Mark Sullivan
Pod grimiznim nebom

• Područje: književnost
• ISBN: 978–953–355–216-3 (meki uvez)
• ISBN: 978–953–355–217-0 (tvrdi uvez)
• Biblioteka: Graham Greene
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2018.
• Broj stranica: 464
• Format: 13,8 x 21.5 cm
• Uvez: tvrdi = 139 kn (meki), 179 kn (tvrdi)
• Urednica: Nada Brnardić
• Prevoditelj: Igor Buljan

Utemeljena na istinitoj priči zaboravljenog heroja Pina Lelle, ‘Pod grimiznim nebom’ je epska priča o hrabrosti mladog čovjeka u mračnim špijunskim vremenima Drugoga svjetskog rata.

Roman Marka Sullivana ‘Pod grimiznim nebom’, smješten u Milano i okolicu u vrijeme zadnjih dviju godina Drugoga svjetskog rata, temelji se na istinitoj priči Pina Lelle, koji se tada, kao sedamnaestogodišnji mladić, nenadano našao okružen svijetom špijunaže, patriotizma i ljubavi. U ovaj napeti špijunski triler Sullivan je upleo brojne detalje oživotu tijekom rata – uključujući stradanje Židova i ostalih koji su pali u ruke Nijemaca te stalnu napetost i strah u kojem su Talijani živjeli dok je oko njih bjesnjela bitka za Italiju, uz sve češća bombardiranja Saveznika koji su se približavali Milanu. Nasuprot ratnim strahotama Sullivan postavlja ljubavnu priču Pina i Anne, koji i dalje vjeruju u bolju budućnost i njezine bezgranične mogućnosti unatoč užasu koji ih okružuje.

Napeta priča o junaštvu i tragediji, roman ‘Pod grimiznim nebom’ poput jedne je od onih ikoničkih crno-bijelih fotografija iz Drugoga svjetskog rata: priča o životu malog čovjeka koji je bitno utjecao na velike događaje.
Andrew Gross, autor bestselera New York Timesa

Minuciozno istraživanje zaslužno je da je ovaj povijesno-špijunski roman, utemeljen na istinitoj priči, ne samo uzbudljiv nego i uvjerljiv.
RT Book Reviews

Akcija, avantura, ljubav, rat i epski junak – i sve to na pozadini najmračnijeg razdoblja u povijesti. Roman Marka Sullivana Pod grimiznim nebom ima sve što čovjek može tražiti od vrhunskoga povijesnog romana.
Tess Gerritsen, autorica bestselera New York Timesa

Roman ‘Pod grimiznim nebom’ ima sve: junaštvo, hrabrost, teror, istinsku ljubav, osvetu i empatiju u priči o najmračnijoj ljudskoj zloći i najnesebičnijoj ljudskoj plemenitosti. Sullivan nam pokazuje rat onakvim kakav on doista jest, sa svom njegovom kompleksnošću, sukobljenim lojalnostima i neodgovorenim pitanjima, no iznad svega upoznaje nas s izvanrednim čovjekom Pinom Lellom, kojeg odluka da živi sa strašću naposljetku spašava.
Joseph Finder, autor bestselera New York Timesa

Mark Sullivan je autor 18 knjiga, uključujući pet romana napisanih u koautorstvu s Jamesom Pattersonom iz niza pod naslovom ‘Private’, koji su redom postajali bestseleri New York Timesa. Sullivanove knjige nagrađene su brojnim nagradama, među ostalim WHSmith Fresh Talent Award, New York Times Notable Book i Los Angeles Times Best Book of the Year. Sullivan je odrastao u Medfieldu, u državi Massachusetts i diplomiraona Sveučilištu Hamilton engleski jezik prije nego što se prijavio za volontiranje u Mirovnim snagama u Nigeru, u zapadnoj Africi. Po povratku u Sjedinjene Države diplomirao je novinarstvo na Sveučilištu Northwestern i započeo karijeru kao istraživački novinar. Strastveni skijaš i avanturist, Sullivan živi sa ženom u Bozemanu, u državi Montana.


James Comey
Odanost višeg reda

• Područje: publicistika
• ISBN: 978-953-355-221-7 (meki uvez)
• ISBN: 978-953-355-218-7 (tvrdi uvez)
• Biblioteka: Posebna izdanja
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: studeni 2018.
• Broj stranica: 304
• Format: 15 x 23,2 cm
• Uvez: meki = 139 kn, tvrdi = 169 kn
• Urednica: Nada Brnardić
• Prevoditelj: Dean Trdak

‘Odanost višega reda’, knjiga bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, jedna je od izranjajućih istina o eri trumpizma ispričanih u formi političke autobiografije. Ovo je knjiga o etici, političkoj odgovornosti i odanosti, nastala na temelju nikad prije ispričanih iskustava s vrha američke vlasti.

‘Odanost višega reda’ Jamesa Comeyja, američkoga pravnika, karijernog birokrata i bivšeg direktora FBI-a, knjiga je političkih memoara koji obuhvaćaju tridesetak godina američkoga pravno-političkog poretka u kojima je autor izravno služio trima predsjedničkim administracijama: G. W. Bushovoj, Obaminoj i Trumpovoj. U knjizi autor piše o svojim počecima, osobama koje su ga inspirirale, osobnim tragedijama, velikim sudskim postupcima, izazovima s kojima se suočavao radeći s najvišim dužnosnicima te, na kraju, i o onome što ga je vjerojatno nagnalo na to da objavi ovaj pledoaje – kontroverzama oko zadnjih predsjedničkih izbora i sukobu s Donaldom Trumpom.

Comey doista ima što ispričati – i to čak i prije nego što dođemo do poglavlja o Hillary Clinton i Trumpu, koja su ovu knjigu odmah učinila bestselerom… Trump je pobijedio i ono što je uslijedilo pruža materijal za najnapetija i najuzbudljivija poglavlja. Comey ima oštro oko i njegova zapažanja o Trumpu i onima koji su mu pomogli da dođe na vlast oštroumna su i britka. U današnjem svijetu istina je postala rijetka i dragocjena i oni koji su spremni riskirati vlastitu karijeru da bi je branili rijetki su i malobrojni.
Jonathan Freedland, The Guardian

James Comey doista ima što reći i čini to vrlo uvjerljivo. On u svojoj izuzetno zanimljivoj biografiji uspoređuje Trumpov način vladavine sa “šumskim požarom koji nanosi katastrofalnu štetu američkim običajima o institucionalnim vrijednostima”. Ovo je knjiga koju zaista vrijedi pročitati.
The Economist

Središnje teme kojima se Comey stalno vraća u svojoj strastveno i beskompromisno napisanoj knjizi toksične su posljedice laganja i korozivni učinak opredjeljivanja za lojalnost pojedincu umjesto za istinu i vladavinu prava. “Svjedoci smo opasnog razdoblja u našoj zemlji “, piše on, “okruženi politikom u kojoj se temeljne činjenice osporavaju, temeljne istine dovode u pitanje, laganje postaje norma, a neetično ponašanje se ignorira, opravdava ili čak nagrađuje.”
The New York Times (iz recenzije)

James Comey američki je pravnik, čija je karijera uključivala niz uspješnih funkcija kao što su one državnog odvjetnika u Južnom okrugu u New Yorku, zamjenika glavnoga državnog odvjetnika u administraciji predsjednika G. W. Busha, poslovnog odvjetnika i savjetnika u velikim kompanijama, predavača na Columbia Law Schoolu, a svakako je najpoznatiji kao bivši direktor FBI-a, na čijem je čelu bio od 2013., kad ga je ustoličio predsjednik Obama, do 2017., kada ga je smijenio upravo Donald Trump. Comey je sudjelovao u nekima od najznačajnijih sudskih slučajeva i u oblikovanju politika u nedavnoj američkoj povijesti.

[izvor informacije Naklada Ljevak]