Topla filmska priča ‘Voljeni’ stiže u kino Europa

Topla filmska priča ‘Voljeni’ redatelja Gustava Pizzija vodi nas u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira. Brazilska humorna drama uz sjajne reakcije publike i hvalospjeve kritike premijerno je prikazana na Sundanceu, te potom u Rotterdamu, a hrvatsku premijeru imala je kao film otvorenja 16. Zagreb Film Festivala. Od četvrtka, 10. siječnja ‘Voljeni’ stižu na redovni repertoar kina Europa.  Upoznajte i zavolite bučnu, brojnu i ekstrovertiranu latinsku obitelj koja će vas podsjetiti da je ljubav glavna pokretačka snaga.

Voljeni ; Fotografiju ustupio Kino Europa

Irene je majka četvero djece koja se suočava sa sindromom napuštenog gnijezda kada njezina najstarijeg sina, tinejdžera Fernanda pozovu da igra rukomet za profesionalni klub u Njemačkoj. Taj dramatični događaj pokrenut će lavinu promjena, inspirirajući Irene da završi srednju školu, pronađe novi posao i nastavi s planovima za novu kuću žonglirajući pritom obavezama vođenja velike obitelji. Dok se neke stvari primiču kraju, nove započinju.

Redatelj Gustavo Pizzi i glumica Karine Teles bivši su supružnici i zajedno su napisali scenarij za ovu dirljivu odu majčinstvu koja je nadahnuta istinitim događajima iz njihovih života. Kako je izjavila Teles u intervjuu za Graziju: „Majčinstvo mi je donijelo najveću promjenu u životu. To je nešto najteže što sam doživjela, no što mi je ujedno donijelo i najviše snage. Gustavo i ja oboje smo feministi. O djeci zajednički skrbimo, dijelimo odgovornost i ljubav prema našim dječacima i nadamo se da će odrasti u osjećajne muškarce u jednom drugačijem svijetu. ”

Teles nam otkriva i da je poruka filma kako je ljubav glavna pokretačka snaga. „Samo nam ljubav može pomoći da shvatimo da se ‘stara kuća’ raspada i moramo izgraditi ‘novu’ koliko god puta u životu bilo potrebno.“ Pizzi pak ističe kako je ovo priča o sazrijevanju jedne majke, a ne dječaka. „Postoje tisuće filmova o odrastanju, ali ovaj donosi jednu sasvim drukčiju perspektivu. ‘Voljeni’ je posveta ženama koje su nevidljive u brazilskoj kulturi kojom dominira mačizam.“ Riječima vodećeg hrvatskog filmskog kritičara Jurice Pavičića (Jutarnji list) „Pizzijev film fino balansira između društvenog i intimnog, humora i očaja, te pokazuje zrelost i režijsko majstorstvo.“

Film je u distribuciji umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.

Voljeni – IMDb

[izvor informacije Kino Europa]