FILMSKE MUTACIJE: FESTIVAL NEVIDLJIVOG FILMA XII
GESTE UNDERGROUNDA

ERE PORTABELLA- ALBERT SERRA- HARUN FAROCKI-JAMES BENNING

Zagreb, 20. 01. – 4. 02. 2019.
Kino Europa
Kino Tuškanac
Muzej suvremene umjetnosti
Akademija dramske umjetnosti
Kulturno informativni centar KIC

Rijeka, 6. – 8. 02. 2019.
Art-kino Croatia

Split, 2. – 3. 03. 2019.
Kino klub Split

PERE PORTABELLA VAMPIR CUADECUC ; Fotografiju ustupile Filmske mutacije

Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se pod naslovom GESTE UNDERGROUNDA od 20. 01. do  4. 02. 2019. u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Uz filmove Alberta Serre bogat program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann.

Ovogodišnje izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma otvara svoju kartografiju filmskih avangardi posvećenu vizionarskim filmskim praksama diptihom filmske vampirologije katalonskih umjetnika, filmovima žudnje Vampir Cuadecuc Pere Portabelle iz 1970. i Priča o mojoj smrti Alberta Serre iz 2013., najavljujući njihove programe u kinu Europa od 20. do 23. siječnja i kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja 2019.

Kustoska politika Filmskih mutacija je rizomatsko povezivanje povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim dispozitivima pokretnih slika, a u tom se sučelju ogleda šest desetljeća Portabellina rada u trenjima španjolskog političkog i umjetničkog krajolika i Serrina eksplozija prošireno-filmskih otkrića i oblika koja izaziva i očuđuje različite publike posljednjih godina. Trebamo izbjegavati riječ film jedna je od provokativnih Serrinih izjava i slutnja anti-filmskih strategija, a paradoksalno, njegova su filmska izmještanja potvrda moći geste filma.

U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa prikazat ćemo šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu Cuba libre (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze Viteška čast (2006.) i njihova povratka u La Manchu u metafilmskom pismu Lisandru Alonsu iz serije Korespondencije, Gospodin je činio čuda u meni (2011.), fiktivnog susreta Casanove i Drakule u Priči o mojoj smrti (2013.), do dviju izvedbi smrti kao ultimativne tajne (kako je Amos Vogel imenovao tradiciju te subverzije) Smrt Luja XIV. (2016.) s karizmatskim Jean-Pierreom Leaudom i Roi Soleil (2018.). Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će 22. siječnja 2019. održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima, a na njihovu korespondenciju ukazuje i Portabellin predgovor španjolskom izdanju knjige Movie Mutations, projekta nastalog na Rosenbaumov poticaj, koji je aktivno nadahnuće i našim Filmskim mutacijama.

Iz programa Filmskih mutacija izdvajamo retrospektivu Pere Portabelle koja se odvija u kinu Europa od 20. do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja: Ne računajte na prste, 1967., Nokturno 29, 1968., Vampir Cuadecuc, 1970., Umbracle, 1972., Večera, 1974.-2018., Varšavski most, 1989, Tišina prije Bacha, 2007., Generalni izvještaj o nekim stvarima važnim za javno prikazivanje, 1976., Generalni izvještaj II. Nova otmica Europe, 2015., te kratkometražne filmove Pomognite Španjolskoj, 1969., Državne nagrade, 1969., Miró drugi, 1969., Katalonski pjesnici, 1970., Play Back, 1970, Miró kovač, 1973., Miró tapiserija, 1973., Akcija Santos, 1973., Oluja, 2003., Neka živi piano! 2006., Izmještanje, 2008.

Ovogodišnji programi o gestama filma nadahnuti su posljednjim rukopisom o fenomenologiji gesta filozofa medija i kulture Viléma Flussera (Geste, 1991.) čija se ontologija i nomadologija slike, izmakla filmologiji, nadovezuje na prošlostoljetnu liniju egzilske filozofije filma, kazališta, kulture Waltera Benjamina, Bertolda Brechta, Rudolfa Arnheima, Siegfrieda Kracauera. Dijalog Flussera i Haruna Farockija u kratkom filmu Schlagworte – Schlagbilder, ali i u cjelokupnom Farockijevu radu početna je točka programa filmova i instalacija koji će predstaviti umjetnica i kustosica Antje Ehmann. Program uključuje Farockijeva filmska dekodiranja slika i gesta Ključne riječi, ključne slike. Razgovor s Vilémom Flusserom, 1986., Dva puta, 1966., Srebro i križ, 2010. i Zatvorske slike, 2000.

Izložbeni program Antje Ehmann u KIC-ovoj Galeriji na katu od 27. 01. – 4. 02. 2019. obuhvaća dvije video instalacije: Farockijevu koreografiju gesta i prostora sjećanja Transmisija, 2007. i gradski portret kroz geste rada, Marseille. Rad u jednom kadru (2018.), 21 filma radionice A Labour in a Single Shot koju su Antje Ehmann i Eva Stotz vodile u Marseillu u ožujku prošle godine. Antje Ehmann će otvoriti izložbu 27. siječnja 2019. u dvorani KIC-a, izvedbom online arhiva gradskih portreta A Labour in a Single Shot koje je osmislila i radila s Harunom Farockijem u radioničkoj formi, pod egidom jednominutnih činjeničnih filmova braće Lumière, od 2011. do 2014., a zatim s video umjetnicom Evom Stotz. Autorica će radna pitanja projekta povezati s Flusserovom fenomenologijom gesta: “Subjekt ispitivanja bio je ‘rad’: plaćeni i neplaćeni, materijalan i nematerijalan, bogat tradicijom ili posve nov. Gotovo svaka forma rada je ponavljajuća. Kako pronaći početak i kraj? Većina radnih aktivnosti događa se iza zatvorenih vrata. Često rad nije samo nevidljiv nego i nezamisliv.”

Siegfried Zielinski, jedan od najnadahnutijih filozofa medija i kustosa suvremene umjetnosti, i urednik (zajedno s Peterom Weibelom i Davidom Irrigangom) impresivne Flusseriane, pojmovnika s 250 Flusserovih lemma, izložbe Bez čvrstog uporišta – Vilém Flusser i umjetnosti (ZKM, 2015.), kao i Flusserova arhiva, svojim će nas predavanjem 31. siječnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti uvesti u duboko vrijeme medija.

Dvostruki program Jamesa Benninga, američkog umjetnika strukturalnog filma, završna je gesta ovog programa. Slijedimo njezinu akceleraciju vrućeg i hladnog u radu O Panama (u suradnji s umjetnikom Burtom Barrom i glumcem Willemom Dafoeom, 1983.), prema zaustavljanju za kratki nokturno L. Cohen (snimljen u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.).


OTVORENJE FILMSKIH MUTACIJA: FESTIVALA NEVIDLJIVOG FILMA XII
KINO EUROPA
NEDJELJA 20. 01. 2019.

19:00
uvod: Antje Ehmann, Jonathan Rosenbaum, Tanja Vrvilo
Dva puta | Zwei Wege | Two Paths, Harun Farocki, 1966., digital, c/b, zvuk, 3 min
Srebro i križ | Das Silber und das Kreuz | The Silver and the Cross, Harun Farocki, 2000., digital, boja, zvuk, 17 min
Katalonski pjesnici | Poetes catalans | Catalan Poets, Pere Portabella, 1970., digital, c/b, zvuk, 26 min
Vampir Cuadecuc, Pere Portabella, 1970., DCP, c/b, zvuk, 66 min

21:30
Priča o mojoj smrti | Història de la meva mort | Story of My Death, Albert Serra, 2013., 35-mm, boja, zvuk, 148 min

RASPORED PROJEKCIJA 

Programe filmova, video instalacija, predavanja i masterclassa, uvodnih izlaganja i razgovora osmislili su Antje Ehmann, Carles Guerra, Siegfried Zielinski, Nicole Brenez, Jonathan Rosenbaum, Luis Feduchi i Tanja Vrvilo, u suradnji s Pere Portabellom, Albertom Serrom i Jamesom Benningom. Fragmentom Totaliteta Jamesa Benninga najavljujemo prvo ranojesenje izdanje Filmskih mutacija, u listopadu ove godine.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, filmološki projekt o politikama filmskog kustostva pokrenula je 2007. godine filmologinja i izvođačica Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmologa i kustosa, autora epistolarnih eseja “Filmske mutacije: Pisma neke djece (nekoj djeci) 1960-ih” (Alexander Horwath, Nicole Brenez, Raymond Bellour, Jonathan Rosenbaum, Adrian Martin, Kent Jones). Tijekom jedanaest izdanja radili smo filmske i kustoske programe za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. Naš stalno područje istraživanja su mutacije svjetskih povijesnih filmskih avangardi i povijest japanske kinematografije koju predstavljamo nizom retrospektiva i ciklusa. Osmislili smo i organizirali više desetaka programa koji izazivaju granice između filma i suvremene umjetnosti, poput instalacija za kino i specifične lokacije te arhivskih prisvajanja i izmještanja živih slika prošlog stoljeća.

Program Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino organizira umjetnička organizacija Film-protufilm, a ovo izdanje odvija se u partnerskoj suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, kinom Europa i kinom Tuškanac – Hrvatskim Filmskim Savezom, Kulturno informativnim centrom KIC u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci, Kino klubom Split, Institutom Harun Farocki u Berlinu, Austrijskim filmskim muzejom u Beču. Program su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Language Barrier Productions, Inc., Harun Farocki GbR.

[izvor informacije Filmske mutacije]

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma 2019 u Zagrebu i Rijeci, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38102. Fotografije ustupile Filmske mutacije

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 16. siječnja 2019.