02/10/2018to03/10/2018

Nova predstava Zagrebačkoga plesnog ansambla 2.listopada premijerno u ZKM-u

vidljivo nevidljivo / visible invisible
premijera: 2.listopada, 20 sati, Zagrebačko kazalište mladih
reprizna izvedba: 3.listopada, 20 sati, Zagrebačko kazalište mladih 

Nakon bogate sezone, dvije premijere i više od dvadeset izvedbi, Zagrebački plesni ansambl u posljednjim je pripremama za premijeru nove plesne predstave Vidljivo nevidljivo koju će premijerno izvesti 2.listopada na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih.

Vidljivo nevidljivo govori o jedinstvenosti umjetnika, naglašavajući važnost njegove subjektivnosti i percepcije, razmišljanja i djelovanja na temelju poznavanja vlastitog tijela. Vidljivo nevidljivo prikazuje preobrazbu koja nastaje procesom istraživanja i način na koji umjetnici mogu promijeniti svoje referentne okvire kritičkim promišljanjem vlastitih pretpostavki i vjerovanja, i svjesnim stvaranjem i provedbom planova “novih načina” definiranja svojih svjetova kroz nova razlikovanja onoga što nešto jest i što nije.

Ustupio ZPA

Predstava je nastala na temeljima plesnog istraživanja Transcultural Body autorice Dolme Jover Agulló, ujedno i koreografkinje nove predstave, te vezane metodologijeTranscultural Learning Path koja podrazumijeva značajno, transformativno učenje. U kreativni proces uz plesačice ansambla Petru Valentić, Andreju Jandrić i Sintiju Kučić, pozvani su mladi umjetnici Eva Kocić, Una Matija Štalcar Furač i Šimun Stankov te oblikovatelj zvuka Miro Manojlović i kostimografkinja Ana Fucijaš. Metodologija koreografkinje podrazumijeva proces koji postavlja pitanja o porijeklu osobnih izraza, kulturi koja nas okružuje, genetici koju smo naslijedili, osjećajima koji nas kao umjetnike motiviraju, o najranijim umjetničkim iskustvima i, u slučaju plesača, o „prvom plesu“ i svim drugim plesovima u memoriji tijela. Kroz vidljivo i nevidljivo dana je mogućnost da plesači kroz proces istraže nove izraze za informacije skladištene u tijelima, a mladi gostujući umjetnici dobili su priliku da se predstave plesnoj publici. U potrazi za osobnim iskustvima i pričama, uz čvrsto vodstvo koreografkinje, autorski tim stvorio je zaokružen plesni kolaž, neopterećen konvencijama i bogat osobnim doprinosom.

Dolma Jover Agulló je plesna pedagoginja, koreografkinja, plesačica te istraživačica. Završila je plesnu školu Maria Carbonell te studij koreografije na konzervatoriju “Superior de Danza“ u Valenciji, a zatim Anton Bruckner fakultet u Linzu. Obrazovala se i na radionicima pod vodstvom istaknutih umjetnika kao što su David Zambrano, Martin Sonderkamp, Kazuko Hibarayashi, Ohad Naharin, Joe Alegado, Iñaki Azpillaga, Rasmus Olme, Thi-Mai N´Guyen, Hofesh Schecter i drugi. Svoju plesnu karijeru oplemenila je radom u različitim kompanijama kao što su Ananda Dansa, Proyecto Titoyaya, Mou Dansa, Maria Carbonell, CODA, Latanz Company, Cia.Off.Verticality, Musik Theatre Linz, a sa svojim radovima gostovala je u mnogim europskim gradovima. Već nekoliko godina asistira pedagozima i koreografima na Anton Bruckner Privatuniversität u Austriji, te radi kao gost istraživač i asistent koreogafa u kompaniji Otra D anza u Španjolskoj.

INFORMACIJE O ULAZNICAMA: 2.10. – ulaz na premijeru isključivo uz pozivnicu / 3.10. – cijena ulaznice iznosi 50 kuna. Ulaznice možete kupiti online (http://www.zekaem.hr/raspored/) ili na blagajni Zagrebačkoga kazališta mladih.

[izvor informacije www.zagrebackiplesniansambl.hr]