13/10/2018

Šestu godinu književni festival EUROPEA u Zagreb dovodi ponajbolje europske pisce. Naš prvi gost je, hrvatskoj publici već poznat, portugalski pisac Afonso Cruz koji će predstaviti svoj roman Cvijeće nedavno objavljen u izdanju Naklade Ljevak. Tema romana Cvijeće je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne “psihologije pamćenja”, roman Cvijeće Afonsa Cruza je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima – malih stvari koje ostaju u našem sjećanju. Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

Afonso Cruz ; Ustupila Booksa – foto: deusmelivro.com

S autorom će razgovarati književnica Ivana Bodrožić, te prevoditelj Dean Trdak.
Pridružite nam se na ovom zanimljivom susretu!

Afonso Cruz jedan je od najkreativnijih glasova novije portugalske književnosti.
Mia Couto 


Iz pera autora remek-djela Kokoschkina lutka

‘Kokoschkina lutka’, roman za koji je Afonso Cruz primio Nagradu Europske unije za književnost, objavljen je 2015. godine u izdanju Naklade Ljevak. Afonso Cruz rodio se u portugalskom mjestu Figueira da Foz. Pohađao je umjetničku školu António Arroio i Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu.

Dosad je objavio desetak knjiga: triler ‘A Carne de Deus’ (Božje meso, 2008.), borhesovski roman ‘Enciclopédia da Estória Universal’ (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je primio Nagradu Camilo Castelo Branco, potom knjigu za djecu i mlade ‘Os Livros que Devoraram o Meu Pai’ (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedile su knjige ‘A Boneca de Kokoschka’ (Kokoschkina lutka, 2010.) za koju je nagrađen Nagradom Europske unije za književnost godine 2013. i ‘A Contradição Humana’ (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija.

Usto je, među ostalim, objavio roman ‘Jesus Cristo Bebia Cerveja’ (Isus Krist je pio pivo, 2012.) koji su časopis Time-Out Lisbon i dnevnik Público proglasili najboljom knjigom te godine, kao i djelo ‘Para Onde Vão os Guarda-Chuvas’ (Kamo idu kišobrani, 2013.), za koje je dobio Nagradu Portugalskog društva pisaca. Za roman ‘Cvijeće’ (Flores, 2015.) autor je dobio Nagradu Fernando Namora 2016. Čitatelji dnevnika Expresso izabrali su ga kao jednog od 40 najdarovitijih portugalskih umjetnika. Osim kao književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

[izvor informacije Naklada Ljevak]