Školarci koriste razne kreativne smicalice samo da upadnu na željenu radionicu: Filmska naSTAVa u tijeku

Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama što potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus u kinu Tuškanac prijavi više od 200 školaraca, dok se neki koriste raznim kreativnim metodama i smicalicama kako bi upali na željenu radionicu.

Hrvatski filmski savez ponovno provodi aktivne zimske praznike u kinu Tuškanac za sve osnovnoškolce i srednjoškolce. U tijeku su radionice animiranog filma za osnovnoškolce u jutarnjem terminu i igranog filma u popodnevnom terminu, gdje će mali filmofili napraviti svoje prve igrane i animirane filmove i Filmska naSTAVa za srednjoškolce i njihove profesore.

Fotografiju ustupio HFS

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmsko obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan, a ove godine je okupila više od 200 srednjoškolaca i učenika nižih i viših razreda osnovnih škola.

Filmska naSTAVa pomaže polaznicima u daljnjem školovanju na raznim predmetima – da se bolje izražavaju i iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički, a najviše od svega im stvara sigurnost i potrebu za daljnjim kreativnim radom. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima.

Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena je 7. i 8. razredu osnovne škole te srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima, a odvija se u dvorani kina Tuškanac od 10 do 14 sati svakoga dana za vrijeme trajanja ciklusa (od 7. do 11. siječnja).

Radionice animiranog filma i igranog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14 sati, dok je radionica igranog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je napraviti filmsko druženje u kinu Tuškanac te djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme kojim će ih se potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Rezultate radionica, animirane i igrane filmove, u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i  obitelji polaznika te tako i sami dobiti uvid u filmski svijet!

[izvor informacije www.hfs.hr]