Bad Times at the El Royale (2018.)
Redatelj: Drew Goddard

Sedam likova okosnica su filma ‘Bad Times at the El Royale’. Čini li vam se tu nešto poznato? Asocijacija na ‘Mrsku osmorku’ (The Hateful Eight; 2015.) Quentina Tarantina neminovna je, čak je i struktura filma slična. Dok u Tarantinovom filmu ima osam povezanih likova kao nositelja radnje, u Goddardovom filmu ih je sedam sudbinski povezanih. Oni će se naći na jednom mjestu u kojem će nastati interakcija među njima. Miješanjem vremena radnje postiže se stupnjevanje napetosti ka konačnom razrješenju i katarzi. Problem Drewa Goddarda, redatelja filma, prvenstveno je u kazališnoj stilizaciji, tako da film liči na ekraniziranu predstavu.

Teška vremena u motelu El Royale ; Ustupio Blitz Film & Video

Hotel (ili motel) El Royale nalazi se na samoj granici Nevade i Kalifornije. Granica doslovno dijeli hotel, pola hotela nalazi se u jednoj državi, a druga polovica u drugoj. Odlična turistička atrakcija, ali došla su takva vremena da više nema gostiju, i hotel dobar dio vremena zjapi prazan. Vrijeme radnje su kasne šezdesete godine prošlog stoljeća za vrijeme Nixonove vladavine, i osjeća se atmosfera beznađa. U Hotel stižu četiri gosta, prodavač usisivača (Jon Hamm), za kojeg će se brzo ustanoviti da nije ono za što se predstavlja, propala pjevačica (Cynthia Erivo) koja vježba u svojoj sobi, svećenik (Jeff Bridges) koji ustvari i nije svećenik već traži skriveni novac, te rezignirana djevojka (Dakota Johnson) sa u prtljažniku auta zavezanom mlađom sestrom (Cailee Spaeny). Tu je hotelski portir (Lewis Pullman) koji demone prošlosti utapa u drogi. Naknadno će se u hotelu pojaviti i vođa kulta (Chris Hemsworth) tražeći pravo na svoju lovinu, djevojčicu koju spašava njezina sestra. Sedmorka čija će se sudbina ispreplesti u žestokoj završnici u kojoj će samo neki ostati živi.

Ispreplitanje radnje i miks sadašnjosti i prošlosti s ne pretjeranom dozom nasilja postaje formula artističkog komercijalnog filma. Drew Goddard odličan je scenarist, ali je kao redatelj upao u zamku stilizacije likova i radnje. Kao scenarist i producent (spomenimo samo ‘Alias’ i ‘Lost’) nije se brinuo o konačnom izgledu filma. Iskustvo s režiranjem pretencioznog horora s elementima komedije ‘Koliba u šumi’ (The Cabin in the Woods; 2012.), nije bilo dovoljno za pravu mjeru u stvaranju punokrvnog trilera. Također i Oscar za scenarij ‘Marsovca’ (The Martian; 2015.; Ridely Scott) nije garancija za siguran stav iza kamere.

Glumačka ekipa je odlična, svatko je u svojem elementu i ulozi koju igra. Od Jeff Bridgesa (najstariji) pa do Cailee Spaeny (najmlađa) svojom uigranošću stvaraju posebnu atmosferu u hotelu koji izgleda kao da je izašao iz nekog horor filma. A što bi opet bila posebna tema o hotelima u filmovima, od kojih svakako treba spomenuti Vidikovac u ‘Vidovitosti’ (The Shining; 2980.) Stanleya Kubricka.

Iako nije vrhunski film, ‘Teška vremena u motelu El Royale’ svakako treba pogledati u kinima.

Robert Jukić, Oxford, 14.10.2018.

Informacije o filmu:

Teška vremena u motelu El Royale
Twentieth Century Fox, 2018.
Trajanje: 141 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Glume: Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Jon Hamm, Chris Hemsworth, Cailee Spaeny, Lewis Pullman, Nick Offerman, Xavier Dolan, Shea Whigham, Mark O’Brien, Charles Halford, Jim O’Heir, Gerry Nairn, Alvina August

Film je pogledan u Kinu Odeon u Oxforfdu

Teška vremena u motelu El Royale – Movie Site
Bad Times at the El Royale – IMDb

FILM: TEŠKA VREMENA U MOTELU EL ROYALE, triler [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=37195. Fotografije ustupio Blitz Film / Video

Objavljuje F.I.L.M.Ponedjeljak, 15. listopada 2018.