Gledališko sezono Intima nadaljujemo v Mali drami s prvo slovensko uprizoritvijo igre ameriškega dramatika in scenarista Stephena Karama Ljudje, ki je leta 2016 osvojila nagrado tony, nagrado newyorškega Združenja dramskih kritikov za najboljšo igro in nagrado obie ter nominacijo za Pulitzerjevo nagrado za dramatiko. Režiserka uprizoritve je Nina Šorak.

Ljudje ; Ustupila SNG Drama Ljubljana

Dogajanje je postavljeno v kletno stanovanje v manhattanskem Chinatownu, kamor seje pred kratkim preselila Brigid Blake s fantom Richardom. Na obisk prihajajo njeni starši in babica iz Pensilvanije ter sestra iz Filadelfije. Skupaj bodo praznovali zahvalni dan. Postopoma spoznavamo težave družine ameriškega srednjega razreda, ki se razkrivajo v sočnih, mestoma sarkastičnih, mestoma tragikomičnih dialogih. Dokumentaristični naturalizem govori o času, v katerem živimo, in se osredotoča na življenje ne privilegirane elite, temveč povprečnega pripadnika družbe, ki živi v nestabilnih okoliščinah in z negotovo prihodnostjo.

V prvi slovenski uprizoritvi igre, ki jo je prevedla Tina Mahkota, igrajo Bojan Emeršič, Silva Čušin, Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Milena Zupančič in Gorazd Logar. Dramaturginja je Urša Adamič, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Ina Ferlan, lektorica Tatjana Stanič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, svetovalka za gib Tanja Zgonc, oblikovalec luči Vlado Glavan in avtorica songa Ana Duša.

Premiera bo v petek, 7. decembra, ob 20.00, prve ponovitve pa bodo na sporedu 8., 10., 14., 27. in 28. decembra ob 20.00.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]