MSU galerija, 10. 1. – 21. 4. 2019.

U godini obilježavanja 100. obljetnice Bauhausa, Muzej suvremene umjetnosti početkom 2019. otvara multisenzornu izložbu pod nazivom Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo. Izložba prikazuje 63 rada Josefa i Anni Albers, jednih od pionira modernizma 20. stoljeća te ključnih ličnosti za razvoj apstraktne umjetnosti i umjetničke edukacije u svijetu. Iznimno vrijedni radovi, posuđeni iz Fundacije Josefa i Anni Albers (Connecticut, SAD) uključuju pregled njihova stvaralaštva od ranih studija nastalih 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do ulja i grafika iz 1960-ih i 70-ih, predstavljajući najveću izložbu čuvenih supružnika, profesora i umjetnika Bauhausa na ovim prostorima. Izložba će tako uključivati radove iz najpoznatijeg ciklusa Josefa Albersa Hommage kvadratu, te neke od tekstilnih radova Anni Albers koja je svojim djelima naglašavala da se na tkaninu, i u njezinoj funkcionalnoj ulozi i u ulozi zidnog ukrasa, treba gledati kao na oblik umjetnosti.

Josef Albers, Posveta kvadratu, 1969., ulje na lesonitu, ©2018 The Josef and Anni Albers Foundation ; Fotografiju ustupio MSU

Izložba se ističe i po tome što je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Sve radove prate taktilne reprodukcije koje omogućuju svim posjetiocima istraživanje djela putem dodira. Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju umjetničkog djela do sada su uglavnom bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti na primjeru djela Josefa i Anni Albers. Osim što se na ovaj način umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov će doživljaj svijeta biti približen i osobama koje umjetnost inače doživljavaju vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

Izložba je dio partnerskog projekta VIBE: Voyage Inside a Blind Experience. Projekt je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation, Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

[izvor informacije Muzej suvremene umjetnosti]