A Private War (2018.)
Redatelj: Matthew Heineman
Glume: Rosamund Pike, Jamie Dornan, Stanley Tucci…

Patetika ovog filma nije posljedična, već namjerna. Izabrana kao metoda, kao alat kojim redatelj ‘utiskuje empatiju’ u svijest publike kao žigom u meko tkivo, kao da promatrače iz sjedala kina grabi za kosu i drži ih u položaju u kojem ne mogu okrenuti glavu od jedva podnošljivih prizora. Likovi žrtvava i onih koji za njima tuguju u njegovim krupnim kadrovima tako su blizu kameri kao da je dotiču, njihova lica prislonjena uz objektiv kao na puščanu cijev, izobličena u gotovo konkavnom ispupčenju, ostaju u dugoj i glasnoj patnji. Najistaknutiji primjeri ovog postupka su kadrovi u kojem očajni otac oplakuje svoje dijete i kadar u kojem ranjeni suputnik glavne junakinje gleda mrtvo tijelo svoje suradnice (s obzirom da je film snimljen prema konkretnoj biografiji, kraj filma nije nepoznat).

Moj osobni rat ; Fotografiju ustupio Blitz Film i Video

U opisu života i smrti hrabre britanske novinarke Marie Colvin (1956. – 2012.; glumi je Rosamund Pike) koja izlaže svoj život na svjetskim ratištima kako bi, kako kaže, svijetu otkrila ‘istinu’, redatelj ne izbjegava dirljive scene niti pokušava naći druge načine kojima će predočiti ratni užas, već otvoreno i ‘proudly’ koristi ranjive detalje koji će izazvati potresnu reakciju gledatelja. To na neki način rade i novinari o kojima govori film. Izvještavajući s tragičnih žarišta, uz humane namjere i hrabrost kao obilježje pravih junaka, oni biraju najjače i najosjetljivije prizore kojima će skrenuti pažnju svijeta na tragedije koje, iako jedinstvene, konkuriraju jedne drugima i mirnodopskim temama na medijskom prostoru (vidi scenu u kojoj urednik razmatra alternative za naslovnicu).

S nelagodom laika gledamo kako fotograf snima tragične prizore koji se odvijaju pred njim i glavnom junakinjom ili dok ona u računalo upisuje poetske interpretacije autentičnih tragičkih priča. To što novinari to čine kako bi pomogli nesretnicima, govori ne samo o njihovoj misiji, već o svijetu u koji se pouzdaju žrtve. Činjenica da predstavnici medija određeno vrijeme provode u istim uvjetima kao i žrtve o kojima izvještavaju i da mogu zajedno s njima stradati, ipak ne izjednačava njihove životne ‘izglede’. Nakon rizičnih putovanja, junakinja filma vraća se u londonsko intelektualno okružje i prima zaslužena glamurozna priznanja. S tog aspekta ne čini se opravdana njena ljutnja prema uredniku koji prema njoj osobno pokazuje razumijevanja, ali čiji cilj nije ‘istina’ ili ‘mir u svijetu’, već vrhunska medijska karijera.

Film naglašava posljedice trauma junakinje u nizu kriza koje vode alkoholizma i psihijatrijskog tretmana. Protagonisticu proganjaju i ‘uobičajene’ tjeskobe (napose privlačnih žena) u pogledu starosti i samoće, a faze malodušnosti izmjenjuju se s onima pretjerane samouvjerenosti u prilično neodređenom vremenskom rasporedu. Psihološka stanja protagonistice sugeriraju scene izokrenutih subjektivnih kadrova, neuobičajenih rakursa, prikaze i refleksije u uznemirujućem ritmu prikaza. Lik novinarske zvijezde prikazan je u kontrapunku obilježja iskusnog profesionalca i osjetljive ženske prirode koja ne može emocionalno izdržati težinu sadržaja kojima je ‘po profesiji’ izložena, a o kojima je na neki način adrenalinski vezana.

Najmanje dojmljiv lik je fotograf (Jamie Dornan, ljubavnik iz ‘Pedeset nijansi sive’) koji se od sljedbenika proslavljene novinarke preobrati u ulogu njenog savjetnika i zaštitnika (čini se, ne i ljubavnika). A Stanley Tucci, prikazan kao jedan od njezinih ljubavnika, dojmljiv je u sceni poljupca ozlijeđene žene (u kadi).

Ada Jukić

Zagreb, 18.1.2019.

Detalji o filmu:

Moj osobni rat
Acacia Filmed Entertainment, Savvy Media Holdings, Thunder Road Pictures, 2018.
Trajanje: 110 min.
Format: 2.39 : 1
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Marie Brenner i Arash Amel
Izvor: Marie Brenne based on the Vanity Fair article “Marie Colvin’s Private War”
Glazba: H. Scott Salinas
Ostale uloge: Tom Hollander, Faye Marsay, Nikki Amuka-Bird, Greg Wise, Alexandra Moen, Corey Johnson, Fady Elsayed, Raad Rawi, Hilton McRae

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Moj osobni rat – Movie Site
A Private War – IMDb