06/10/2018

“On ima sve. I mnogo više od toga!” izjavila je Martha Argerich nakon što je odgledala njegov nastup.

Daniil Trifonov trenutačno je jedan od najtraženijih i najpopularnijih svjetskih pijanista. Uskoro će biti objavljen njegov novi album, a pred njim je i gust raspored rasprodanih koncerata na najpoznatijim svjetskim pozornicama. Na popis je uvršten i Zagreb, u kojemu će u Lisinskom nastupiti 6. listopada.

Daniil Trifonov ; Ustupila KDVL

Premda mu je samo 27 godina, iza njega je sedam objavljenih studijskih albuma. Za album “Transcedental” 2017. osvojio je prestižnu nagradu Grammy u kategoriji Najbolji klasični instrumentalni solo album. U koncertnoj sezoni 2018./2019. umjetnik je u rezidenciji Berlinske filharmonije s kojom je već nekoliko puta nastupao. Na pozornicu je prvi put zakoračio sa samo osam godina i otada se ne odvaja od klavira i ne prestaje impresionirati svjetsku publiku. Osim kao vrhunski izvođač, Daniil je i skladatelj, što obogaćuje njegov jedinstven pristup fantastičnim interpretacijama.

Pažnju javnosti i struke privukao je i zanimljivim načinom vježbanja; kako bi stekao dovoljnu snagu za izazovne pasaže, pokrete prstiju uvježbava pod vodom ili u ležećem položaju.

U Lisinskom će Daniil Trifonov izvesti program kojim će pokazati sve aspekte svojega tehničkog i interpretativnog umijeća. Zagrebačku publiku odvest će na glazbeno putovanje unatrag stoljeće i pol, u zlatno doba klavirske glazbe s djelima Beethovena, Schumanna i Prokofjeva.

Ulaznice su u prodaji na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.

Program:
L. van Beethoven: Andante favori u F-duru, WoO 57
L. van Beethoven: Sonata u Es-duru, op. 31, br. 3
R. Schumann: Bunte Blätter, op. 99 (izbor)
R. Schumann: Presto passionato u g-molu, op. 22a
S. Prokofjev: Sonata u B-duru, op. 84, br. 8

[izvor informacije Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski]