2012.) i ‘Marguerite’ (2015.).

Robert Jukić, Zagreb, 18.01.2019.

Informacije o filmu:

Ukazanje
Curiosa Films, Gabriel, Proximus, 2018.
Trajanje: 144 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jacques Fieschi, Xavier Giannoli, Marcia Romano
Glazba:
Još glume: Elina Löwensohn, Claude Lévèque, Gérard Dessalles, Bruno Georis, Alicia Hava, Candice Bouchet

Film je pogledan u zagrebačkom dvorani Müller kina Europa

Ukazanje – Facebook
L’apparition – IMDb