Velibor Čolić
Egzil za početnike · Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija

Nakladnik: Vuković & Runjić
Prevela s francuskoga Mirna Šimat
ISBN 978-953-286-209-6
215 x 140 x 25 mm
168 str
Meki uvez
Cijena 109 kn

Napustiti rovove, prebjeći u Francusku i početi od nule, životariti iščekujući status azilanta, zatim naučiti francuski i objaviti nekoliko romana na tom donedavna nepoznatu jeziku i to kod slavnog Gallimarda . . . zvuči nevjerojatno! A ipak, Velibor Čolić upravo je to doživio i svoje nam iskustvo dirljivo i duhovito pripovijeda u autobiografskom romanu Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija.

Nesvakidašnji susreti i usputna prijateljstva, prve francuske ljubavi, suočavanje sa svijetom francuske administracije, usponi i padovi, strah, bol, nostalgija za domovinom i PTSP, sve su to teme kojih se Čolić hrabro dotiče uvodeći nas u jedan slomljeni svijet čije je krhotine, srećom, uspio pokupiti i od njih izgraditi novi.

“Čas mračno poetičan, čas prožet finom ironijom, ovaj roman autobiografskog nadahnuća sazdan, prema Čolićevim riječima, od opeka istine povezanih cementom fikcije, manifest je jedne lude ambicije i nepokolebljive vjere u književnost.”
Virginia Bart, Le Monde

Velibor Čolić (1964.), profesionalni pisac i freelance novinar rođen je u Bosni i Hercegovini, studirao je u Zagrebu, a od 1992. živi i radi u Francuskoj, kamo je prebjegao nakon što je, tijekom rata, napustio redove HVO-a. Krajem osamdesetih, objavljivao je u časopisima Oko (Zagreb), Lica (Sarajevo), Naši Dani (Sarajevo), Polja (Novi Sad), Quorum (Zagreb) i Polet (Zagreb). U Zagrebu je objavio knjige Madrid, Granada ili bilo koji drugi grad (roman, Quorum, Zagreb, 1987.), Odricanje svetog Petra (priče, Quorum, Zagreb, 1990.), Kod Alberta (roman, Naklada Ljevak, 2006.) i Mother Funker (roman, Naklada Ljevak, 2009.) U izbjeglištvu u Francuskoj, bez prethodnog objavljivanja na materinskom jeziku, prevedena su mu na francuski (prevoditeljica Mireille Robin) i objavljena sljedeća vrlo zapažena djela: Les Bosniaques, Chronique des oublies, romani La vie fantasmagoriquement brève et étrange d’Amadeo Modigliani, Mother Funker, Les ténèbres denses de la mémoire i Perdido. Posljednjih godina piše na francuskom i objavljuje romane Archanges (Editions Gaïa, 2007.) i Jésus et Tito (Editions Gaïa, 2010.), da bi potom prešao u jednu od najprestižnijih francuskih izdavačkih kuća – Gallimard, koja mu objavljuje Sarajevo Omnibus (2012.), Ederlezi Comédie pessimiste (2014.) i Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija (2016.). Egzil za početnike dosad je objavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a osim hrvatskog, spremaju se i slovensko i tursko izdanje. Godine 2014. prima nagradu Francuske Akademije Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature française za cjelokupni književni opus.

[izvor informacije Iva Cikojević]