Filmovi adaptirani za 4DX format rijetko kada mogu obogatiti film na način da multiosjetilni dodaci djeluju kao njegov prirodni sastojak. Kako filmovi pri snimanju nisu predviđeni za multiosjetilne dodatke, 4DX montažeri se moraju prilagođavati materijalu kako god znaju. Uglavnom su to kratkotrajne atraktivne dosjetke u par prizora.

Kako je “Spider-Man: Novi svijet” animirani film, i to još vrlo stilizirano animiran, nadogradnja doživljaja kreiranjem prostornosti 3D efektom i aktiviranjem drugih osjetila uz vid i sluh, svakako je dobrodošla. Film je agresivnog tempa i bogatog vizualnog izričaja, pa se 4DX mora dobro truditi da bi došao do izražaja. To je vidljivo već od samog početka gdje sjedala vibracijom ritmički prate i glazbu, a ne samo radnju.

Spider-Man: Novi svijet 3D 4DX ; Fotografiju ustupio TB

4DX daje animiranim likovima prave fizičke kvalitete – iako su nacrtani, sada možete fizički osjetiti njihovo hodanje, skakanje, udaranje, letenje… Sve zahvaljujući hidraulički kontroliranim sjedalima koja vibracijom simuliraju dodir a pomicanjem pokret likova ili kamere, te  diranje nogu plastičnim uzicama pri dnu sjedala.

Zanimljivo je osjećati skakanje Spider-Mana kroz šumu i grad, baš kao i borbe s negativcima. Dojmljiva je scena u kojoj dva Spider-Mana vlak neugodno povlači paučinom kroz grad. Uz drmanje, naginjanje i vibriranje sjedala, te diranje nogu uzicama, cijelu stvar je upotpunilo dvanaest turbina koji simuliraju vjetar, mlaznice zraka i stroboskopska svjetla.

Sjedala, svjetla i turbine briljiraju u gotovo eksperimentalnim prizorima otvaranja multidimenzionalnog portala. Tada stvari postaju veće od života, ne samo 3D slikom i zvukom nego intenzitetom 4DX efekata. Harmonično djeluju u stvaranju dojma da su ne samo nacrtani protagonisti tamo, već i vi sami!

Kako u filmu pada snijeg, pravi snijeg ispunit će i kino dvoranu, doduše samo nekoliko puta. Mlaznice zraka djeluju po principu pogotka i promašaja, ovisno o položaju sjedenja i da li su blokirane ili pravilno podešene. Da bi osjetili uzice morate uvijek prvo provjeriti da li ih vaše sjedalo uopće ima, s obzirom da ih nekad nestašni mlađi gledatelji počupaju (!?).

Spider-Man: Novi svijet – Movie Site
Spider-Man: Into the Spider-Verse – IMDb

Tihoni Brčić