Moj osobni rat
A Private War (2018.)
Redatelj: Matthew Heineman
Glumci: Rosamund Pike, Jamie Dornan, Tom Hollander
Žanr: Biografija, drama, ratni
Trajanje: 110 minuta
Država: Velika Britanija

Sadržaj:
Film je temeljen na članku Marie Brenner iz 2012. godine – Marie Colvins Private War – koji je bio objavljen u Vanity Fairu, a prati mukotrpno izvještavanje iz raznih ratnih zona na koja je neustrašiva Colvin odlazila. Izvještavala je sa svakog velikog sukoba u svijetu od Čečenije do Šri Lanke u gdje je izgubila lijevo oko, 2001. godine. Njezina misija je bila pokazati pravi trošak rata, zajedno s poznatim ratnim fotografom Paulom Conroyem (Jamie Dornan). Ubijena je 2012. godine u Siriji tijekom jednog napada, dok je izvještavala za britanski The Sunday Times, zajedno s fotografom s kojim je putovala. Biografska drama o tragično preminuloj ratnoj reporterki Marie Colvin koju je utjelovila nominirana za nagradu Oscar® Rosamund Pike.

Moj osobni rat – Movie Site
A Private War – IMDb


Hladni rat
Zimna wojna (2018.)
Redatelj: Pawel Pawlikowski
Glumci: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc
Žanr: Drama
Trajanje: 88 minuta
Država: Poljska

Sadržaj:
Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i pjevačica Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak. Jedan od najboljih filmova protekle godine osvojio je nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu i nominiran je za čak pet Europskih filmskih nagrada.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2018. – nagrada za najboljeg redatelja, nominacija za Zlatnu palmu
Europske filmske nagrade – najbolji film, redatelj, scenarij i glavna glumica (Joanna Kulig)

Hladni rat – Movie Site
Zimna wojna – IMD


Kako uloviti neženju?
Destination Wedding (2018.)
Redatelj: Victor Levin
Glumci: Keanu Reeves, Winona Ryder, Dj Dallenbach
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 90 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Reeves i Ryder glume Franka i Lindsay, goste koji su pozvani na vjenčanje, a zajedničko im je to da ne vole ništa živo, sve im smeta i ne podnose društvo drugih ljudi. Upravo će ta zajednička netrpeljivost postati ono što će ih približiti jedno drugome. Kako će sve završiti – velikom ljubavi ili velikom svađom? Keanu Reeves i Winona Ryder ponovo zajedno u romantičnoj komediji.

Kako uloviti neženju? – Movie Site
Destination Wedding – IMDb


Instant obitelj
Instant Family
Redatelj: Sean Anders
Glumci: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner
Žanr: komedija
Trajanje: 118 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Kada Pete (Mark Wahlberg) i Ellie (Rose Byrne) odluče zasnovati obitelj, krenu istraživati mogućnosti posvajanja. U domu za posvajanje upoznaju buntovnu 15-godišnju djevojku (Isabela Moner) i njezinog mlađeg brata i sestru te preko noći postaju peteročlana obitelj. Ova topla i emotivna filmska priča o paru čiji život kreće drugačijim tokom od trenutka kada usvoje troje djece je inspirirana stvarnim događajima. Uz Wahlberga i Byrne u filmu glume Octavia Spencer, Tig Notaro i Margo Martindale. Dirljiva, duhovita, topla i autentična priča nadahnuta stvarnim događajima iz života redatelja Seana Andersa. ‘Instant obitelj’ je komedija koja će vas nasmijati, dirnuti, iznenaditi, izazvati suze, zavući vam se pod kožu i o njoj dugo nećete moći prestati misliti.

Instant obitelj – Movie Site
Instant Family – IMDb


Voljeni
Benzinho (2018.)
Redatelj: Gustavo Pizzi
Glumci: Karine Teles, Otávio Müller, Adriana Esteves
Žanr: Drama
Trajanje: 95 minuta
Država: Brazil, Urugvaj, Njemačka

Sadržaj:
Irene živi sa svojim mužem i četvero djece u oronuloj kući na rubu Rija. Njezin sin tinejdžer Fernando lokalna je rukometna senzacija i kada ga pozovu da igra za profesionalni tim u Njemačkoj, obitelj ima svega četiri tjedna da se pozdravi i pripremi njegov odlazak. Fernandovo napuštanje doma velika je i šokantna promjena u Ireninom životu, ali također i šansa da ponovno vidi sȃmu sebe kao ženu, a ne samo kao majku. Irene završi srednju školu, pronađe novi posao i upusti se u potragu za novim obiteljskim domom. Kako napreduje, stvari se kreću na bolje i za njezinu obitelj. Irene shvaća da iako neke stvari dođu kraju, to je samo novi početak a budućnost je svijetla sve dok se drže zajedno.

Nagrade i festivali:
Sundance Film Festival 2018. – World Dramatic Competition
International Film Festival Rotterdam 2018,
Göteborg Film Festival 2018.
16. Zagreb Film Festival 2018. – glavni dugometražni program

Voljeni – Facebook
Benzinho – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]