Kursk (2018.)
Redatelj: Thomas Vinterberg

Tko se danas sjeća što se 2000. godine dogodilo s ruskom nuklearnom, tada najvećom podmornicom na svijetu K-141 Kursk, i s njezinih 118 članova posade? O havariji na podmornici i spašavanju njezine posade medijski su se plasirale razne teorije urota, pogotovo zbog napetih odnosa SAD-a i Rusije. Međutim, film koji igra u hrvatskim kinima daje uvjerljiviji odgovor o tome što se moglo dogoditi na podmornici. Ako se podsjetimo koje su se promjene zbivale u ruskoj tranziciji iz socijalističkog u kapitalističko društvo i kakve je promjene doživjela vojska, sve postaje jasno. Rusi su rasprodavali svoju vojnu imovinu, tako da je primjerice, jedna od tri spasilačke male podmornice prodana kako bi zarađivala na turistički posjet Titanicu. A postojeća vojna oprema slabo je održavana ili nije bila u funkciji.

Kursk ; Ustupio Blitz Film i Video

Biografska drama ‘Kursk’ fokusira se na nekoliko članova posade prije isplovljavanja na velike manevre, kako bi Rusi Zapadu pokazali svoju nadmoćnu mornaricu. U dijelu u kojem su bila torpeda dolazi do eksplozije. To što u neki mornari upozoravali na neke negativnosti, nadređeni nisu htjeli uzeti u obzir, a posljedice su bile katastrofalne. A kada su Englezi ponudili pomoć, Rusi su odbili…

Film započinje u dokumentarnoj maniri u formatu 1,85:1, da bi nakon petnaestak minuta nastavio u widescreenu 2,35:1 te se u završnici vratio na početni 1,85:1 format. Podmorničke scene uvjerljivo prikazuju klaustrofobičnu atmosferu i proces urušavanja funkcionalnosti sustava. U filmu se pojavljuje i Colin Firth u ulozi britanskog časnika spremnog priskočiti u pomoć.

Danski redatelj Thomas Winterberg više je zanimljiv filmofilima i filmskim festivalima nego široj publici. Podsjetimo na njegove filmove: komedija ‘De største helte’ (1996.), romantični SF ‘Kad ima ljubavi’ (It’s All About Love; 2003.), komedija-drama-krimić ‘Dear Wendy’ (2005.), komedija ‘En mand kommer hjem’ (2007.), drama ‘Submarino’ (2010.), drama ‘Lov’ (Jagten, 2012.), drama ‘Daleko od bjesomučne gomile’ (Far from the Madding Crowd; 2015.) i drama ‘Kollektivet’ (2016.).

Robert Jukić, Zagreb, 14.12.2018.

Informacije o filmu:

Kursk: Prokletstvo dubina
Belga Productions, VIA EST, 2018.
Trajanje: 117 min.
Format: 1.85:1; 2.35 : 1; 1.85:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Robert Rodat
Glume: Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Max von Sydow, Michael Nyqvist, August Diehl, Matthias Schweighöfer, Steven Waddington, Joel Basman, Bjarne Henriksen, Zlatko Burić, Lars Brygmann, Gustaf Hammarsten, Pit Bukowski, Peter Simonischek

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Kursk: Prokletstvo dubina – Variety.com
Kursk – IMDb