Tim Marshall
U okovima geografije

 • Originalni naslov Prisoners of Geography
 • Urednica: Mirna Šimat
 • Prevoditeljica: Ivana Jandras Szekeres
 • Lektor: Rudjer Jeny
 • Redaktura: Rudjer Jeny
 • ISBN : 978-953-343-735-4
 • Cijena: 129 kn

Da bismo razumjeli što se događa u svijetu, redovito se laćamo politike, ekonomije, međunarodnih ugovora. Međutim, bez zemljopisa, jasno poručuje Tim Marshall, nikada nećemo imati potpunu sliku događaja: svaki put kada svjetski čelnici donose važne političke odluke, u stvari, moraju uzimati u obzir prisutnost mora i rijeka, planinskih lanaca i pustinja. Svi su vođe ograničeni geografijom, njihove izbore sužavaju zemljopisna obilježja.

 • Kako to da moć Kine i dalje raste?
 • Zašto se Europa nikada neće doista ujediniti?
 • Zašto se Putin doima opsjednutim Krimom?
 • Zašto je Sjedinjenim Američkim Državama bilo suđeno da postanu svjetska velesila?

Odgovori na ova i mnoga druga pitanja, sadržani su u deset zamljopisnih karata, pomno odabranih za ovu knjigu, koje opisuju svijet od Rusije do Latinske Amerike, od Bliskog istoka do Afrike, od Europe do Koreje. Jasnim ali strastvenim stilom, Marshall govori o tome kako su, kroz povijest, geografska obilježja svake pojedine zemlje uvjetovala njezinu snagu i njezine slabosti, te jednako tako, nastoji zamisliti budućnost najkritičnijih točaka našega planeta.

Uživanju u ovoj knjizi svakako će doprinijeti i prvoklasni prijevod Ivane Jandras Szekeres, 2016. godine ovjenčane nagradom “Josip Tabak” Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prijevod publicistike, za djelo Kod kuće Billa Brysona, još jedno izdanje nakladničke kuće Znanje.

„Pokazuje kako geografija oblikuje ne samo povijest nego i sudbinu… U svijetu koji je svakim danom sve složeniji, kaotičniji i povezaniji, ova knjiga je koristan i koncizan vodič.“
Newsweek

„Jednostavno, jedna od najboljih knjiga o geopolitici koje možete zamisliti: kao da je netko uperio svjetiljku u vaše razumijevanje svijeta. Marshall je oštrouman, jasan i nevjerojatno sposoban učiniti širu sliku dostupnom i koherentnom… Ne mogu se sjetiti ni jedne druge knjige koja bi tako dobro objašnjavala situaciju u svijetu.“
Nicholas Lezard, Evening Standard

Tim Marshall izgradio je karijeru kao urednik i strani dopisnik za Sky News. Nakon trideset godina iskustva u novinarstvu i dopisništvu, posvetio se pisanju i geopolitičkoj analizi. Porijeklom iz engleskog Leedsa, Marshall je u novinarstvo stigao iz sasvim neočekivanog miljea, nakon neuspješne karijere slikara i soboslikara, da bi se polako probio do mjesta pariškog dopisnika za IRN i dugogodišnjeg radio novinara BBC-a te konačno dospio u Sky News. Nakon izvještavanja iz Europe, SAD-a i Azije, postao je bliskoistočni dopisnik baziran u Jeruzalemu.

Također je izvještavao iz Bosne, Hrvatske i Srbije tijekom balkanskih ratova 1990-ih godina, što ga je inspiriralo za knjigu Shadowplay u kojoj je pružio svoje viđenje ovdašnjih sukoba i dokumentirao pad Slobodana Miloševića. Posljednjih godina pokrivao je sukobe u Iraku, Afganistanu, Libiji i Siriji. Pisao je za mnoge ugledne novine uključujući Times, Guardian, Daily Telegraph i Sunday Times. Dosad je objavio pet knjiga, mahom na temu svjetske politike.

[izvor informacije Znanje]