Leptir
Papillon (2017.)
Redatelj: Michael Noer
Glumci: Charlie Hunnam, Rami Malek, Tommy Flanagan
Žanr: Biografija, drama
Trajanje: 133 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Henri „Papillon” Charriere je sitni kriminalac, pogrešno uhićen i optužen za ubojstvo koje nije počinio, te je osuđen na doživotnu kaznu u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji na Devils Islandu u Francuskoj Gvajani. Odlučan da pobjegne iz zatvora, udružuje se s ekscentričnim krivotvoriteljem Louisom Degom (Rami Malek), koji u zamjenu za zaštitu pristaje financirati njegov bijeg. Međutim, svaki njegov pokušaj bijega završava uhićenjem i još gorim kaznama. Film donosi fascinantnu priču o njegovoj ustrajnosti da usprkos strogim i mučeničkim kaznama i dalje nastoji pronaći svoj put u slobodu. Hey you bastards Im still here – legendarna je rečenica iz filma Papillon iz 1973. godine. Remake je baziran na klasiku Henrija Charriera poznatog kao Leptir, koji je krivo optužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor.

Leptir – Movie Site
Papillon – IMDb


Snježna kraljica: Zemlja zrcala – sink
Snow Queen: Mirror lands / Snezhnaya koroleva. Zazerkale (2018.)
Film nije sniman u IMAX formatu
Redatelj: Robert Lence, Aleksey Tsitsilin
Glumci: Nina Kraljić, Alen Šalinović, Jasna Bilušić, Sanja Hrenar
Žanr: Animacija, avantura, komedija
Trajanje: 87 minuta
Država: Rusija

Sadržaj:
Glavna junakinja filma je djevojčica Gerda, koja za razliku od svojih roditelja i brata, jedina nema čarobne moći. Jednoga dana, strašan kralj Harald, koji čaroliju vidi kao prijetnju „običnim“ ljudima, protjera sve čarobnjake, uključujući i Gerdinu obitelj, u Zemlju zrcala. Postoji samo jedan način na koji Gerda može spasiti svoje roditelje, sve ostale čarobnjake i magiju, a to je da otkrije svoje čarobne moći. Jedina osoba koja joj može pomoći u tome je Snježna kraljica. Četvrti nastavak bajkovitog animiranog hita Snježna kraljica oduševit će vas i ove zime.

Snježna kraljica: Zemlja zrcala – Facebook
Snow Queen: Mirror lands / Snezhnaya koroleva. Zazerkale – IMDb


Ukazanje
L’apparition (2018.)
Redatelj: Xavier Giannoli
Glumci: Vincent Lindon, Galatéa Bellugi, Patrick d’Assumçao
Žanr: Drama
Trajanje: 144 minuta
Država: Francuska, Belgija, Jordan

Sadržaj:
Jacques je novinar čiji ugled nepristranog istraživača privuče pažnju Vatikana koji ga regrutiraju da predvodi odbor sastavljen da istraži navodno svetačko ukazanje u malenom francuskom selu. Tamo upoznaje mladu Annu koja tvrdi da joj se ukazala Djevica Marija. Anna je prikupila impresivno sljedbeništvo, no rastrgana je između svoje vjere i svakodnevnih salijetanja. Suočen sa sukobljenim stajalištima skeptika i pripadnika klera, Jacquesov sustav vjerovanja biva poljuljan dok nastoji razotkriti skrivene motive i pritiske na djelu.

Nagrade i festivali:
Nagrade Lumiere 2019. – nominacija za najveću glumačku nadu (Galatéa Bellugi)

Ukazanje – Facebook
L’apparition – IMDb


Koja je ovo država
Koja je ovo država (2018.)
Redatelj: Vinko Brešan
Glumci: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Daniel Olbrychski, Iva Mihalić, Dražen Kühn
Žanr: komedija
Trajanje: 118 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Film koji najbolje opisuje stanje u državi može biti samo jednog žanra – uz novu komediju apsurda Vinka Brešana zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji. Zašto se ministar dobrovoljno zatvorio u ćeliju i sve što ste se bojali saznati o Hrvatskoj otkrit ćete u ovom filmu na najsmješniji način u kinima od 3. siječnja. Komedija apsurda u kojoj možete vidjeti sve ono što ne želite vidjeti o Hrvatskoj.

Koja je ovo država – Facebook
Koja je ovo država – IMDb


Obiteljske veze
Manbiki Kazoku (2018.)
Redatelj: Hirokazu Koreeda
Glumci: Kirin Kiki, Lily Franky, Sôsuke Ikematsu
Žanr: Kriminalistička drama
Trajanje: 121 minuta
Država: Japan

Sadržaj:
Radnja filma ‘Obiteljske veze’, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu plaću, obitelj uglavnom preživljava od bakine mirovine. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na malu djevojku koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema novopridošlici. Premda je obitelj siromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident ne otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2018. – dobitnik Zlatne palme, Velika nagrada žirija
Munich Film Festival 2018. – nagrada ARRI/OSRAM
Toronto International Film Festival 2018.

Obiteljske veze – Movie Site
Manbiki Kazoku – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 03.01.19.: Leptir; Snježna kraljica – Zemlja zrcala; Ukazanje; Koja je ovo država i…

Objavljuje F.I.L.M.Srijeda, 2. siječnja 2019.