11/10/2018

Zagrebačka premijera ‘Arabije’, brazilskog političkog filma ceste u MM centru

laureat brojnih prestižnih svjetskih filmskih festivala (IndieLisboa, IFFR, San Sebastian…) igrani film Arabia (r. Affonso Uchoa i João Dumans) koji dirljivo i angažirano opisuje život radnika na marginama brazilskog društva bit će premijerno prikazan u Zagrebu 11. listopada na Kratkim slikama u MM centru s početkom u 19:30. Ulaz je besplatan.

Arábia ; Ustupila KP

Životi siromaštvom pogođenih, potlačenih, radnika koji su toliko pridonijeli brazilskom ekonomskom boomu i prije su bili portretirani u suvremenom filmu, ali jako rijetko sa svježinom, inovativnosti i poštovanjem kakvoga vidimo Arabiji. Na početku filma upoznajemo mladoga Andrea koji odrasta u blizini aluminijske tvornice u industrijskome gradu Ouro Preto. Nakon nesreće u tvornici, poslan je u kuću poginuloga radnika Christiana u kojoj pronalazi dnevnik koji opisuje posljednjih dvadeset godina života ovoga velikoga radnika koji su polazišna točka samog filma. Ovaj politički film ceste kritičari nazivaju epistolarnom odom radništvu i instantnim klasikom.

Nakon projekcije filma o radničkim pravima i projektu Arhiv radničkih borbi, kustosica Jelena Ostojić razgovara s Katarinom Jaklin i Josipom Jagićem. Program se realizira u suradnji s Multimedijalnim institutom.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje prikazujemo ‘Arabiju’, bavi se odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Više informacija potražite na službenoj web stranici MM centra http://mmcentar.sczg.hr/ ili na Facebooku.

Arábia – IMDb

[izvor informacije Kultura promjene]