Grace Jones: Bloodlight and Bami (2017.)
Redatelj: Sophie Fiennes
Sudjeluju: Grace Jones, Jean-Paul Goude, Sly & Robbie…

Uvod u premijerno prikazivanje glazbenog dokumentarca ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ održanog u kinu Europa u Zagrebu bio je nastup umjetničkog kolektiva House of Flamingo, koji svojim nastupima osvaja publiku još od 2013. godine, promovirajući nezavisnu queer i drag scenu. Plesni nastup Flamingosa baziran je na glazbi Grace Jones. Nakon projekcije gledatelji raspoloženi za razmjenu dojmova o filmu mogli su to učiniti na partyju u Klubu Pločnik.

Grace Jones: Bloodlight and Bami ; Fotografiju ustupio Restart Label

Premijere dokumentarnih filmova u pravilu su rijetke u domaćim kinima, ali kako se radi o glazbenom dugometražnom dokumentarcu koji govori o živućoj legendi Grace Jones, distributer filma Restart Label osigurao je tu promociju, kao što je to učinio i za jednu drugu pjevačicu koja je obilježila cijelu epohu, Whitney Houston. Bio je to dokumentarac ‘Whitney Houston: Biti svoja’ u režiji Nick Broomfielda i Rudi Dolezala.

Junakinja filma i premijere, Grace Jones, ne samo da je dala obilježje jedne glazbene epohe, nego i danas aktivno nastupa na koncertima, a što je posebno zanimljivo, nije ugovorom vezana ni za jednog izdavača nosača zvuka, ona je sama svoj menađer i sama osmišljava s malom pratećom ekipom svoje efektne nastupe.

Film ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ koncentriran je na putovanje Grace Jones sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal na rodnu Jamajku, gdje susreće rođake i ljude koje nije vidjela od djetinjstva te se prisjeća nekih događaja koji su utjecali na njezin život. U film su ukomponirani i njezini nastupi s provjerenim hitovima koji su obilježili njezinu karijeru. Njezine pjesme odraz su njezinog djetinjstva i života. I dalje nastupa sa svojim dugogodišnjim suradnicima koji su obilježili njezinu karijeru, bas gitarist Robbie Shakespeare i bubnjar Sly Dumnar.

Manekenka, pjevačica i glumica Grace Jones rođena je u Kingstonu na Jamajci 19. svibnja 1948. godine. Odrasla je u New Yorku, karijeru je počela kao manekenka na Manhattanu. Ugovor s kućom ‘Island’, potpisala je 1977. godine, a iste godine imala je dance hit svojim debitantskim singlom ‘I Need A Man’. Časopis ‘New Musical Express’ proglasio je njezin ‘Warm Leatherette’ albumom godine. Slijedi album ‘Slave to the Rhythm’. A njezin najuspješniji album bila je kompilacija ‘Island Life’ iz 1986. godine. Sredinom devedestih godina prošlog stoljeća Grace Jones bezuspješno se pokušala vratiti na scenu. Međutim, 2008., njen novi studijski album ‘Hurricane’ postiže zapažen uspjeh, pa se autorica vraća na glazbenu scenu, na kojoj uspješno nastupa i danas. Prošle 2017. godine prvi puta je bila u Hrvatskoj, nastupila je u pulskoj Areni na otvaranju Dimension festivala.

Spomenimo da je Grace Jones nastupala i u nekoliko filmova koji su obilježili osamdesete godine. Glumila je u tadašnjim blockbusterima ‘Conan the Destroyer’ (1984; Richard Fleischer) i ‘Pogled na ubojstvo’ (A View to a Kill; 1985.; John Glen). Glumila je u filmovima već u sedamedsetim godinama, a njezina prva dva igrana filma bila su krimić ‘Gordon’s War’ (1973.; Ossie Davis) i komedija ‘Attention les yrux!’ (1976.; Gérard Pirès). S njenim imenom vežu nas i sljedeći filmovi: akcijski ‘Deadly Vengeance’ (1981.; Amin Q. Chaudhri), horor komedija ‘Vamp’ (1986.; Richard Wenk), akcijski ‘Straight to Hell’ (1987.; Alex Cox), romantična drama ‘Siesta’ (1987.; Mary Lambert), komedija ‘Boomerang’ (1992.; Reginald Hudlin), SF ‘Cyber Bandits’ (1995.; Erik Fleming), akcijska komedija ‘McCinsey’s Island’ (1998.; Sam Firstenberg), komedija ‘Palmer’s Pick-Up’ (1999.; Christopher Coppola), televizijskoj drami ‘Shaka Zulu: The Citadel’ (2001.; Joshua Sinclair), biografski ‘Falco – Verdammt, wir leben noch!’ (2008.; Thomas Roth) i glazbeni ‘Gutterdammerung’ (2016.; Bjorn Tagemose), uglavnom u malim ulogama, od kojih većina spada u trash kategoriju. Bilo bi zanimljivo u sklopu nekog domaćeg filmskog festivala napraviti reviju filmova u kojima igra Grace Jones, a to prepuštamo nekom osebujnom izborniku.

Robert Jukić, Zagreb, 29.12.2018.

Informacije o filmu:

Grace Jones: Bloodlight and Bami
Blinder Films, Sligoville, Amoeba Film, 2017.
Trajanje: 115 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital

Film je pogledan u kinu Europa

Grace Jones: Bloodlight and Bami – Movie Site
Grace Jones: Bloodlight and Bami – IMDb

Hrvatska premijera filma o Grace Jones u kinu Europa, ≥http://film-mag.net/wp/?p=37804. Fotografije ustupio Restart.

Objavljuje F.I.L.M.Nedjelja, 9. prosinca 2018.