Izdavačka kuća v|b|z s velikim Vas zadovoljstvom poziva na predstavljanje knjige

Anto Nobilo: „OBRANA hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu“

Ponedjeljak, 3. prosinca 2018. godine, u 19 sati
Novinarski dom (velika dvorana, 1. kat)
Perkovčeva 2, Zagreb

Sudjeluju: Anto Nobilo, dr. Hrvoje Klasić, Čedo Prodanović, Ninoslav Pavić, Drago Pilsel (moderator) i Josip Antić (urednik knjige)


Anto Nobilo
Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu

Biblioteka: Ambrozija
Urednik: Josip Antić
Godina izdanja: 2018.
Format: 15,5*23,5
Broj stranica: 540
978-953-52-0077-2 (meki uvez)
978-953-52-0078-9 (tvrdi uvez)
Cijena MU: 145,00

Knjiga uglednog hrvatskog odvjetnika Ante Nobila o obrani Josipa Perkovića, obavještajca optuženog i osuđenog na njemačkom sudu u slučaju ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, presedan je u hrvatskom izdavaštvu. Ona pripada odvjetničkoj prozi – žanru čije autore u nas možemo izbrojiti na prste jedne ruke, ali je istodobno mnogo više od u inozemstvu uobičajenih slučaja studija (case study).

Ona u sebi objedinjuje sadržaj koji bi mogao biti temom raznolikih pristupa: trilera, detektivsko-špijunskog romana, obavještajne analize, studije o političkim zavjerama, eseja o pravosudnim prilikama na povijesnim vjetrometinama – i to ne u jednoj nego u tri države: SFR Jugoslaviji, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Kroz sve te razine Nobilo brodi umješno, nikad ne iskačući iz okvira predanog odvjetnika-branitelja. U tom smislu njegova knjiga nezaobilazno je štivo ne samo za pravne stručnjake nego i za široku javnost.


Braneći Perkovića, Anto Nobilo morao se sukobiti s dva politička, obavještajna i pravosudna sustava. Našim, već dobro mu znanim, a i njemačkim, s obzirom na to da je pravosudni sustav RH potpuno zakazao.

Autor u knjizi iznosi niz problema, zapreka, pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegovog klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati. Kako tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj, tako i tijekom suđenja u Njemačkoj.

Pritom Nobilo nije upao u vrlo čestu zamku da se potpuno identificira sa svojim klijentom, a još manje da se pritom služi neetičkim metodama. Stoga je ova knjiga na određeni način i posveta časnoj profesiji odvjetništva.

Čedo Prodanović, odvjetnik

[izvor informacije V.B.Z.]