Emotivni roboti i senzualni strojevi na šestom Device_art festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija

Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami. Ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe “Strojevi nisu sami” koja će se otvoriti sutra, 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19 sati, a za posjetitelje će biti otvorena do 03. veljače 2019. godine. Izložba će predstaviti 21 rad i 25 međunarodnih umjetnika koji mapiraju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Ralf Baecker ; Ustupio Kontejner

Izložba “Strojevi nisu sami” bit će postavljena na 1500 m2 prostora u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Radovi umjetnika predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije – svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi.

Paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu te predavanja

Uz veliku centralnu izložbu, dvomjesečni festivalski program u Zagrebu donosi sasvim drugačije iskustvo Adventa. Diskurzivni program Device_art festivala sačinjen je od četiri tematska panela o umjetnosti, tehnologiji i društvu: “Kratki spoj“, “Postmordijalne bare”, “Autonomni odnosi”, Tehnomitologije”. Ovaj jednodnevni program održat će se 20. prosinca od 16 do 21 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U panelima će sudjelovati jedanaest umjetnika koji izlažu na izložbi “Strojevi nisu sami“. Paneli su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan. Nakon panela održat će se koncert benda Transonik s početkom u 21 sat te druženje s umjetnicima i sudionicima panela uz glazbu DJ Borovicha.

Posebno gostujuće predavanje Mate Rimca

Mate Rimac, CEO i osnivač Rimac Automobila, 21. siječnja 2019. od 16 do 18 sati održat će predavanje na temu: Tehnologija kao sredstvo za rad, izvor kreativnosti i poslovni cilj u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Atraktivni popratni program za sve uzraste

Zagreb će za vrijeme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyja otvaranja izložbe “Strojevi nisu sami” u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umjetnike i građane te kino programa. Posebno se u programu ističe i pet live zvučnih performansa u subotu, 26. siječnja u MSU Zagreb kada će festival ugostiti “Future DiverCities Lab” i nove nade europske umjetničke scene. Najmlađi posjetitelji na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija te veza između ekologije i tehnologije.

Međunarodni Device_art u Rijeci i Splitu

Festivalsko zagrijavanje započelo je 07. prosinca u Splitu s umjetničkim performansima i radionicama u Domu mladih, dok će riječki program u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 29. siječnja biti nastavak zagrebačkog programa performansa “Future DiverCities Lab“. Iz Zagreba u Rijeku tako putuju norveški umjetnik Mathias Loos, francuski umjetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude te nizozemsko norveška umjetnica Jiska Huizing.

Radno vrijeme izložbe “Strojevi nisu sami” u zagrebačkom MSU je od 11 do 18 sati, svaki dan osim ponedjeljka. Cijena ulaznice je 30 kuna (20 kuna za studente i grupe građana, a 15 kuna za studentske grupe). Svake subote u 16 sati bit će organizirano besplatno vodstvo za građane na hrvatskom jeziku.

[izvor informacije Kontejner]