Svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna

Prije mene o jednome takvome pisao je i sam Brešan. Nitko ne zna od kad je tamo, u kazalištu lutaka, nečastivi!?  A tamo je decenijama. I još se dovija dovući svoje poprsje, dati izgraditi grobnicu da ga u nju i formalno polože. Jer iz kazališta lutaka ne izlazi. Sad po holu moli kazališne trupe da ga povedu na gostovanja sa sobom. Poželila mu guzica vidjeti puta. Jedni govore kako je u kazalište lutaka ušao iza leđa Miljenka M. Miljenko nije o njemu imao neko mišljenje. Znao je da se izdaje za književnika, a u stvari prepisuje gdje što stigne. Jednom mu to pred svima i reče u facu:

– Ti mi ličiš na dnevne novine. Svaki ti dan izađe jedna knjiga.

Fotografiju ustupio NŠT

Svi su se sve više pitali kako jedan srednjoškolac može biti u nadzornome odboru kazališta, bez i jednoga jedinoga ozbiljnoga kazališnoga djela. Kazališne kritike. A on je i dalje tamo. Građani grada starijega od Rima i ulice Kalelarge starije od samoga Grada pitaju se i dalje u nevjerici kako se tome ne može stati u kraj. Je li bio Blagoslov kuća i tom prigodom blagoslovljeno i samo kazalište. Bilo je i jedno i drugo. A nečastivi je i dalje tamo. Sveta se voda na njega ne prima. On je tamo još od vremena CKKPJ. Biti će govore neki da je ravnatelja uzeo pod svoje. Nema druge. Vražja posla. Ili po strukturama vlasti ima još koji prikriveni nečastivi pa mu daje vjetra u leđa. Jednu mladu i naivnu šiljegicu uze pod svoje. Iz dana u dan zajedno pišu o njemu. Jednom se potpiše on. Jednom se potpiše ona. Na upit zašto potpisuje sam sebe ispod onog što je hvalospjevno pisao sam o sebi u tjedniku HF?

Ljutito kroz zube procijedi:

– Hvalite me usta moja kada neće nitko drugi!

Sve je izglednije da će grad stariji od Rima imati u predvorju kazališta lutaka bistu nečastivoga, i sličnu na Dedinju grobnicu. Uistinu ne znam, s nečastivim se nikada ne zna, hoće li i red biti isti za položit cvijeće nečastivom!?

__________

I još se pitamo zašto nam to mladi, fakultetski obrazovani ljudi odlaze iz Lijepe Naše!

Nađite mi molim Vas i u jednoj jedinoj europskoj zemlji jednoga jedinoga srednjoškolca sa 70 i godina… da sjedi u Nadzornom odboru i jedne jedine Kazališne kuće.

Nikola Šimić Tonin