20/09/2018

Art-kino otvara novu sezonu filmom Srbenka Nebojše Slijepčevića u četvrtak, 20. rujna u 20 sati. Na svečanoj kino-premijeri bit će prisutni redatelj, filmska ekipa i protagonisti filma, a nakon toga gledatelji će moći gledati film u redovnoj kinodistribuciji Art-kina. Dokumentarni film postigao je izuzetan međunarodni uspjeh, a u cijelosti je snimljen u Rijeci.

Srbenka ; Ustupio Restarted

Srbenka je svjetsku premijeru imala na festivalu Visions du Reel u Nyonu gdje je nagrađena Buyences-Chagoll nagradom, nakon čega je filmu u Cannesu uručena nagrada Doc Alliance, koju dodjeljuje žiri sedam uglednih europskih dokumentarnih festivala. Osim toga, Srbenka je proglašena i najboljim dokumentarnim filmom na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu te je osvojila i nagradu publike, a Europska filmska akademija uvrstila ju je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. 

Srbenka prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića i dramaturga Mladena Blaževića u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Nakon brojnih projekcija na domaćim i međunarodnim festivalima, nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića kreće u redovnu kinodistribuciju. Gledatelji će tako 20. rujna Srbenku imati prilike pogledati u Rijeci, a potom i u Splitu, Varaždinu, Puli, Zaboku te drugim nezavisnim kinima diljem zemlje.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Ulaznice se mogu kupiti na: https://www.ulaznice.hr/web/event/67/5332 ili na blagajni Art-kina od utorka, 18.9. od 16:00 do 20:00 sati.  

Više potražite na: www.art-kino.org

Srbenka – IMDb

[izvor informacije Restarted]

Dokumentarac 'Srbenka' dobitnik Srca Sarajeva otvara novu sezonu riječkog Art-kina, >http://film-mag.net/wp/?p=36864. Fotografije ustupio Restarted

Objavljuje F.I.L.M.Petak, 14. rujna 2018.