U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Kids Friendly – Spider-Man: Novi svijet ; Ustupio TB

Animirani “Spider-Man: Novi svijet” osvježenje je u kinima koje će jednako oduševiti djecu i roditelje. Iako posjeduje sve megalomanske karakteristike akcijskih igranih filmova o superherojima, ovaj ima srce. Uz to je zadivljujuće zabavan, stilski svjež i impresivan – animacija je mješavina stripa, video igre i eksperimentalnog filma, što može poslužiti kao poticaj kreativnosti kod djece. Priča prati dječaka koji nenadano poprima supermoći i saznaje da nije jedini Spider-Man. Odgovornost, ustrajnost i različitost samo su neke od pozitivnih poruka koje film prenosi. Pojavljuju se i snažni ženski likovi, pa bi “Novi svijet” mogao biti pogodan i za djevojčice koje bi željele nešto drukčije od “Snježnog kraljevstva”. Nije za plahu i premalu djecu jer je tempo agresivan, baš kao prizori akcije i nasilja koji su barem stripovski stilizirani. Film se prikazuje na engleskom jeziku i sinkroniziran na hrvatski, te u 2D, 3D i 4DX formatima.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Filmu treba pristupiti bez predrasuda jer uz sav spektakl ima srce. Roditelji će lako prepoznati zrelije dijelove radnje i humor namijenjen samo njima. Film je također prepun referenci na prijašnje uratke o Spider-Manu, što će oduševiti ljubitelje ovog omiljenog super junaka.

Nasilje: Nasilje je stripovski sterilizirano, ima ubojstava ali bez prikazane krvi. Neizbježno je intenzivno razaranje, natjeravanje i borbe, no za razliku od igranih filmova ovdje su animirani. Upravo radi animacije djeci je lakše pojmiti da je to samo dio izmišljenog svijeta, a na roditeljima je da im objasne da nasilje u filmu i stvarnosti nije ista stvar.

Zastrašujući prizori: Neki važni likovi bivaju ubijeni u filmu, što bi moglo biti potresno za osjetljiviju djecu.

Rječnik: Povremene blage uvrede.

Seks: Nema seksualnih aluzija, osim bezazlenog pokušaja flertanja i kratkog poljupca (rekreacija poznatog prizora iz drugog filma o Spider-Manu).

Tempo: Tempo je toliko agresivan da je nemoguće pohvatati sve detalje u filmu, pa nije prikladan za djecu predškolske dobi.

Spider-Man: Novi svijet – Movie Site
Spider-Man: Into the Spider-Verse – IMDb

Tihoni Brčić