Second Act (2018.)
Redatelj: Peter Segal
Glume: Jennifer Lopez, Vanessa Hudgens, Leah Remini, Treat Williams…

Najveću iluziju film plasira na (sretnom!) kraju. Svaki dan možemo postići što god želimo, a ako ne postignemo, sami smo krivi. Ova laž nije samo u funkciji romantične komedije, već se koristi i u stvarnom životu, oslobađajući društvo odgovornosti za gubitnike i gubitke. Ne radi se o optimizmu (s više utemeljenja) da svatko može naći nekoga kome se sviđa takav kakav je ili da će sam naći nekog do koga mu je, bez obzira na sposobnosti ili status, stalo. To je uvjeravanje da svi možemo biti pobjednici, a to je isključeno matematikom ☺, a ne samo pravilima igre. A i romantičnim pričama uspjeh doživljavaju pojedinci, a ne svi na koje se slogan odnosi. U ovom slučaju promociju doživljava Jennifer Lopez, a skupina njenih manje atraktivnih prijateljica ostaju gdje su i bile.

Sad ili nikad ; Fotografiju ustupio CineStar

Druga predrasuda istaknuta u filmu je da ‘petnaest godina iskustva vrijedi deset diploma’. To uvjerenje koje dijele oni koji nemaju diplomu, ima široku bazu pobornika i u domaćim okolnostima. Ne samo da godine staža nadmašuju kognitivnim potencijalom godine školovanja, već je pojedinačnim aferama devalviran visokoškolski sustav, pa se i ta diploma koju ima neki kolega, a vi nemate, može staviti u pitanje ☺. O ovoj temi, film, međutim, razvija složeniji pristup, pa samoučena J. Lo. primijeti da sin njene neškolovane frendice (Leah Remini, poznata Carry iz ‘Kralja Queensa’) studira na Stanfordu!

Treći element kojim mi se ovo izdanje priče o (sredovječnoj) Pepeljugi ‘usjeklo u pamćenje’ odnosi se na zamjenjivost sporednih stvari i stvorova. U jednoj sceni, u kojoj junakinja izvodi ‘originalnu’ prezentaciju poslovnog plana na otvorenom, da zadivi auditorij, pusti iz kaveza golubice (koliko je to originalno?), a ptice udare u neko vozilo. U zraku se rasprši perje i to izazove kratku nelagodu (reakcija tipa ‘Ups!’, a ne ‘Oh my God!), uzvik kao kad se prolije kava, a ne kad strada živo biće, pa bilo i ‘druge vrste’. ‘Duhovito’ reagira vlasnik firme, na sličan način kao kad se prilikom team building utrke razbio čamac. Kupit ćemo novi, kaže Treat Williams. Da se odgovornost junakinje doslovce iskupi, nekoj udruzi za zaštitu životinja da se donacija i priča s golubicama završava ‘Happy Endom’! Istu zamjenjivost jedinstvenog i neponovljivog pokazuje i jedan biljni primjer. Dragocjeno bonsai stablo koje se godinama njegovalo u obitelji junakinje, do zadnjeg lista ogole u ‘znanstvenim’ pokusima, a onda ‘isto takvo’ drvce dobije na poklon. Sve se može isplatiti i nadomjestiti, nema nezamjenjivih vrijednosti. Osim ljubavi ☺. I poklona za Valentinovo.

Što se tiče ‘znanstvenih istraživanja’ koja se provode u okviru komercijalne tvrtke, prikazana su u neuvjerljivo kratkim rokovima i naivnim postupcima. Uz čerupanje minijaturnog stabla, upitni su i drugi uvjeti eksperimentiranja (vidi mačke u laboratoriju mladog znanstvenika).

Kad smo sad sve to izložili, što reći o priči?

Radi se o prodavačici koja nije školovana zbog ‘životnih okolnosti’, ali je inovativna i profitabilna na radnom mjestu. Za visoku i dobro plaćenu poziciju nedostaju joj samo papiri. A u doba Facebooka, profili su važniji od papira, pa se na bazi izmišljenog identiteta zaposli i ‘iskaže’ u drugoj firmi. U krošnju priče ugrađene su uobičajene peripetije u odnosu s partnerom i istaknuta važnost ‘iskrenosti u komunikaciji’, ali i slučajnosti koje se događaju samo jednom u milijun slučajeva ili redovito u romantičnoj komediji. Tako junakinja na mjestu do kojeg je dospjela slučajno dolazi i do spoznaja do kojih se godinama trudila doći… Svi koji očekuju da će se junakinja okoristiti svojim uspjehom i uloviti bogatog poslodavca, (prikladno usamljenog udovca) ili da će se informacije koje on ima o njenoj prošlosti pokazati kao ključne… morat će pogledati film. Ali oni koji su gledali slične filmove, znaju što mogu očekivati.

Jennifer Lopez uz pomoć aduta kozmetičke industrije dobro ‘glumi četrdesetogodišnjakinju’. Za razliku od antologijske uloge iz Queensa gdje se zalaže za vlastite stavove i ciljeve Reah Remini u ulozi nekonvencionalne samohrane majke ovdje je potpuno u funkciji potpore glavnom liku. U pohodu na masovnu publiku nesavršenih proporcija i ova romantična komedija afirmira likove koji su ‘različiti’ i ‘drugačiji’, uključivo i  samouvjerene žene zamjetnih oblina (vidi sliku)  te time čini dobra djela društvene integracije.

Još jedan film koji možemo pogledati ‘Sad ili nikad’, s jednakim posljedicama.

Ada Jukić, Zagreb, 24.12.2018.

Informacije o filmu:

Sad ili nikad
STX Entertainment, 2018.
Trajanje: 103 min.
Format: 2.39 : 1
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Ben Chandler i David James Kelly
Scenarij: Justin Zackham, Elaine Goldsmith-Thomas
Još glume: Milo Ventimiglia, Annaleigh Ashford, Charlyne Yi, Alan Aisenberg, Freddie Stroma, Dave Foley, Larry Miller, Dierdre Friel, Lacretta, Dan Bucatinsky, Dalton Harrod

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Sad ili nikad – Movie Site
Second Act – IMDb