07/01/2019to15/01/2019

Ciklus filmova Woodyja Allena
‘Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena’
Kino Tuškanac, 07. siječnja – 15. siječnja 2019.

Osobit ciklus filmova koji promovira osobitog filmskog autora odvija se u zagrebačkom kinu ‘Tuškanac’. Retrospektiva obuhvaća dio opusa Woodyja Allena pod nazivom ‘Portreti: Duhovit univerzum Woodyja Allena’, to jest 17 naslova iz prve faze Allenovog stvaralaštva, od 1971. do 1993. godine.  Znakovito je da se filmovi ne projiciraju kronološkim redom nastanka, već samostalnom pozicijom potiču komparativno ‘čitanje’ razvoja autorskog stila.

Woody Allen u filmu ‘Spavač’ ; Fotografija preuzeta s web stranice Kina Tuškanac

Uvod u Ciklus prije prve projekcije u ponedjeljak 7. siječnja 2019. održao je filmolog Nikica Gilić, spominjući pritom kako mu je upravo film otvaranja, ‘Zločini i prekršaji’ (Crimes and Misdemeanors, 1989.), koji je svojevremeno gledao u jednom splitskom kinu učinio Woodyja Allena ‘njegovim redateljem’. U kontrapunktu komičnog, dramskog, intimnog i univerzalnog, urbani i nesigurni njujorški intelektualac ostaje vječno dijete.

Woody Allen (1935.) potpuni je autor, redatelj, scenarist i glumac, i time ne samo rijedak kao što su rijetki ‘potpuni filmski ljudi’, već među rijetkima po autorskoj produkciji. Kao Charlie Chaplin našeg vremena ili neumorni Clint Eastwood, nastavlja stvarati i u poznim godinama, kad mnogi  prestaju ne samo stvarati, već živjeti. Od televizijskih scenarističkih početaka kasnih pedesetih i filmskog prvijenca ‘What’s Up Tiger Lily’ (1966.) ostvario je 55 redateljskih uloga, pedesetak glumačkih i osamdesetak scenarističkih djela, a nosi i jedan ‘credit’ kao kompozizitor (u filmu Sleeper, 1973. koji je uključen u Ciklus).

Poznat po duhovitim filmovima, Woody Allen ne radi samo komedije, već ‘ozbiljne’ filmove u kojima duhovito i grčevito, neurotično, naizgled nesigurno, ali napose autorski prepoznatljivo preispituje ljudske odnose na granici nesporazuma, kaosa ali i sinergične koegzistencije.

‘Zločini i prekršaji’ karakteristična je allenovska humorna priča o braku i preljubu, u kojoj je pitanje kazne za zločin jednako teško kao težina grižnje savjesti. I tu, kao i drugim Allenovim filmovima nije presudan ishod, već način na koji je prikazan put kojim dolazi do njuega, svi oni detalji, asocijacije, digresije koji opisuju život koji dovodi  do neočekivanih životnih odluka.

SF komedija ‘Spavač’ (1973.), kod nas u kinima sedamdesetih godina prošloga stoljeća bila prikazana pod nazivom ‘Povampireni Miles’, donosi priču o totalitarnom društvu u SAD-u za 200 godina. Slapstick jurnjava u futurističkom okruženju posveta je komičarima nijemoga filma. Iako nije eksplicitno političan u svojim filmovima, Woody Allen duhovito u završnici predviđa kako će i kontrarevolucionari za par godina postati isti kao oni koje ruše s vlasti.

Nostalgična komedija ‘Dani radija’ (1987.) prikazana u utorak 8. siječnja., Allenov je svojevrsni ‘Amarcord’, autor se sjeća svojeg djetinjstva u Brooklynu kroz niz gotovo nepovezanih scena.

‘Sjećanje na zvjezdanu prašinu’ (1980.), u crnobijeloj tehnici, interferira s Fellinijevim kultnim filmom ‘8½’. Redatelj u autorskoj krizi nevoljko dolazi na vikend festival posvećen njemu i njegovom djelu i uživa i trpi u ulozi celebritija. Ako u filmu WoodyAllen i glumi da je u stvaralačkoj krizi, on to nije jer zapravo cijeli život snima jedan film, kojim propituje sebe i svoje vječne strahove, žudnje te kontradikcije ljudske prirode i odnosa među ljudima. A najbolji način da se pobijede kompleksi je stvaranje, uz humor i ironiju kojim interpretira sebe i svoju okolinu.

‘Muževi i žene’ (1992.), drama s elementima komedije, snimljena je u gotovo dokumentarnom stilu. Mnoge od situacija u tom filmu već su viđene’, a gledat ćemo ih i poslije u njegovim filmovima. I uvijek ćemo se smijati onom što se događa na velikom ekranu zaboravljajući kako se i sami tako ponašamo, i kako nam se drugi smiju, a da toga nismo ni svjesni.

U  četvrtak 10. siječnja bit će prikazan kultni ‘Zelig’ (1983.) i ‘Ljubav i smrt’ (1973.), a Filmski ciklus Woodyja Allena nastavlja se u kinu ‘Tuškanac’ do utorka, 15. siječnja 2019. godine, pa svi koji su do sada propustili mogu pokušati ‘sustići’ preostale naslove, a oni koji su ga redovito pratili, imaju prilike za nastavak užitka u velikom autorskom opusu na velikom platnu.

Ada Jukić, Zagreb, 09.01.2019.

Osvrti na neke novije filmove Woodyja Allena objavljeni na FILM-mag.netu:

‘Vrtuljak života’  (Wonder Wheel, 2017.)
‘Jasmine French’ (Blue Jasmine, 2013.)
Rimu s ljubavlju’ (To Rome with Love, 2012.)

Kino Tuškanac