FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA XII
GESTE UNDERGROUNDA

ALBERT SERRA: MASTERCLASS I PROJEKCIJE
Zagreb, 22. 01. 2019.
Kino Europa
Akademija dramske umjetnosti

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski filmski vizionar Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Albert Serra je tipični post-klasični sineast, čiji se opus doima poput putovanja kroz vrijeme. U svojoj fluidnosti priče, Serrini komadi krajnje su romaneskni. U njegovih protagonista, bilo da je riječ o Don Quijoteu, Casanovi ili Gašparu & Co. kao da se brišu granice između heroja i običnih ljudi, mita i stvarnosti. Minimalistički i materijalistički istodobno, Serrini komadi demistificiraju svoje subjekte i prikazuju ih kao sva druga bića. Osim rada na filmu, Serra je autor niza kazališnih komada, te umjetničkih instalacija koje su izlagane u prestižnim institucijama i manifestacijama kao što su londonski Tate Modern, berlinski Volksbühne ili kasselska documenta.

Priča o mojoj smrti : Fotografiju ustupile Filmske mutacije

Trebamo izbjegavati riječ film jedna je od provokativnih Serrinih izjava, a paradoksalno, njegova su filmska izmještanja potvrda moći geste filma. Danas u 17 sati Serra će na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu održati masterclass o svojim anti-filmskim strategijama. Masterclass je otvoren za javnost.

Program nastavljamo u kinu Europa gdje ćemo u 19 i 21:30 sati, uz razgovore s redateljem, gledati dvije izvedbe smrti kao ultimativne tajne – radikalni književno-povijesni portret Smrt Luja XIV. (2016.) s legendom francuskog novog vala Jean-Pierreom Leaudom i najnoviji Serrin uradak Roi Soleil  (2018.).

Serrina Smrt Luja XIV. iznimna je meditacija o smrti, dostojanstvu i voajerizmu koja se pred nama rasprostire kao barokna tapiserija.. U svojim prethodnim ostvarenjima Serra je ikonoklastičkim žarom radikalno transformirao klasične tekstove od Cervantesa do Biblije i upriličio nezaboravan enigmatični susret između Casanove i Drakule. Smrt Luja XIV neprikosnoveno je remek-djelo u kojem legenda francuskog novog vala Jean-Pierre Léaud glumi umirućeg Kralja Sunce, a Serra je za režiju osvojio prestižnu nagradu Jean Vigo. Smrt Luja XIV očaravajući je periodni komad koji se pod svjetlom svijeća odvija u Lujevoj spavaćoj sobi u Versaillesu tijekom kolovoza 1715. godine, kada je kralj u agoniji prolazio sve stadije progresivne gangrene. Pred uznemirenom publikom koju čini svita sastavljena od sluga i medicinara, monarhova smrt odvija se u maniri teatra, a svaki njegov pokret biva pomno seciran od spektatora koji tragaju za bilo kakvim znakom slabo vjerojatnog oporavka. Léaud je ostvario jedan od najljepših nastupa svoje karijere, a uspomene na njegovu mitsku prvu ulogu kao mladog Antoinea Doinela u Truffautovu filmu 400 udaraca (1959) čine njegovo dugotrajno umiranje pred kamerama još ganutljivijim.  Sa svojim glomaznim perikama, patosom i suprotstavljenim čarima medicine i magije, Serrin paradoksalni portret patnje nudi bogate metafore za previranja našeg doba, no u konačnici razotkriva smrt kao najveći od sviju performansa.

Roi Soleil  još je jedna Serrina forenzičarska dokumentacija Kralja Sunca na izdisaju, ovoga puta u vidu snimke performansa koji je izveden u lisabonskoj galeriji Graça Brandão. Roi soleil je refleksija na nestabilnost vizualne izražajnosti glumčeva lica i duboku misteriju koja leži iza svake istinske reprezentacije. Tri ključne dimenzije umirućeg tijela – privatna osoba, glumac (tašta osoba koja je svjesna da je se snima) i umjetnički lik, isprepliću se i stapaju uz senzualnost i nevinost, stvarajući zahtjevan, istovremeno narativan i konceptualan uradak. Fascinantan hibrid performansa, video-instalacije i filma postavlja fizički i psihološki izazov izuzetne kompleksnosti – dokument performansa iznova se rekreira kroz fantaziju i ushit koji unosi filmski medij. Film je osvojio Grand Prix na festivalu FID Marseille.

[izvor informacije Filmske mutacije]

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma 2019 u Zagrebu i Rijeci, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38102. Fotografije ustupile Filmske mutacije

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 16. siječnja 2019.