Hunter Killer
Redatelj: Donovan Marsh

Gerard Butler u ulozi akcijskog junaka već je u ‘Padu Olimpa’ (2013.) spasio američkog predsjednika od otmičara u Bijeloj kući, a u ovom filmu, kao kapetan američke podmornice (uz malu pomoć jedinice specijalaca zračnih i kopnenih snaga), spašava ruskog predsjednika od urote odmetnutog generala.

Razvoj događaja mogao je od lokalnog prerasti u pogubni svjetski sukob, ali po žanrovskoj konvenciji to se ne bi smjelo dogoditi. Ali kao rezultat nije dovoljna samo pobjeda američkih snaga, već moralni trijumf u kojem onaj tko je jači poraženog nadmašuje ne samo snagom i dosjetljivosšću, već svojom humanošću, pa tako dobiva na svoju stranu bivšeg neprijatelja.

Hunter Killer ; Fotografiju ustupio Editus

Uz predvidljiv ishod i akcijske klišeje, napose cezarovsku ulogu Butlera koji i u najkritičnijim trenucima ne gubi poriv za elokventnim nastupima, specifičnost je vezana za mjesto radnje. Glavnina borbe odvija se u podmornicama (što je također viđeno i zaboravljeno), koje predstavljaju odličan prostor za podizanje napetosti, neizvjesnosti i iščekivanja, ali zbog svoje inercije ne predstavljaju akcijski pokretan materijal. Međutim, u ovom filmu, podmornice (i brodovi, u jednoj sceni vidimo iz zraka konvoj brodova koji u vodi prave krug) brze su kao jedrilice i svojim manevrima izmiču torpedima na prvu naredbu o promjeni kursa ili dubine.

Za razliku od auta koji je ‘rođen’ za brze akcijske scene, s trenutnom reakcijom na papučicu gasa (pa i autobusa koji je ostvario nekoliko filmskih ‘Brzina’), podmornica svojom veličinom i masom ne djeluje tako okretno, pa ubrzanje koje joj je nametnuto u ovom filmu ‘duhovitošću’ nagriza njenu monumentalnost.

Scene koje se odvijaju na kopnu, očekivano su pretjeranog tijeka i intenziteta, a iznenađenje predstavlja izbor sporednih junaka koji će biti spašeni ili izgubljeni.

Da se izbjegnu asocijacije na stvarne osobe i odnose ☺ , u scenariju s tolikom premoći američkih snaga, predsjednik suparničke strane (kojemu je potrebna američka pomoć) visok je, tamnokos i privlačan muškarac.

Ada Jukić
Zagreb 20. studeni 2018.

Informacije o filmu:

Hunter Killer (2018.)
Hunter Killer Productions,G-BASE,Hishow Entertainment, 2018.
Trajanje: 122 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital
Glume: Gerard Butler, Gary Oldman, Colin Stinton, Henry Goodman, Common, Adam James, Corey Johnson, Dempsey Bovell, Jacob Scipio, Carter MacIntyre, Shane Taylor, Kola Bokinni, Mikey Collins, Will Attenborough

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Hunter Killer – Movie Site
Hunter Killer – IMDb