15/11/2018to17/11/2018

Nikad jači Diapason festival
Dvadesetero veličanstvenih na festivalu na kojem svi žele svirati

Diapason festival će od 15. do 17. studenom u Hrvatskom glazbenom zavodu doživjeti svoje osmo izdanje, uz 19 najjačih recentnih imena klasične glazbe koje Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi. Festival na kojem svi s razlogom žele svirati donosi lako slušljive hitove komorne glazbe u originalu, i to bezvremenskih skladatelja – Schumanna, Mačeka, Debussyja, Mendelsohna, Faurea, Polenca i Francka. Ovaj jedinstven festival koji okuplja top-glazbenike koji gore od želje da zajedno muziciraju, uz raskošan repertoar remek-djela, za tri vrhunska koncerta s početkom u 20 sati, nudi i povoljnu cijenu ulaznica koje se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda.

Festival klasične glazbe Diapason, koji je od 2011. kada je uspješno porinut u nemirne vode domaće kulturne scene, tijekom sedmogodišnje ‘plovidbe’ okupio više od 5o eminentnih izvođača koji su iz godine u godinu publici bezrezervno dali nadahnut glazbeni doživljaj koji se pamti, od 15. do 17. studenom će u Hrvatskom glazbenom zavodu doživjeti svoje osmo izdanje, uz plejadu 19 veličanstvenih, redom najjačih recentnih imena iz riznice klasične glazbe koje Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi, a ovjenčani su kritičarskim lovorikama i brojnim priznanjima i izvan granica Lijepe naše.

Festival na kojem svi s razlogom žele svirati donosi lako slušljive hitove komorne glazbe u originalu, i to u bojama bezvremenskih skladatelja s francuskim i njemačkim pečatom, prije svega Roberta Schumanna, Ive Mačeka, Claudea Debussyja, Felixa Mendelsohna, Gabriela Faurea, Francisa Polenca i Cesara Francka.

Ovaj jedinstven festival, koji jedini jednom godišnje na jednom mjestu okuplja top-glazbenike koji gore od želje da zajedno muziciraju, uz raskošan repertoar remek-djela glazbeno-komornog opusa i pomno birane partiture iz zlatne hrvatske glazbene baštine, kao i poneko iznenađenje koje se prvi put može čuti u našim dvoranama, za tri vrhunska koncerta od četvrtka do subote s početkom u 20 sati, nudi i povoljnu cijenu ulaznica od 40 kuna te 20 za umirovljenike, studente, učenike i grupe koje se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda.

Umjetnički voditelji festivala su Davorin Brozić, prvi klarinetist orkestra HNK, te profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Srđan Filip Čaldarović, pijanist i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a ‘zlatnu reprezentaciju’ izvođača izborili su redom – Lana Adamović, Latica Anić, Val Bakrač, Ana Benić, Lucija Brnadić, Srđan Filip Čaldarović, Marko Genero, Petra Gilming, Dario Golčić, Marco Graziani, Mihovil Karuza, Saki Kodama, Petar Križanić, Mia Miljković Đuzel, Ivan Novinc, Hana Paraušić, Nina Patarčec, Branimir Pustički i Krešimir Petar Pustički.

[izvor informacije Iva Cikojević]