Oceanovih 8
Ocean’s 8 (2018.)
Redatelj: Gary Ross
Glumci: Sandra Bullock, Rihanna, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Katie Holmes, Adriana Lima
Žanr: akcija, kriminalistički, komedija
Trajanje: 110 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Sandra Bullock glumi Debbie Ocean, otuđenu sestru Clooneyevog lika Dannyja Oceana iz kultnog filma ‘Oceanovih 11’, koja će pokušati provesti gotovo nemoguću pljačku u New Yorku, na zvjezdanom godišnjem balu Met Gala. Njezin prvi zadatak je okupiti savršenu ekipu profesionalnih lopova: Lou, Rose, Daphne Kluger, Nine Ball, Tammy, Amita i Constance. Plan već ima, samo ga treba provesti. Za svaki poslić, postoji profić. Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Sarah Paulson i Rihanna glavni su likovi novog nastavka franšize ‘Oceanovih 11’, ovog puta u ženskom izdanju.

Oceanovih 8 – Movie Site
Ocean’s 8 – IMDb

Scream for me Sarajevo
Scream for me Sarajevo (2017.)
Redatelj: Tarik Hodžić
Glumci: Bruce Dickinson, Alen Ajanović, Esad Bratović, Mirza Ćorić
Žanr: dokumentarni, glazbeni
Trajanje: 100 minuta
Država: Bosna i Hercegovina

Sadržaj:
Godine 1994. Sarajevo je bio pod opsadom. Među svim tim ludilom, dva pripadnika Ujedinjenih naroda: britanski vojni časnik i još jedan Britanac koji je radio za UN-ov vatrogasni odbor – odlučili su uvjeriti globalnu rock zvijezdu Brucea Dickinsona iz Iron Maidena da dođe i održi koncert. Scream for Me Sarajevo donosi upravo tu priču na veliki ekran. Priča o glazbenicima koji su riskirali svoje živote kako bi održali koncert.

Scream for me Sarajevo – Movie Site
Scream for me Sarajevo – IMDb

Ciambra
A Ciambra (2017.)
Redatelj: Jonas Carpignano
Glumci: Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, Damiano Amato
Žanr: drama
Trajanje: 118 minuta
Država: Italija, Brazil, Njemačka, Francuska, Švedska, SAD

Sadržaj:
Slobodni nastavak Carpignanova prvog filma Mediterraneo prikazanog 2015. na ZFF-u u sklopu Dana LUX filma. Tinejdžer Pio Amato živi u Ciambri, malenoj romskoj zajednici u Kalabriji. Sa svojih 14 godina, odavno je za sobom ostavio dane djetinje nevinosti. Pije, puši i jedan je od rijetkih koji se bez poteškoća kreću između različitih etničkih skupina u susjedstvu – lokalnih Talijana, afričkih imigranata i Roma, kojima i sam pripada. Pio posvuda slijedi starijeg brata Cosima, usvajajući pritom vještine potrebne da preživi na ulicama grada. Kada Cosimo nestane, Pio mora odlučiti je li doista spreman postati muškarcem. Pronicljiv uvid u jednu od marginaliziranih zajednica južne Italije. Iza filma stoji i Martin Scorsese kao njegov izvršni producent. U programu 15 dana autora u Cannesu osvojio nagradu Europa Cinemas Label.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival – Directors’ Fortnight 2017. – nagrada Europa Cinemas Label
Bergen International Film Festival 2017. – Cinema Extraordinaire
Zagreb Film Festival 2017. – glavni natjecateljski program
Nagrade David di Donatello 2018. – najbolja režija, najbolja montaža

Ciambra – Movie Site
A Ciambra – IMDb

Sicilijanska bajka
Sicilian Ghost Story (2017.)
Redatelj: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza
Glumci: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Andrea Falzone, Federico Finocchiaro
Žanr: krimić, drama, fantazija
Trajanje: 122 minuta
Država: Italija, Francuska, Švicarska

Sadržaj:
U malenom sicilijanskom selu na rubu šume, nestaje 13-godišnji Giuseppe, sin mafijaškog ubojice koji je počeo surađivati s policijom. Luna, Giuseppeova kolegica iz razreda koja je zaljubljena u njega, odbija prihvatiti njegov misteriozni nestanak. Ona se buni protiv „kodeksa tišine“ koji vlada otokom i ponire u mračni svijet kriminalnog podzemlja koji ga je progutao. Inspiriran istinitim događajem koji je užasnuo Italiju, ovaj žanrovski spoj trilera i gotičke bajke mračna je nadnaravna priča o gubitku nevinosti i kritika prestrašenog društva otupjelog na okrutnu kriminalom zatrovanu svakodnevicu. Film Rita redateljskog dua Grassadonije i Piazze proglašen je najboljim kratkim filmom na 8. ZFF-u. 2014. je na ZFF-u prikazan i njihov cjelovečernji film Salvo.

Nagrade i festivali:
Cannes Film Festival – Tjedan kritike 2017.
Sundance Film Festival 2017. – nagrada Sundance Institute/Mahindra Global Filmmaking za scenarij
Chicago International Film Festival 2017.
Zagreb Film Festival 2017. – natjecateljski program Ponovno s nama
Nagrade David di Donatello – najbolji adaptirani scenarij

Sicilijanska bajka – Facebook
Sicilian Ghost Story – IMDb

Do dna
Submergence (2017.)
Redatelj: Wim Wenders
Glumci: James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig
Žanr: Drama, romantični, triler
Trajanje: 112 minuta
Država: Njemačka

Sadržaj:
Radnja filma se vrti oko ljubavne priče znanstvenice, koja se bavi istraživanjem oceana i tajnog agenta. Danielle Flinders (Alicia Vikander) i James More (James McAvoy) slučajno se upoznaju u hotelu u Normandiji, gdje se oboje pripremaju za životne misije, te se u kratko vrijeme koje su zajedno ludo zaljubljuju jedno u drugo. Kad dođe trenutak rastanka doznajemo da James radi za britansku tajnu službu i odlazi u misiju u Somaliju, a da je Danielle biologinja i matematičarka koja se sprema na misiju podmornicom kako bi istražila svoje teorije. Dobitnica nagrade Oscar® Alicia Vikander i fantastični James McAvoy u uzbudljivoj romantičnoj priči hvaljenog i nagrađivanog redatelja Wima Wendersa, temeljenoj na istoimenom romanu J.M. Ledgarda.

Do dna – Movie Site
Submergence – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]

Novo u hrvatskim kinima od 14.06.18.: Oceanovih 8; Scream for me Sarajevo; Ciambra; Sicilijanska bajka i Do dna, >http://film-mag.net/wp/?p=36138. Fotografije ustupili CineStar i Kino Europa

Objavljuje F.I.L.M.13. lipnja 2018