Odličnu sezonu za Frooom!  radionice zaključuje dvostruka nagrada za film koji u svega 10 minuta prikazuje pravu dramu s ocjenama.

U subotu, 30. studenog u Mariboru je održana dodjela nagrada Little Elephant Enimation festivala za najbolje filmove djece i mladih. U konkurenciji od 10 do 14 godina pobijedio je film Vizure nastao u Zagrebu na  Frooom! filmskoj radioinci prošle godine. Film je uz mentorstvo Vene Mušinovića osmislilo i vješto odglumilo deset polaznika radionica. Režijski se u Vizurama istaknuo Fran Karlović.

FROOOM!

Žiri u sastavu Mojca Guštin – profesorica na Ljubljanskoj školi za medije i grafičko oblikovanje, Mitja Mlakar – filmaš iz Maribora i Miloš Tomić –  animator i filmaš iz Beograda izabrao je Vizure između više desetaka filmova koji su bili u istoj konkurenciji. Glavnu nagradu ili “Malog Slona” osvojio je film iz Austrije naslovljen Kosmopingvin in the Land of Sushi, rad mladog Luce Potskhishvilija uz mentorsko vodstvo Ruslane Berndl.

Film Vizure sniman je za vrijeme ljetnih školskih praznika u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu gdje su se u organizaciji udruge Bacači Sjenki održavale interdisciplinarne filmske radionice Frooom! . Kreativni i pomalo umorni od utrke za ocjenama, polaznici radionice su se složili snimiti priču upravo o toj temi. Lukavstvo uspješnih i neuspješnih učenika ispričano je kroz tri različita para očiju, tri različita viđenja stvari, iz tri vizure. Film je prije malo više od mjesec dana osvojio žiri DUFF-a Dubrovačkog filmskog festivala koji se sredinom listopada u Dubrovniku održao po sedmi put. Tom prilikom Fran Karlović i Ivna Salečić preuzeli su nagradu u ime cijele ekipe filma koji se može pogledati na Frooom! Vimeo kanalu.

Frooom! filmske radionice upisuju nove polaznike u osnovnu razinu filmske škole te stare polaznike u naprednu i majstorsku razinu. Radionice će se održati u Zagrebu, od 7. do 11. siječnja u OŠ S.S. Kranjčević. U zimskom izdanju Frooom!-a održat će se nova radionica režije glazbenog spota pod vodstvom Dalije Dozet, dramaturgiju i montažu u profesionalnim programima vodi Lea Mileta. Radionicu koja šire promišlja, pristupa i obrađuje medijsko znanje i donosi puno korisnih i svježih saznanja o internetu vodi Nora Krstulović.

Osim desetak nominacija i tri nagrade koje su radionički filmovi osvojili ove godine uspješno je proveden i novi program Frooom! u gostima. Kako bi  za polaznike izabrali najbolja recentna izdanja profesionalnih ili amaterskih fimova za djecu i mlade voditelji Frooom! radionica bili su na festivalima dječjih filmova. Prva posjeta bila je u travnju, Rozafa festivalu za društvo budućnosti u Albaniji. Osim na Berlinskom Interfilm festivalu kratkog filma u sklopu kojeg se po 11. put održao KUKI filmski festival voditelji su posjetili YOUKI fesitval u Austriji i Juniorfest u Čekoj.

Ranije ove godine film S druge strane predstave osvojio je žiri na Small Axe Radical film festivalu koji se održava u malom britanskom mjestu Tollpude u Dorsetu. Festival koji slavi osnivanje sindikalnog pokreta filmove prikazuje u posljednjem sačuvanom mobilnom kino kamionu ministarstva tehnologije iz 1960. godine.

Stop animacija Frooomopolis nastala na radionici u Prelogu 2017. godine prikazana je u rujnu na Anim!Arte, brazilskom festivalu svjetske animacije.

[izvor informacije Frooom]