Na velikem odru ljubljanske Drame s predstavo za otroke ‘Rdeča kapica’ gostujeta Lutkovno gledališče Maribor in Zavod Bufeto

V okviru abonmajskega programa Ciciban bosta v Drami 25. in 26. januarja gostovala Lutkovno gledališče Maribor in Zavod Bufeto s predstavo za otroke ‘Rdeča kapica’ avtorice Jere Ivanc.
Režiserka predstave je Yulia Roschina.

Rdeč kapica ; Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto Boštjan Lah

Pravljico o ‘Rdeči kapici’ poznamo predvsem po meščansko moralistični predelavi bratov Grimm, prvi zapis o dekletu v rdečem in o njenem srečanju z volkom pa sega že v enajsto stoletje. Ja, Rdeča kapica je ljudska pravljica. Še danes nastajajo nove in nove različice, ki se v podrobnostih spreminjajo in prilagajajo času. Tudi naša je nova, čeprav je polna starega: od maminih prepovedi do košarice za babico, od volkovega velikega trebuha do metafore odraščanja. Kaj smo tudi izpustili, denimo lovca, kaj dodali, denimo babuške/matrjoške. Rdeča kapica je dobila ime, volk je dobil sladoled, ušesa so dobila zajca, oči sovo, zobje pa dedka. In odraščanje? “Če boš samo slepo ubogala, se ne boš ničesar naučila in ne boš nikoli odrasla,” reče babica svoji vnučki. Zato se Maša še enkrat odpravi skozi gozd, tokrat po svoji poti. Resda je ta polna pasti, denimo prijaznih volkov s sladoledi, a pravljice so zato, da se naučimo pasti prepoznati, da se jim ognemo in odrastemo brez hujših brazgotin. Predvsem je važno, da na svoji poti poslušamo srce, ne trebuha. Če na začetku zagrešimo kakšno napako, ni nič narobe. Na napakah se učimo, kajne, otroci?

Igralsko zasedbo sestavljajo Lucija Tratnik, Nataša Sultanova, Ravil Sultanov in Tilen Kožamelj.

Predstava bo na sporedu v petek, 25. januarja, ob 17.00, in v soboto, 26. januarja, ob 11.00 in 17.00.

[izvor informacije SNG-Drama Ljubljana]