07/12/2018to09/12/2018

U Zagreb nam uskoro stiže spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Filmski hit AVATAR Jamesa Camerona, koji ponosno nosi titulu najuspješnijeg filma svih vremena i div showbiznisa, Cirque du Solei, udružili su snage i stvorili čudo na pozornici – predstavu TORUK – The First Fligh.

Svjetska premijera održana je krajem 2015. godine u američkom gradu Bossier City, a predstavu je do sad pogledalo gotovo milijun i pol ljudi, a odigrana je preko 350 puta u više od 50 gradova svijeta. Među gradovima koji su dobili priliku da ugoste ovaj spektakl je i Zagreb.

Publika će imati priliku uživati u jedinstvenom višeosjetilnom doživljaju. Instalacije poput upečatljivog “Dream Catchera“ visokog trinaest metara, zmaj koji pokriva 20 metara kvadratnih, Toruk s rasponom krila od 12 metara, šestonogo mitsko biće, brojni kostimi, lutke, vizualni efekti i zadivljujuće animacije zasigurno će ostaviti bez daha i hrvatske posjetitelje, a u iščekivanju donosimo zanimljivosti i manje poznate činjenice o ovoj fascinantnoj priči i umjetničkoj skupini.

Fotografiju ustupio XoXo

Film AVATAR je poslužio je kao inspiracija, a priča nas vraća tri tisuće godina prije radnje poznate iz filma. Na zadivljujućoj pozornici oživjet će mitski svijet Pandore i narod Na’vi. “Oel ngati kameie“ u prijevodu znači “Vidim te“, a riječ je o prepoznatljivoj rečenici iz filma na jeziku Na’vi koji je u potpunosti izmislio lingvist Dr. Paul R. Frommer.

Očaravajuća kostimografija u svakoj predstavi Cirque du Soleila djelo su više od 300 stalno zaposlenih dizajnera i krojača koji osmišljavaju, šiju i oslikavaju svaki djelić kostima. Kako bi savršeno odgovarali izvođačima, Cirque ima 3D modele, dobivene skeniranjem tijela svakog od njih. Ono što je pomalo neobično je i da u timu ima nekoliko setova izvođača blizanaca koji nastupaju zajedno koristeći svoju urođenu povezanost za bolju koordinaciju i usklađivanje scenskih pokreta te akrobacija.

Da se radi o predstavi ogromnih razmjera govori i činjenica da je prosjek kamiona koji prevozi opremu oko brojke petnaest, a istovar i postavljenje showa obično traje po dvanaestak sati.

U nastojanju da doživljaj publike podignu na potpuno novu razinu i što više ju uključe u performans, lansirana je i mobilna aplikacija TORUK – The First Flight, prvu takve vrste. Aplikacija je napravljena u suradnji s dugogodišnjim tehnološkim partnerom SAP-om, a cjelokupno iskustvo diže na jednu novu razinu te omogućuje publici da bude dijelom akcije prije, tijekom i nakon same predstave!

TORUK – The First Flight bit će postavljen u Areni Zagreb, od 7. do 9. prosinca 2018., a ulaznice za četiri izvedbe koje su na rasporedu 7. prosinca u 20 sati, 8. prosinca u 15.30 i 19.30 sati te 9. prosinca u 15.30 sati, mogu se osigurati putem sustava Eventim.

Priredila Iva Brčić