SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono Intima s predstavo Ali: Strah ti pojé dušo, krstno uprizoritvijo priredbe celovečernega igranega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974. Predstava bo uprizorjena na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03’45″N 14°30’04″E.

Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis, prevajalka iz nemščine Urška Brodar, prevajalec iz srbščine Jernej Potočan, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek in lektor Arko. Asistent režiserja je Mitja Lovše, asistent dramaturga Jernej Potočan, asistentka scenografa Maruša Mali, asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak in asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug ter Barbara Žefran, Boris Mihalj, Eva Jesenovec, Klemen Janežič, Maja Končar, Maja Sever, Nik Škrlec, Petra Govc, Saša Mihelčič in Vojko Zidar.

Ali: Strah ti pojé dušo ; Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan

Fassbinder nas umesti v Nemčijo, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi Kurowski je šestdesetletna vdova, ki se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar naleti njuna zveza na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmijine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v bližnji špeceriji postanejo hladni in naravnost sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status »gastarbajterja« izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Avtor razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu in v svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

Predpremiera bo v petek, 15. februarja, ob 19.30. Premieri bosta v soboto, 16., in nedeljo, 17. februarja ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 18., 20., 22., 27. in 28. februarja ob 18.00 in 20.30.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]