Loving Pablo (2017.)
Redatelj: Fernando León de Aranoa

Pablo Escobar karizamtska je ličnost kolumbijskog narko podzemlja, čovjek koji je u jednom trenutku u svojim rukama imao 30 milijardi dolara (uzmite u obzir da je to bilo krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća, što bi danas bio daleko veći iznos) koje zaradio na kokainskom businessu s Amerikom, i velikodušno nudio vladajućoj kolumbijskoj eliti da otkupi državni dug. U zamjenu za određene usluge, razumljivo. Za siromašne bio je neka vrsta južmoameričkog Robin Hooda, davao im je mrvice i pomagao im, kupujući njihovu naklonost. A kada je tvrdoglavo zaratio protiv države, mnogi njegovi suradnici okrenuli su se protiv njega, i to je bio početak njegovog kraja.

Voleći Pabla ; Ustupio Editus

‘Voleći Pabla’ u španjolsko bugarskoj koprodukciji, snimljen je prema biografskoj prozi kolumbijske televizijske voditeljice Virginije Vallejo. Već u samom originalnom naslovu knjige ‘Voleći Pabla, mrzeći Escobara’ iznosi ambivalentni stav prema čovjeku kojemu je jedno vrijeme bila ljubavnica. Pablo Escobar (odlično ga glumi Javier Bardem) nije bio običan gangster, osim moći želio je i poštovanje svojih sunarodnjaka. Na vrhuncu slave bio je okružen kolumbijskom elitom, od političke, estradne, sportske… Čim su se na jednoj zabavi na njegovm imanju upoznali, između moćnog Pabla i zgodne Virginie (Penélope Cruz) planula je iskra. Međutim, Escobar je obiteljski čovjek i na prvom mjestu su mu supruga i djeca. Virginia Vallejo je uz Esobara upoznala i metodologiju njegovog poslovanja kao i mrežu suradnika, a što i za nju može u jednom trenutku postati opasno. Naime, Amerikanci u borbi protiv droge locirali su Escobara kao državnog neprijatelja, ali dovitljivi gangster ucjenama i pritiscima uspijevao je spriječiti svoje izručenje. Amerikanci, međutim, neće odustati u borbi protiv narko podzemlja…

Španjolski redatelj Fernando León de Aranoa poznat je po dokumentarcu ‘Política, manual de instrucciones’ (2016.), ratnoj komediji ‘A Prefect Day’ (2015.), dramama ‘Amador’ (2010.) i ‘Princesas’ (2015.), komediji ‘Los lunes al sol’ (2002.), drami ‘Barrio’ (1998.) i komediji ‘Familia’ (1996.).

U kinima smo zadnjih godina gledali dva zanimljiva (i dobra) filma o Escobaru. Biografski ‘Escobar: Pakleni raj’ (Escobar: Paradise Lost; 2014.) u režiji Andrea di Stefanoa, s Beniciom del Torom kao Escobarom, u kojem jedan mladi Amerikanac ulazi u ralje narkomafije. U početku mu je odnos s Pablom Escobarom i njegovom obitelji idiličan, ali kada treba obaviti jedan ‘posao’ za Escobara, počinje sumnjati da će izvući živu glavu. U drugom biografskom filmu, ‘American Made’ (2017.) u režiji Douga Limana, Escobara koji se u filmu kratko pojavljuje glumi nama malo poznati Mauricio Mejía, koji je Escobara glumio i u biografskim tv serijama ‘El Chapo’ (2017.), ‘La Viuda Negra’ (2014.) i ‘Pablo Escobar: El Patrón del Mal’ (2012.). ‘American Made’ film je o američkom pilotu Barryju Sealu (Tom Cruise) koji radi za CIA-u, a u ‘fušu’ radi za Pabla Escobara, prevozeći avionom kokain.

Robert Jukić, Zagreb, 01.07.2018.

Informacije o filmu:

Voleći Pabla
Escobar Films, B2Y EOOD, 2017.
Trajanje: 123 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Glume: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard, Julieth Restrepo, Óscar Jaenada, Fredy Yate, Ricardo Niño, Pedro Calvo, Joavany Alvarez, David Valencia, Santiago Londoño, Juan Sebastián Calero, Quique Mendoza, Ariel Sierra, Julio Nava

Film je pogledan u CineStaru Branimir

Loving Pablo – Facebook
Voleći Pabla – IMDb

Pablo Escobar
10 činjenica koje prikazuju koliko je apsurdno bogat bio Pablo Escobar

FILM: VOLEĆI PABLA, biografski [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=36417. Fotografije ustupio Editus

Objavljuje F.I.L.M.Subota, 7. srpnja 2018.