Stopalići – SINK
Smallfoot (2018:)
Redatelj: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig
Glumci: Saša Lozar, Edo Maajka, Ana Magud, Karlo Mrkša, Domagoj Janković, Dajana Čuljak, Luka Petrušić
Žanr: Animacija, avantura
Trajanje: 96 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Animirana pustolovina za sve uzraste sa zvjezdanom glumačkom postavom i originalnom glazbom, „Stopalići”, okreće mit naglavačke kada pametni mladi jeti pronalazi nešto što misli da ne postoji – čovjeka. Vijest o Stopalićima uznemiruje ovu jednostavnu zajednicu jetija i tjera ih da se zapitaju što još postoji u velikom svijetu izvan njihovog snježnog sela u novoj priči o prijateljstvu, hrabrosti i radosti otkrivanja. Jeti ili ne, oni dolaze! Animacija za sve uzraste, o mladom jetiju koji pronađe nešto za što je mislio da ne postoji – čovjeka!

Stopalići – Movis Site
Smallfoot – IMDb


F 20
F 20 (2018.)
Redatelj: Arsen A. Ostojić
Glumci: Romina Tonković, Filip Mayer, Ksenija Marinković, Alen Liverić, Mladen Vulić
Žanr: triler
Trajanje: 91 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
‘F20’ je napeti psihološki triler o mladoj djevojci Martini (debitantica Romina Tonković) koja ljeti ostaje u Zagrebu i raznosi pizze, radeći u pizzeriji svog strogog oca (igra ga Mladen Vulić). Martina upoznaje stidljivog mladića Filipa (Filip Mayer iz “Zagonetnog dječaka”) koji neprestano igra video igre i naručuje pizze. Nakon što Martina nagovori Filipa da ukradu novac njenom ocu i pobjegnu na Zrće, njihova nevina ljetna avantura se ubrzo pretvara u krvavu, noćnu moru. F20 je film s neočekivanim obratima, za koji su neke scene snimane na Zrću, film pun ljubavi, akcije, pjevanja i plesa, film u kojem se predstavlja najnoviji glazbeni hit mladog, perspektivnog benda “Mr. Albino”, u kojem su prizori iz netom objavljene hrvatske video igre “SCUM” koja je postigla izniman svjetski uspjeh, te domaći film koji će svakako iznenaditi publiku svojom svježinom, atraktivnošću i emocijama. Najnoviji film nagrađivanog hrvatskog redatelja Arsena Antona Ostojića, autora”Te divne splitske noć”, “Ničijeg sina” i “Haliminog puta”, ovaj put nam donosi sasvim neočekivanu priču rađenu u potpuno nezavisnoj produkciji, s mladim, još neotkrivenim glumcima u glavnim ulogama.

F 20 – HAVC
F 20 – IMDb


Svi znaju sve
Everybody Knows / Todos lo saben (2018.)
Redatelj: Asghar Farhadi
Glumci: Penelope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Barbara Lennie, Inma Cuesta, Eduard Fernandez
Žanr: drama, triler
Trajanje: 132 minuta
Država: Španjolska

Sadržaj:
Na krilima filma „Trgovački putnik“ s kojim je osvojio svoju drugu prestižnu nagradu Oscar (prvu je osvojio 2011. godine za remek-djelo „Nader i Simin se rastaju“), iranski redatelj Asghar Farhadi napisao je i režirao španjolski psihološki triler „Svi znaju sve“ s Penélope Cruz, Javierom Bardemom i Ricardom Darínom u glavnim ulogama. Priča filma prati Lauru koja sa svoje dvoje djece iz Argentine putuje u mali gradić u kojem je odrasla u Španjolskoj kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Usred radosnog ponovnog obiteljskog okupljanja i proslave, starija kćerka biva oteta. U napetim danima koji slijede, razne obiteljske tenzije kao i duboko skrivene tajne same zajednice malog gradića izaći će na površinu.

Svi znaju sve – Festival Cannes
Everybody Knows / Todos lo saben – IMDb


Pepermint
Peppermint (2018.)
Redatelj: Pierre Morel
Glumci: Jennifer Garner, Richard Cabral, John Gallagher Jr.
Žanr: akcija
Trajanje: 102 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Jennifer Garner u ulozi majke koja se budi iz kome nakon što su joj muž i kćer ubijeni u brutalnom napadu. Kad shvati da sustav štiti ubojice od pravde, njezina životna misija postaje osveta suprugove i djetetove smrti. Provodi godine trenirajući kako bi pravdu uzela u svoje ruke. Jennifer Garner u adrenalinom nabijenom trileru i u svojoj najbolji ulozi do sada, za koju je naporno trenirala.

Pepermint – Movie Site
Peppermint – IMDb


Crni član KKKlana
BlacKkKlansman (2018.)
Redatelj: Spike Lee
Glumci: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
Žanr: biografski/drama, komedija
Trajanje: 135 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Crni član KKKlana biografska je filmska priča s elementima komedije i drame, nastala na temelju memoara Black Klansman Rona Stallwortha iz 2014. godine. Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku. Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth (John David Washington) postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman (Adam Driver) te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthova tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival 2018. – Grand Prix žirija, nagrada ekumenskog žirija, nominacija za Zlatnu palmu
Međunarodni filmski festival u Locarnu 2018. – nagrada publike

Crni član KKKlana – Movie Site
BlacKkKlansman – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 27.09.18.: Stopalići; F 20; Svi znaju sve; Pepermint i Crni član KKKlana, >http://film-mag.net/wp/?p=36979. Fotografije ustupio CineStar i Editus

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 27. rujna 2018.